REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Ministrul Educației, Ligia Deca, acuzată că nu dă doi bani pe transportul gratuit al elevilor

Ministrul Educației, Ligia Deca, acuzată că nu dă doi bani pe transportul gratuit al elevilor

Victor ROTARU 25 octombrie 2023 | 00:00 2648

Asociația Elevilor din Constanța critică decizia ministrului Educației de a nu acorda gratuitate elevilor la transport. Președintele AEC, Lorena Drăgușin, spune că ministrul se contrazice în declarații. Dacă, inițial, Ligia Deca a declarat că motivul pentru care încă există blocaje la nivelul transportului elevilor este lipsa fondurilor, ulterior s-a răzgândit, sau a uitat ce a grăit anterior, și a venit cu o nouă declarație spunând că nu este nevoie de o majorare a bugetului.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, acuzata ca nu da doi bani pe transportul gratuit al elevilorLigia Deca, Ministrul Educației

Asociația Elevilor din Constanța critică decizia ministrului Educație, Ligia Deca, de a nu acorda gratuitate elevilor la transport. Ministrul Educației a participat luni, 23 octombrie a.c., la consultările cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, cu privire la salarizarea profesorilor dar și la o mai bună funcționare a procesului educațional. În cadrul negocierilor, Ligia Deca a transmis faptul că există bani pentru decontarea navetei elevilor, bugetul nu necesită majorare. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, aceasta declarase că motivul pentru care există blocaje la nivelul transportului elevilor este că nu sunt suficienți bani: „Din nou, acest sistem, care înseamnă că nu se mai avansează bani are nevoie de un pic de timp să intre în vigoare. Unul dintre motivele pentru care această problemă este complicat de rezolvat este că nu există stat în Uniunea Europeană care să acopere toate costurile de transport, indiferent dacă transportul este public sau nu.” 

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, acuzata ca nu da doi bani pe transportul gratuit al elevilorLoredana Drăgușin - Președinte AEC

Președintele AEC: Ligia Deca ne arată că elevii nu sunt o prioritate pentru minister

Contactată pentru un punct de vedere, președintele AEC, Loredana Drăgușin, a transmis faptul că Asociația Elevilor din Constanța își dorește ca ministrul Educației să respecte legea și să o pună în aplicare: „Încă o dată, Ligia Deca ne arată că elevii nu sunt o prioritate pentru minister. Ministrul a declarat în urmă cu câteva zile că nu sunt suficienți bani pentru bursele elevilor, transport și creșterea salariilor profesorilor, iar acum declară că nu este nevoie de o majorare a bugetului pentru aceste lucruri, blocând din nou dreptul elevilor la gratuitate. Sunt peste 200.000 de elevi navetiști în țară, iar după aproape 2 luni de la începerea școlii, transportul gratuit nu este reglementat peste tot. Ne dorim ca ministrul să respecte legea și s-o pună în aplicare.” Referitor la ce urmează să facă AEC dacă nu se va reglementa transportul elevilor, Loredana Drăgușin a transmis: „Vom ataca în instanță pentru a ne asigura că riscul abandonului școlar nu crește din cauza neglijenței Ligiei Deca.

Ce spune legea?

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că elevii au transport gratuit:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Hotărârea de Guvern privind normele metodologice privind transportul elevilor din 8 septembrie 2023 prevede pentru transportul public local și metropolitan, județean și interjudețean:

Părintele/Reprezentantul legal/Elevul major solicită unității de învățământ, în scris, letric sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele date:
a) numele și prenumele elevului;
b) CNP;
c) adresa de domiciliu de la care se deplasează zilnic către unitatea de învățământ, adresă care trebuie să coincidă cu adresa cu care elevul este înregistrat în Sistemul informatic integrat al învățământului din România;
d) traseul pe care circulă de la domiciliu la unitatea de învățământ și de la unitatea de învățământ către domiciliu;
e) distanța în kilometri dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ;
f) operatorul de transport folosit și tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, județean, interjudețean.

Cine poate primi suma forfetară, care presupune un decont

Elevii care nu se regăsesc în situațiile de transport gratuit, primesc o sumă forfetară. Aceștia ar trebui să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și să nu beneficieze de existența serviciilor de transport public. 

Sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecărui județ. Consiliile județene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt coment EMINESCU....Doamna director HANU este un profesor si un om deosebit,iubita de toti elevii ,deschisa la dialog ,in slujba scolii zi si noapte,cu mare disponibilitate fata de elevi,parinti,profesori. Si cei din AEC nu sunt nici m*******i,nici t****i...dar asa este cand te oftici ca nu ai reusit la EMINESCU. si spre stiinta ta,om suparat ,reprezentanta AEC - dra Dragusin provine dintr-o modesta scoala din provincie.- VALU LUI TRAIAN......- orasean ))nu ai reusit
0
0
Nicio reactie Replica referitor la ce s-a intamplat la Energetic. Nu aveti voie de la pnl de la inspectorat? Poate Digi 24 au mai mult sange in instalatie
3
0
Hanu elena de la liceul eminescu este cea care sustine asociatia elevilor. Toate puslamalele astea sunt din constanta si din liceul eminescu. Majoritatea sunt din familii de makidonni sau tziganni. Toti se duc la sedintele USR.
5
1
si noi vom vota aur sa va dea afara pe toti, pana la ultimu
4
1
Nu iti voi raspunde in termenii pe care i-ai folosit tu. Militarii in termen nu au treaba in discutia asta. Nu mai sunt. Dar tu nu intelegi ca o tara intrega suporta gaura guvernului pt cei care asteapta pomeni. Un om a muncit 32 de ani si a iesit la pendie cu aceiasi care o are un asistat social. De ce trebuie sa suportam noi din taxe si impozite sa va dea voua? Ati dormit o viata di acum vreti dreptuti! Va placea cand erati paznici la Abator, Chimprx, etc si aveati buzunarele pline. V-a scos Iliescu la pensie cu ordonante. Sunteti sanatosi si odihniti. Platiti aceste lucruri acum
3
0
Atacatul ăla ce i face cu ou și cu oțet, și analfabeți și comuniști și p****i și etc.,pe ceilalți: Ești cumva afectat de să zicem anularea gratuitățile?Tu cam arăți a comunist,după gândire. Acum capitalism se numește. Și în capitalism ,pomana nu i normală. Mergi pe jos de n ai bilet.Capisci?
3
0
Cel de mai jos ceea ne dă peste nas la toți ca nu gândim ca el,cu fundul adică. Mai studiază puțin pacaliciule,nu prea arăți a înțelege cum funcționează gratuitățile astea,companiile de transport primesc bani pentru tranportatii ,,gratis'' și ghici tu de unde vin.Otravitule,ești din aia care credeau ca alimentele primite de nevoiași erau de la Mazăre. Și oligofreni fa i pe ăia din jurul tău uratule.
4
0
Din mesajul tau se vede ca esti un oligofren, reatardat si cu putina scoala. Fiind analfabet functional, nu ai cum sa intelegi, dar iti dau un exemplu: Pe timpul lui ceausescu militarii in termen, aveau transportul gratuit? de asta de ce nu zici ca nu era ok? Imbecilule. taci in p**a mea ca esti p***t! Pune mana la munca analfabetule functional si la sa comentariile, ca nu esti in stare sa gandesti!
1
1
Pai daca tu esti un comunist imputit, normal ca te raportezi la ceausescu! Toti se raporteaza la tarile occidentale si tu la ceasusescu! Imputitule ordinar si mancator de c***t care esti! Cand o sa muriti voi, o sa fie bine in tara asta! Mori comunistule!
2
2
Nu idiotule, ii omoara faptul ca ai votat tu cu comunistii din 1990 si pana acum. Idiotule! Le-ati distrus viitorul! Idiotule!
2
1
esit retardat, asta se vede, dar tu nu intelegi ceva: transport gratuit pt elevi, inseamna ca se aduna mai putini bani la buget, nu ca trebuie sa plateasca altii. Dac nu ar exista retardati ca tine si nu s-ar fura banii din buget de catre retardatii aia pe care i-ai votat, ar ajunge si nu ar mai trebui sa plateasca elevii, mai ales ca nu se aduna multi bani din abonamentele lor.
1
1
De ce ar trebui să fie gratuit pentru unii iar pentru alții, nema.De ce sa umble gratis elevul,studentul,pensionarul, cei care au trei oo,de fapt multe privilegii pentru multă lume privilegiată. Nici în perioada comunistă nu exista așa ceva,iar acum se presupune că trăim într un sistem capitalist,nu socialist,cum ne am dorit o și cum ne am făcut o.Si încă ceva,gratuitățile astea nu s gratis,plătesc o grămadă de fraieri pentru astea.Prin taxe și impozite.Corect? Dar de fapt nu prea e corect.
4
4
Ce sa stie ministrul? La liceul energetic, la profesionala dual, in stagiul de practica de la Eforie un elev a fost batut rau. Ce au hotarat cei de la firma si scoala sa il mute de la dual pe cel batut, cei care l-au batut bursa taiata pe 3 luni, si ceilalti copii care nu au avut treaba cu incidentul bursa taiata pe 1 luna ca ar fi fost partasi. Dar cel care trebuia sa se ingrijeasca de copii i s-a taiat salariul? Sa radpunda legal ca nu a avut grija de copii. Copiii care nu au mers in practica nu au patit nimic si au bursa intreaga. Deci, mai bine stai acasa....
4
0
Pe timpul lui Ceaușescu nu se întâmpla așa ceva și se învață carte.Acum prostul înainte și telefonul după el...
4
5
Mocageala vă omoară, pe tren moca, CT bus moca...
6
5
Ce fac??? Ei sunt datori sa aibă grije de "progeniturile" lor (pentru care primesc și alocatii), nu ceilalti platitori de taxe!!!
5
4

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677