REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ministrul Educației refuză să deconteze Primăriei Constanța transportul elevilor

Ministrul Educației refuză să deconteze Primăriei Constanța transportul elevilor

Mirela PASCAL 24 noiembrie 2023 | 00:00 3164

Primăria Constanța a ieșit în pagubă cu transportul elevilor, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021. A plătit la CT BUS suma de 3.953.750 lei iar, ulterior, a sperat să obțină decontarea de la instituțiile statului, însă și-a luat țeapă. Se chinuie de un an să primească banii de la Ministerul Educației, însă este greu de crezut că-i va obține, din mai multe motive. Unul, deține facturi, dar nu şi dovada plăţii că Municipiul Constanţa ar fi achitat suma de 3.462.625 lei. Iar al doilea motiv -  în legea bugetului de stat pentru anul 2021 nu au fost alocate sume cu această destinaţie. Nu există fundament pentru decontarea lor. Așa că, nefiind prevăzute în buget asemenea sume, ele nu pot fi transferate către Municipiul Constanţa, spune ministerul.

Ministrul Educatiei refuza sa deconteze Primariei Constanta transportul elevilor Ligia Deca, ministrul Educației

Primăria Municipiului Constanţa a solicitat Ministrul Educaţiei, Guvernul României şi Ministerului Finanţelor obligarea acestora la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate elevilor la cheltuielile de transport local, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021. În decembrie 2021, Primăria Constanţa s-a adresat Ministerului Educaţiei şi celorlalte autorităţi centrale învederând că suma anuală necesară acoperirii în anul 2021 a cheltuielilor pentru transportul local al elevilor în conformitate cu prevederile art. 84 alin. 1 şi alin. 11 din Legea nr. 1/2011 este de aproximativ 4.000.000 lei şi solicitând să se respecte prevederile legale, conform atribuţiilor autorităţilor sesizate, şi să se aloce municipiului Constanţa suma în cauză.

Ministrul Educatiei refuza sa deconteze Primariei Constanta transportul elevilor CT BUS

La data de 12.04.2021, Primăria Municipiului Constanţa a revenit la solicitarea de mai sus, reiterând cele deja menţionate în adresa anterioară, cu precizarea că prin Legea bugetului de stat pe anul 2021 nu au fost alocate municipiului Constanța sume pentru finanţarea transportului local al elevilor din învăţământul preuniversitar şi solicitând să se facă toate demersurile necesare în vederea alocării respectivelor sume.

La această adresă a răspuns Ministerul Finanţelor, care a învederat că administrează bugetul de stat, dar nu are atribuţia legală de a propune sume pentru finanţarea unor cheltuieli din domenii specifice altor ministere și a fost îndrumată să se adreseze Ministerului Educaţiei, ca autoritate centrală cu rol de reglementare în domeniul educaţiei şi învăţământului, care elaborează legislaţia şi asigură aplicarea strategiilor şi politicilor în acest domeniu.

Ministrul Educatiei refuza sa deconteze Primariei Constanta transportul elevilor sediu Ministerul Educației

Așa se face că primăria s-a îndreptat împotriva Ministerului Educaţiei solicitându-i transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport local pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021.

Ministerul Educaţiei zice că nu are atribuţii de transferare a unor sume din bugetul de stat către bugetele locale

Numai că, în condiţiile în care sumele solicitate nu au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2021, nu există fundament pentru decontarea lor. Nefiind prevăzute în buget asemenea sume, ele nu pot fi transferate către Municipiul Constanţa. De altfel, Ministerul Educaţiei nu are atribuţii de transferare a unor sume din bugetul de stat către bugetele locale, chiar dacă acestea ar fi fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Calitatea de ordonator de credite a Ministerului Educaţiei se manifestă doar prin raportare la bugetul propriu şi la bugetele instituţiilor subordonate. Or, legea nu prevede ca gratuitatea în discuţie să fie suportată din bugetul Ministerului Educaţiei.

