REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.8° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
27.8° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Ministerul Educației plătește 10.000 de euro pentru cazarea în Mamaia a zeci de lectori universitari, pentru o așa zisă conferință internațională

Ministerul Educației plătește 10.000 de euro pentru cazarea în Mamaia a zeci de lectori universitari, pentru o așa zisă conferință internațională

Replica API 23 august 2022 | 00:00 5134

O instituție din subordinea Ministerului Educației înființată în urmă cu mai bine de 22 de ani, despre care puțini au auzit, bagă aproape 10.000 de euro, din banii statului, pentru cazarea, în Mamaia, a 70 de persoane. Este aceeași metodă folosită de foarte mulți funcționari publici care își petrec sejurul pe litoral, mascat în cursuri de formare profesională, numai că de data aceasta vorbim despre Conferința internaționale a lectorilor de limba română. Iar organul din subordinea Ministerului Educației despre care facem referire se numește Institutul de Limba Română. Voi ați auzit de el?!

Statul român are mii de agenții și structuri inutile. Sunt instituții finanțate din bani publici, dar care nu produc nimic notabil pentru cetățeanul de rând. De exemplu, ați auzit de Institutul Limbii Române?! Este o structură aflată în subordinea Ministerului Educației, înființată în urmă cu mai bine de 22 de ani). În cadrul Institutului Limbii Române funcționează Corpul lectorilor de limba română care asigură funcționarea lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în universități din străinătate. Care e misiunea? Promovarea limbii, culturii și civilizații românești în străinătate, prin mijloacele specifice sistemului de educație. Am căutat un raport de activitate, ceva… care să ne facă să înțelegem concret, scopul acestui institut, însă nu am găsit mare lucru. Ce am aflat, însă, este că institutul papă bani grei de la stat pentru funcționare și nu numai. Iar angajații institutului primesc… spor de complexitate a munci de 15 %.

Directorul institutului, soție de PSD-ist, câștigă peste 9.000 de lei pe lună, plus spor de complexitate a muncii (?!)

De exemplu, anul trecut, directorul general al Institutului Limbii Române, Daiana Cuibuș, avea un salariu de bază de aproape 10.000 de lei, mai exact 9.726 de lei, la care se adaugă un spor pentru complexitatea muncii de 15 % (?!), adică de 1459 lei. Cuibuș este profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, decanul Facultății de Litere, iar soțul ei este membru PSD și consilier județean la Cluj.

Daiana Cuibuș

Un șef birou din cadrul Institutului de Limba Română are salariu de bază de 7.169 lei și uns por de complexitate a muncii de 1075, dar și o indemnizație de hrană de 347 lei, pe lună. Un consilier și un inspector câștigă peste 5000 de lei, plus sporul de complexitate a muncii, care este de până la 815 lei, la care se adaugă și sporul de hrană, de 347 lei.

Sejur la mare, de trei zile

Pe lângă salarii ”babane”, sunt și beneficiile de rigoare, cum ar fi un sejur la mare, pentru trei zile, pe banii statului. Institutul bagă 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro pentru o așa zisă conferință a internaționale a lectorilor de limba română ce se va desfășura în Mamaia. Ministerul Educației și Institutul Limbii Române au organizat conferința în perioada 5 – 8 septembrie 2022, eveniment la care participă 70 de persoane, lectori de limba română, invitați și organizatori. Tariful maxim acceptat per cameră dublă/noapte, cu TVA și orice alte taxe și servicii incluse: 400 lei. Vorbim de 35 de camere duble estimate; în condiții speciale, o parte din camerele duble să fie adaptate la single la solicitare; cu mic dejun inclus și cină în zilele de 5, 6 și 7 septembrie 2022; dar și cu o sală de conferință dotată cu sistem de sonorizare, cu minim de 75 de locuri. Institutul Limbii Române a organizat licitația în vederea contractării serviciilor hoteliere.

Deocamdată, nu știm la ce hotel vor fi cazați lectorii, întrucât licitația abia a fost lansată.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da pe usr-isti i-au intrebat ma cineva unde-s banii risipiti in pandemie? da pa catul il intreaba cineva de ca a luat 120 milioane de vaccinuri? ati aparut iar propaganddistii de partide obscure care vor sa prinda si ele un oscior din hoitul tarii!
0
0
asta face psd ,de la infiintarea partidului, cum ajung la putere, incep sa fure banii publici,dureros este ca nimeni nu ii intreba nimic, au inventat un minister pt madam firea, doar ca sa ii inchida gura, totul pe banii romanilor!
2
0
Se intrunesc femeile de servici care in loc de m-am scrie ma-m dar sunt fenomenale peste tot
1
0
Un articol scris de o fripturista flamanda, pentru analfabeti saraci.
0
0
In Romania mai exista profesori? Cand vezi notele de la examenele de titularizare te ia scarba!
0
0
evident ca statul are bani dar are doar pentru unii, ceilalti sunt umiliti cu cartele precum Sprijin pentru Romania si cartela Respect, oamenii care au muncit abia isi cumpara alimentele cu cartelele astea si ceilalti se scalda-n lux
0
0
Amantlacuri si babardeli pe banii contribuabililor ! Si cica e criza ! Si vor salarii mai mari , nu le mai ajung meditatiile cu japca la copii ! Toata vara umbla hai-hui prin tabere platite de parinti ... acum cica fac schimb de specializari si de partenere ! Mi-e sila !...
0
0
macar s a mearga si ...invatamantul bine ca la inebunit prin atatea modificari!
0
0
Lectorii au bani multi,puteau merge pe banii lor.Nu au salariul minim economie sau niciun venit ,sau doar alocatii,ajutoare de stat de cateva sute de lei pe luna.10 000 de euro sa dea famiilor nevoiase,sa ajute sa aduca copii la scoala din mediul rural nu au.Cate mii de copii sunt analfabeti in Romania? Cati copii nu au bani si nu au terminat invatamantul obligatoriu.Bine ca merg la plaja,la 5 stele cu all inclusive.Au si familiile cu ei,mai mult ca sigur.Mocangii..
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513