REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
21.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, noi promisiuni legate de vila Regală din Mamaia!

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, noi promisiuni legate de vila Regală din Mamaia!

Virgil STOIAN 28 iulie 2024 | 00:00 662

Anul trecut, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, într- o zi de vineri, pe 7 iulie, efectua o vizită la vila Reginei Maria, din Mamaia, unde a lansat câteva promisiuni… nu că nu le-am fi auzit, în trecut, și de la alți miniștri ai Culturii. A trecut timpul, iar promisiunile nu par să prindă contur. Dar, vin altele. Ministerul Culturii împreună cu Primăria Constanța continuă eforturile pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia, spune Raluca Turcan la un an de la vizita de la vila Maria.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, noi promisiuni legate de vila Regala din Mamaia!

În luna martie a acestui an, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul "Temelii culturale", care vizează salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri cu destinație culturală, cuprinzând și fonduri pentru restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria!
În prezent, este în plină desfășurare analiza tehnică a celor 14 obiective de interes european și național cuprinse în Memorandum, iar pentru obținerea finanțării este obligatorie clarificarea situației juridice complexe aferentă dreptului de proprietate asupra Palatului Reginei Maria din Mamaia. Ministerul Culturii a identificat deja soluțiile legale pentru clarificarea situației juridice! Suntem în discuții continue cu autoritățile locale și Mamaia SA pentru a le implementa rapid și în cel mai eficient mod. Un prim pas a fost deja făcut astăzi de Primăria Constanța, prin inițierea proiectului de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului teren aferent Palatului. Îl felicit pe domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, pentru demersurile realizate în vederea exercitării dreptului de preempțiune asupra terenului! Am toată încrederea că Mamaia SA va depune oferta de vânzare a imobilului clădire cât de curând, astfel încât să ne putem exercita dreptul de preempțiune, iar acest monument deosebit, Palatul Reginei Maria, să intre în proprietatea Ministerului Culturii și să fie salvat! Fac apel la Ministerul Economiei ca, prin intermediul companiei din subordinea acestuia, Mamaia SA, să ne sprijine în acest demers! Avem deja finanțarea. Tot ce ne rămâne este să rezolvăm problemele juridice pentru a putea interveni! Palatul Regina Maria din Mamaia este un simbol al istoriei noastre, care trebuie să fie salvat și păstrat pentru generațiile viitoare!
”, spune Turcan.

Istoricul complicat al Vilei Regale

Vila a fost construită în perioada 1923-1926 pentru Regina Maria a României, fiind inaugurată în anul 1926. Mult iubita regină a avut doar cuvinte de laudă la adresa imobilului.Clădirea a trecut mai târziu în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai, care și-a petrecut o mare parte a copilăriei pe malurile Mării Negre. După ce relațiile dintre Carol și Elena s-au înrăutățit, regina să părăsească România, renunțând la vila din Mamaia și la alte proprietăți din țară în schimbul achiziționării de către statul român a Vilei Sparta din Florența.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, noi promisiuni legate de vila Regala din Mamaia!

După Revoluția din 1989, în Vila Regală a funcționat pe rând atât ca și restaurant cât și club, în 2003 având loc privatizarea imobilului, în timpul guvernării Năstase.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, noi promisiuni legate de vila Regala din Mamaia!

Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, în perioada 2013-2014, unei firme. DNA arată că, în octombrie 2004, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a vândut la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a terenului în suprafață de 15.465,91 m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă ajungea în acea perioadă la valoare de 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabilită la 1.104.884,16 euro.

Consilierul Mihaela Andrei, președintele Consiliului de Administrație al Mamaia SA, a semnat pe 17 august 2022, procesul verbal de predare primire a imobilului.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, noi promisiuni legate de vila Regala din Mamaia!

Așteptăm și momentul când bijuteria arhitecturală va fi redată constănțenilor, și turiștilor, și exploatată la adevărata ei valoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Solutia, ca si cu hanul balcan, sa-l praduiasca rusu si chitac la pret de duplex , cu spaga pe masura
3
0
Îl dărâmăm și facem blocuri de "lucs"
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436