Judecătorii Curții de Apel București au dat dreptate ministerului, Curtea Supremă a dispus rejudecarea

De altfel, aceste aspecte au fost reținute și de judecătorii Curții de Apel București, după ce Primăria a dat în judecată Ministerul Educației. În lipsa unei atribuţii legale a Ministerului Educaţiei de a transfera sumele respective către bugetul Municipiului Constanţa, cu atât mai mult cu cât în bugetul de stat nu au fost prevăzute sume cu această destinaţie pentru anul 2021, magistrații nu au putut reţine un refuz nejustificat al Ministerului Educației de a satisface solicitarea primăriei, în sensul recunoaşterii dreptului pretins de aceasta, de a i se deconta sumele avansate pentru a asigura gratuitatea acordată prin lege elevilor din învăţământul preuniversitar la transportul local, prin transfer de la bugetul de stat. Acțiunea a fost respinsă în mai 2022, însă Primăria a mers cu problema la Înalta Curte care, supriză, a dipus rejudecarea dosarului. „Admite recursul declarat de recurenţii-reclamanţi Primarul Municipiului Constanţa şi Municipiul Constanţa-prin Primar împotriva Sentinței civile nr. 988 din 26 mai 2022 şi aîncheierii din 06 mai 2022 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre o nouă judecată aceleiaşi instanţe. Definitivă.”, se arată în minuta Curții Supreme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Conducerea locală nu avea aprobare de sus să plătească cele patru milioane de lei pentru transportul elevilor.Dar au plătit din banii locali.Acum vor banii îndărăt. Și...ciuciu. Păi vor mari taxele și impozitele locale, să plătească tot constănțeanul plimbatul cu ct bus ori cu trenul al celor studiosi.Ce ar fi să plătească părinții transportul odraslelor,ca pe vremuri?Că s ar zice că suntem capitaliști. Eu de nu am bani de bilet ,merg pe jos.Dar în același timp plătesc biletul unui elev,al unui student,al unui pensionar,al unui asistat social,al unui bugetar,al unui sărac,al unui bogat,al unui revoluționar, al unuia cu probleme, al unuia cu mai multe probleme decât anteriorul,etc.Dar ei toți merg cu mijlocul respectiv de transport,iar eu doar câteodată, pentru că nu mi permit.
1
0
Sa ii trag o M.U.I.E ma.chedoancei Ligia Deca , cu capul plecat asa cum stie ea !!!!
6
0
cu picioare scurte si strambe, g***a in koor si 42 la pantofi. Urata ca o oaie capie
6
0
e o jivina analfabeta
5
0
Daca pantru elevi,pentru educatia celor ce sunt viitorul tarii se fac atatea imbarligari birocratice si conditionari,daca guvernul se zgarceste cu a face viata romanilor normala,nu la fel se intampla in ce priveste alte ,,prioritati'', cum ar fi generozitatea cu care se dau resursele Romaniei pe labele straine,cum se cheltuiesc sumedenie de bani pentru ajutorul altor tari,altor copii,pentru achizitii de armament care nu va fi folosit ca e depasit si nu se mai foloseste eficient in luptele actuale,si multe alte ciupengarii. Vreti educatie,alta decat ce inseamna ascultarea de stapani? Flit!
7
0
fata are un retard din nastere, prostia..
13
0
Dana stan rupe cu spagile pentru tranferuri la clasa a 9. Nu imparte cu nimeni si se lauda ca are in spate un hommosexual din minister. Mihai Sorin face combinatii cu profesorii care vor un loc mai bun la o scoala de unde sa prosteasca elevi la meditatii. Inputiciunea de la invatamantul din Constanta o stie si Deka dar ea este o papisa stricata pe care o folosesc soferii din minister cum vrea ei.
15
0
Cu siguranță ești o frustrata de ai asemenea comentarii. De unde îmi dau seama? Ești Dory cu Y și asta spune tot de tine, nu ca ai fi rasista
2
9
Cine stie cati bani cer makedonii din primaria constanta. hotii aia
18
1
Se citeste inteligenta pe fata ei! Zici ca e joiana in fata unei porti noi. E pusa sa execute ideile lui tampeanu. Nu a schimbat nicio virgula in ineptiile ragaite de ala inainte de schimbare.
18
0
Invatamantul este in cadere libera din 1990 si continua sa decada. Ce realizari asa mari are acest ministru este o gluma :))) . Toata clasa politica din ziua de astazi este o gluma p*****a.
15
1
Din câte îmi aduc aminte fiica mea a călătorit pe banii personali,nu a beneficiat de transport gratuit pentru elevi,deci faptul că Primăria nu primește decont este justificat.
13
3
Alt gonoi
10
1
Credeti ca a fost numita ca ministru pentru capacitatea intelectuale sau organizatoruca!Nu,este doar un paravan in spatele caruia lucreaza altii,are doar rolul de a semna ce I se ordona!
25
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510