REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Ministerul Economiei dă de pământ cu șefii Neptun Olimp SA. Care sunt acuzațiile

Ministerul Economiei dă de pământ cu șefii Neptun Olimp SA. Care sunt acuzațiile

Andreea POPA 24 iulie 2023 | 00:00 7557

Ministerul Economiei, care a preluat în noua guvernare È™i portofoliul desfiinÈ›at al Turismului, dă de pământ cu È™efii Neptun Olimp SA din ultimii trei ani, numiÈ›i de foÈ™tii miniÈ™tri. Ministerul cere explicaÈ›ii pentru faptul că strategia de dezvoltare a societății de stat, aprobată în 2020, nu a fost pusă în aplicare de administratorii È™i directorii de până acum.

Ministerul Economiei da de pamant cu sefii Neptun Olimp SA. Care sunt acuzatiile

În plus, îi avertizează să nu încheie un contract ilegal- practic, o ameninÈ›are cât se poate de transparentă cu privire la o viitoare sesizare penală. Un demers rareori văzut în cadrul companiilor de stat, conduse de oameni numiÈ›i politic de miniÈ™trii în funcÈ›ie, care se acoperă unii pe alÈ›ii È™i se feresc să tragă la răspundere pe cei puÈ™i de predecesorii lor, pentru a nu păți la fel din partea celor care îi vor urma.

Adunarea Generală a AcÈ›ionarilor (AGA) de la Neptun Olimp SA a luat în È™edinÈ›a de pe 20 iulie 2023 o serie de hotărâri neobiÈ™nuite la acest nivel, al unei companii de stat. Astfel, AGA a respins programul de investiÈ›ii pentru 2023 al Neptun Olimp SA È™i a solicitat ”conducerii executive È™i administrative a societății o notă explicativă cu privire la cauzele/motivele pentru care Strategia de dezvoltare a societății Neptun Olimp SA, aprobată prin Hotărârea AGEA la data de 30.03.2022 nu a fost dusă la îndeplinire”.

Cum le cere socoteală ministerul șefilor Neptun Olimp SA

Mai departe, tonul devine cât se poate de aspru, chiar È™i pentru un document oficial, cu limbajul birocratic de lemn specific.

”Totodată se solicită conducerii executive È™i administrative a societății luarea de urgență a măsurilor necesare de rezolvare a următoarelor aspecte:

Față de Strategia de dezvoltare a societății Neptun Olimp SA, având în vedere faptul că au trecut peste trei ani de la aprobarea acÈ›ionarilor prin Hotărârea AGEA, respectiv la data de 30.03.2020, fără ca obiectivele investiÈ›ionale să fie demarate/finalizate, sunt necesare în primul rând actualizarea strategiei de dezvoltare prin realizarea unei analize tehnico-economice cu privire la obiectivele propuse, fundamentate pe baza calculelor de profitabilitate, eficiență, eficacitate È™i pe baza unei analize comparative a ofertelor devize ce vor fi solicitate mai multor contractori, pentru alegerea soluÈ›iilor optime de implementare a obiectivelor asumate;

Strategia revizuită va fi asumată de conducerea societății, va include un calendar de implementare È™i indicatori specifici È™i va fi supusă în forma finală, însoÈ›ită de documentele justificative care au stat la bază, aprobării Adunării Generale Extraordinare a AcÈ›ionarilor ce va fi convocată în acest sens”.
Iar ministerul îÈ™i păstrează discursul deosebit de dur până la final. 

În plus, AGA a respins ”încheierea unui contract de asistență juridică È™i reprezentare cu o firmă de avocatură È™i atrage atenÈ›ia conducerii executive È™i administrative a societății asupra faptului că respectivul contract de asistență juridică este lovit de nulitate, fiind încheiat fără respectarea dispoziÈ›iilor legale”.

