REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 16 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6884
12.5° Constanța Miercuri, 16 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6884
 

Ministerul Educației a refuzat să-i plătească bursa doctorală av. Alexandru Bajdechi!

Ministerul Educației a refuzat să-i plătească bursa doctorală av. Alexandru Bajdechi!

Andreea VLAICU 16 octombrie 2024 | 00:00 1964

Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, în prezent avocat în București și doctorand la Drept constituțional la Academia de Studii Economice din București, s-a luat la trântă cu Ministerul Educației la începutul lunii aprilie. Miza: bursa doctorală de care ar fi trebuit să beneficieze în ultimii doi ani. Vorbim despre suma totală de 24.150 lei pe lună, pe care doar în instanță a obținut-o, Ministerul Educației fiind obligat să i-o plătească.

Ministerul Educatiei a refuzat sa-i plateasca bursa doctorala av. Alexandru Bajdechi!Alexandru Bajdechi, Ministerul Educației

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, este doctorand, anul II,  la Drept constituțional la Academia de Studii Economice din București cu finanțare la buget, la studii cu frecvență. În anul 2023, a intrat în vigoare Legea Învățământului nr 199/2023, iar aceasta prevede că toți doctoranzii care sunt la buget au dreptul la bursă în valoare de 3.200 lei pe lună. Și, cum la Ministerul Educației legile sunt făcute pentru a fi încălcate, Bajdechi s-a văzut nevoit să meargă în instanță pentru a obliga ministerul să-i dea dreptul cuvenit prin lege.

Ministerul Educatiei a refuzat sa-i plateasca bursa doctorala av. Alexandru Bajdechi!Curtea de Apel Constanța

Decizie în favoarea lui Bajdechi

Și a câștigat definitiv. Marți, 15 octombrie a.c., Curtea de Apel Constanța a admis cererea lui Alexandru Bajdechi, judecătorii obligând Ministerul Educației să-i plătească suma de 24.150 lei, reprezentând cuantumul burselor doctorale datorate pe perioada septembrie 2023-aprilie 2024, precum şi în continuare sumele reprezentând burse doctorale datorate începând cu luna mai 2024 până la încetarea calităţii reclamantului de student-doctorand în cadrul studiilor doctorale. Sumele datorate vor fi actualizate cu rata inflaţiei, la care se adaugă şi dobânda legală penalizatoare aferentă sumelor menţionate anterior.

Ministerul Educatiei a refuzat sa-i plateasca bursa doctorala av. Alexandru Bajdechi!minuta 

Alexandru Bajdechi a fost încrezător

Bajdechi a relatat pentru Replica faptul că este încrezător că răspunsul instanței va fi unul favorabil pentru el.

„Dacă nu aveam o astfel de speranță nici nu inițiam. Până la urmă, o astfel de situație a fost discutată și cu conducerea Ministerului Educației și mi-au transmis interpretarea lor, motiv pentru care aceasta este singura cale de a se ajunge la o concluzie“, a spus avocatul Alexandru Bajdechi.

Așadar, decizia instanței poate fi considerată a fi o victorie a tuturor studenților doctoranzi care sunt finanțați de la buget și studiază la frecvență normală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un excroc makkidonesc pe care il cunosc bine.
4
0
Doctoratul il faci ca vrei ,nu este obligatoriu cine vrea sa il faca sa il faca pe banii lui toti vor mocangeala
6
2
Citesc comentarii cu tenta rasista. Ce treaba are apartenenta la o rasă a unuia sau altuia dacă statul nu își pune în aplicare legea?! Dacă era r0man toată lumea îl aplauda ca ce bine a făcut, fiind mach1don nu mai este același lucru, îl catalogati avar. Felicitări lui pentru ca se lupta pentru un drept ce i se cuvine. La cât mai mulți ca el din toate etniile și vom fi mai bine.
4
6
Cu cornuta de deca si inaintasul ei, tampeanu, nimic nu merge nici cat mergea in educatie
7
0
O dejectie infecta acest excroc
9
2
Nu-inmai satura nimic pe astia. E de la tot aracetul si ca carezele bagate in branza. Le-a dereglat adn-ul. Basca casatoriile lor pe baza de rudenie
22
4
Bravo lui! Băiat super deștept și perseverent!
12
15

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445