REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
18.4° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Ministerul Sănătăţii iniţiază procedurile pentru construcţia unui nou sediu pentru Banca de Multiţesut şi Celule

Ministerul Sănătăţii iniţiază procedurile pentru construcţia unui nou sediu pentru Banca de Multiţesut şi Celule

A.F. 30 septembrie 2023 | 00:00 193

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un Memorandum pentru construcţia unui nou sediu dedicat Băncii de Multiţesut şi Celule şi Agenţiei Naţionale pentru Transplant.

Ministerul Sanatatii initiaza procedurile pentru constructia unui nou sediu pentru Banca de Multitesut si Celulesursa foto: Ministerul Sănătăţii - România / facebook.com

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 570 de milioane de euro sunt disponibile din fonduri europene pentru finanţarea investiţiilor din domeniile oncologie şi transplant.

"Cu un sentiment de datorie faţă de pacienţii care găsesc în transplant singura şansă la viaţă, echipa Ministerului Sănătăţii iniţiază primul pas dintr-o procedură care se va finaliza cu construcţia unui sediu nou atât pentru Banca Multiţesut şi Celule, dar şi pentru Agenţia Naţională pentru Transplant", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit sursei citate, România are alocate astăzi fonduri nerambursabile suficiente din programe externe pentru a iniţia şi finaliza investiţia.

"Noi am identificat şi sursa de finanţare şi propunem ca acest centru avansat dedicat al transplantului în România să fie construit în proximitatea Institutului Clinic Fundeni. Avem 570 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, disponibile din mai multe programe de finanţare, pe care putem să-i utilizăm inclusiv pentru această construcţie importantă", a specificat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Conform aceleiaşi surse, România nu se află într-o situaţie bună în ceea ce priveşte utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane.

"Ţara noastră ar putea fi într-o situaţie de infringement pentru faptul că nu a avansat dezvoltarea sistemului în acest sector", se arată în mesaj.

În textul memorandumului, iniţiatorii specifică faptul că băncile de ţesuturi funcţionează astăzi în cadrul unităţilor spitaliceşti şi sunt dotate cu o bază tehnică învechită, inclusiv la Fundeni. În state precum Franţa, Italia sau Spania, Agenţia Naţională pentru Transplant funcţionează în aceeaşi clădire cu Banca Naţională Mutiţesut. Acest exemplu vor să îl aplice specialiştii din Ministerul Sănătăţii şi în România., scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513