Ministerul Economiei da de pamant cu sefii Neptun Olimp SA. Care sunt acuzatiile

Cine sunt șefii de acum ai Neptun Olimp SA

Nu È™tim dacă decizia actualei conduceri a Ministerului Economiei de a da pur È™i simplu de pământ cu È™efii Neptun Olimp SA vine ca un preambul la schimbarea tuturor din funcÈ›ii ori avem de-a face cu un nou È™ef în minister pus pe treabă.

Cert este că Neptun Olimp SA era controlat până la instalarea noului guvern de Ministerul Antreprenoriatului È™i Turismului, condus de liberalul Daniel Cadariu, care deÈ›ine 52,2156% din acÈ›iuni. Al doilea mare pachet de acÈ›iuni se află în proprietatea Transilvania Investments Alliance SA, fosta SIF Transilvania, cu 41,1848%.

Ministerul Turismului a fost însă desfiinÈ›at prin noua organigramă guvernamentală È™i încorporat în noul Minister al Economiei, Antreprenoriatului È™i Turismului, condus de pesedistul Ștefan Radu Oprea.

Neptun Olimp SA este condus la această dată de un Consiliu de AdministraÈ›ie din care fac parte DănuÈ› CuleÈ›u (preÈ™edinte, fost prefect È™i deputat PNL), Mihai Cezar Damian, Ionel Damian, Răzvan Cătălin Nicola È™i Ioan Șerban Tănase- toÈ›i instalaÈ›i de fostul ministru Cadariu. Directorul general al societății de stat din sudul litoralului este Ionel Damian. Conducerea se schimbă însă periodic, prin deciziile de moment ale È™efilor din minister, interesaÈ›i în primul rând să-È™i onoreze sinecurile politice.  

Pierderi de zeci de milioane de lei și cele mai mari datorii din istoria Neptun Olimp SA

Neptun Olimp SA a declarat pentru 2022 cel mai mare profit din ultimii 12 ani, respectiv 576.945 lei, la o cifră de afaceri de 714.671 lei È™i 7 angajaÈ›i. În contrapondere, societatea de stat a încheiat anul trecut È™i cu cele mai mari datorii din istoria sa, respectiv 3.472.442 lei; dublu față de 2021 È™i de zece ori mai mari față de 2020. Pe de altă parte, societatea de stat a cumulat pierderi de zeci de milioane de lei în ultimii ani.

Singurul plus al Neptun Olimp SA a venit din dublarea valorii activelor sale, de la 12.329.641 lei în 2021 la 25.009.870 lei în 2022. Asta s-a datorat deciziei judecătoreÈ™ti definitive prin care a căpătat drept de proprietate asupra unui teren de 8.000 de metri pătraÈ›i È™i a 24 de căsuÈ›e de vacanță, preluate de la Holiday Club Neptun SA. 

Neptun Olimp SA mai deține restaurantul La Barchetta, Complex Vile Olimp, de 4 stele, clădirea Sediu Administrativ Neptun, o agenție de turism și sediu administrativ pentru personalul de execuție, construcția Fabrica de Gheață și Stația Frig și Pizzeria Complex Internațional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cazare laturi și sezlongggggg cu multe zerouri și seara pipi și bălegar de cal distracție maxima
4
0
S-a ales praful din aceasta bijuterie de statiune! Cea mai mare greseala postdecembrista din turism, trecerea statiunilor din sudul litoralului la UAT Mangalia! Atunci au muscat din tort toti consilierii CL Mangalia, Iorgus si mullllti altiiii! A ajuns Mocea un t***n din sudul insorit al Baraganiului sa detina proprietati centrale in centrul si plaja statiunii pe care le administreaza la nivelul de tiganie la care a ramas??? Pacat de munca de o viata a dl.Director Sava care a adus spatiile verzi ale aceastei statiuni la nivelul la care au fost si care acum in mod constant ...se depreciaza in proprietatea unor patroni fara pic de simt estetic! Raposatul Agaton, alt ctitor al prabusirii acestei statiuni, girantul lui Filip si a acolitilor acestuia!
16
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677