REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ministrul Educaţiei: „Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil liceal“

Ministrul Educaţiei: „Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil liceal“

A.F. 27 februarie 2023 | 19:30 557

Ministrul Educației a anunțat cum vor arăta cele două proiecte ale legii Educaţiei. Ministrul Ligia Deca a anunțat că, prin noile legi ale Educației, va fi introdus Bacalaureatul tehnologic.

Ministrul Educatiei: „Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil liceal“

Ligia Deca

"Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun È™i îl aÈ™teaptă de multă vreme”, a spus ministrul.

Ministrul a anunțat introducerea unei noi probe de competențe.

"Ce avem în plus față de formula de acum este o probă aÈ™a-zis complementară, de competenÈ›e de bază. Aceasta probă va fi de Matematică sau ȘtiinÈ›e ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins", a mai adăugat ministrul.

"Primul pilon sub care subsumăm o serie întreagă de reforme este creÈ™terea în educaÈ›ie È™i reducere a analfabetismului funcÈ›ional.

Conform studiului PISA, 5 din 10 elevi cu vârsta de 15 ani au competenÈ›e matematice, respectiv în domeniul È™tiinÈ›elor, sub nivelul mediu de performanță.

Adică nu pot utiliza gândirea logică în situaÈ›ii cotidiene sau nu pot explica fenomene sau procese È™tiinÈ›ifice familiare.

Patru din 10 elevi, tot de 15 ani, au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță, adică citesc un text și nu pot formula ușor concluzii.

Doi din 10 participanți la examenul de Bacalaureat nu l-au promovat.

Șase din 10 profesori nu au participat la cursuri de predare cu metode modernei.

Vom acorda o bursă lunară, egală cu salariul mediu brut, pentru profesorii care se înscriu la masterat. O dată la 5 ani, cadrele didactice trebuie să obÈ›ină 15 credite ECTS.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la baza salariu mediu brut.

Se acordă primă de două salarii de bază pentru profesorii care se pensionează. Generalizarea învățământului tehnologic dual pana în 2027.

Bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe luna, iar bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei lunar.

Elevii cu performanÈ›e înalte pot promova doi ani într-unul.

Evaluarea naÈ›ională rămâne în forma de până acum. Probele la matematică È™i limba română.

Pentru admiterea la liceu se va da concurs pentru 60% din locuri, iar pentru restul se face repartizare computerizată. 10% dintre locuri sunt pentru copiii cu probleme și pentru cei de etnie romă.

Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil liceal, inclusiv tehnologic.

Pentru profilul uman, apare o nouă probă, proba scrisă la matematică sau științe ale naturii, iar la real, istorie, filosofie sau psihologie", a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510