REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Ministerul Agriculturii subfinanțează Institutul de Cercetare Zootehnică Palas

Ministerul Agriculturii subfinanțează Institutul de Cercetare Zootehnică Palas

Marieta STEFAN 26 septembrie 2023 | 00:00 2219

În Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța lucrează specialiști care pot fi considerați creatori de progres genetic. Ei au reușit să creeze o rasă nouă denumită Merinos de Palas care are o lână de calitate superioară și alte încă trei rase românești de ovine specializate pentru carne, lapte și prolificitate ridicată. Cu toate acestea, anual, primesc fonduri insuficiente de la Ministerul Agriculturii și sunt nevoiți să completeze bugetul din resurse proprii. Ceea ce nu știe actualul ministru, Florin Barbu, este că un șef de instituție a ajuns la pușcărie pentru subfinanțarea unei instituții din subordine. E vorba despre fostul președinte al Consiliul Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Așa că, n-ar fi exclus ca și ministrul Florin Barbu să-i calce pe urme. Sau foștii miniștri care s-au perindat, de-a lungul timpului, pe la minister.

Ministerul Agriculturii subfinanteaza Institutul de Cercetare Zootehnica Palas

Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța este cea mai veche unitate de cercetare zootehnică din România. Prima dată a luat ființă în anul 1897 sub denumirea Oieria Sistematică Palas. De la început, prima și cea mai importantă misiune a fost să creeze proces genetic prin care să-și îmbunătățească performanțele la ovine și caprine. Institutul a reușit să creeze o rasă nouă denumită Merinos de Palas care are o lână de calitate superioară.

Ministerul Agriculturii subfinanteaza Institutul de Cercetare Zootehnica Palas

„Prima realizare a institutului a fost crearea și omologarea rasei Merinos de Palas, o rasă care are o lână de calitate superioară. Această rasă a fost omologată în anul 1962 și este una dintre cele mai bune rase de merinos din lume. Pe baza acestui Merinos, institutul a mai creat și omologat în ultimii 20 de ani încă trei rase românești de ovine specializate pentru carne, lapte și prolificitate ridicată”, ne-a declarat Radu Răducu, directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța.

Specialiștii care lucrează în institut pot fi considerați creatori de progres genetic. Unitatea deține locul I în România  în ceea ce privește efectivul și rezultatele la creații biologice noi și rulează anual 7.500 -8.000 de capete. 

Institutul deține locul I în România

„Institutul deține locul I în România ca efectiv, ca rezultate privitoare la creații biologice noi, recunoscute și omologate, tehnologii inovative de creștere a ovinelor în funcție de producția pentru care sunt specializate. La această dată, în institut și la bazele experimentale aflate în județele Mureș, Dâmbovița și Buzău se află peste 5.000 de ovine și 500 de caprine, cu un rulaj mediu anual  de 7.500 – 8.000 de capete. Institutul vinde la crescătorii animale de reproducție, pentru ca aceștia să-și îmbunătățească performanțele la efectivele pe care le dețin”, a completat Radu Răducu. 

Ministerul Agriculturii subfinanteaza Institutul de Cercetare Zootehnica Palas

Un institut care face cercetări de asemenea amploare și care aduce un plus valoare în zootehnie nu este finanțată suficient. Ministerul Agriculturii alocă fonduri insuficiente și institutul nu are de ales decât să se descurce și să completeze prin veniturile proprii realizate.

„Unitatea este o instituție publică, dar este finanțată parțial din bugetul Ministerului Agriculturii prin Academia de Științe Agricole București. Anual, finanțarea este insuficientă pentru dimensiunea și activitatea institutului pentru că mai are în componență și trei unități de cercetare răspândite în alte regiuni ale țării: Reghin în județul Mureș, Bilciurești în județul Dâmbovița și Rușețu în județul Buzău. Bugetul este completat din veniturile realizate de institut prin activități de cercetare și dezvoltare”, a concluzionat directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța.

Fostul președinte al Consiliul Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost acuzat de abuz în serviciu pentru că a subfinanțat Centrul Militar Zonal, motiv pentru care a și fost condamnat la trei ani și jumătate cu executare. Așa că, n-ar fi exclus ca și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, să-i calce pe urme. Sau foștii miniștri care s-au perindat, de-a lungul timpului, pe la minister.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Institutul este ca in "proverbul, pe afara-i vopsit gardul, innauntru-i leopardu". In concluzie este vai de el, fara mari specialisti, marea majoritate octogenari, realizari facute din pix, si loc de capatuiala pentru factorii de decizie si peschesuri pentru Bucuresti.
6
5

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677