REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.4° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Ministrul Energiei: Cetăţenii model să folosească electrocasnicele la prânz, ca să aiba facturi mai mici

Ministrul Energiei: Cetăţenii model să folosească electrocasnicele la prânz, ca să aiba facturi mai mici

Andreea VLAICU 18 iulie 2024 | 00:00 204

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat cum pot obține românii facturi mai mici la curent, atunci când folosesc electrocasnicele. De asemenea, el a anunţat că are în vedere în cazul unor pene de curent să fie aplicate şi măsură a tarifelor diferențiale. 

Ministrul Energiei: Cetatenii model sa foloseasca electrocasnicele la pranz, ca sa aiba facturi mai mici

Întrebat când recomandă să fie utilizată maşina de spălat, Burduja a spus că cel mai bun moment este în jurul prânzului pentru că aşa putem beneficia şi de energia verde produsă în România. 

"Oricând poate. Nu va suferi nicio penalitate şi preţul pe KW oră este plafonat. Dacă dorește să fie un cetăţean model, atunci mențin recomandarea, care nu e a mea, ci a experților din domeniu să încerce să consume mai multă energie în jurul prânzului, când noi beneficiem și de energia de la parcurile solare. Seara este cea mai mare problemă, pentru că atunci ne lipsește evident această producție și atunci avem un gol care trebuie acoperit",a spus Sebastian Burduja. 

Întrebat apoi de ce România are o problemă cu energia solară care rămâne neconsumată, ministrul Burduja a spus. 

"O parte din energie se poate stoca în baterii. Noi asta am făcut în ultimul an de zile. Am salvat un apel din PNRR de 80 de milioane de euro și suntem în evaluare cu peste 80 de proiecte și vom finanța undeva la 1800 de MW stocare în baterii. Acestea sunt baterii care vin practic la pachet, de exemplu cu parcurile solar-eoliene. Și mai este un tip de baterie, îi zice stand- alone, care ajută la echilibrarea sistemului. Se încarcă și se descarcă în funcție de nevoia sistemului. Dacă ai nevoie să încarci bateriile sau dacă ai nevoie să descarci în reţea. Ambele soluții trebuie făcute. 

Există și soluția hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj. Ele sunt ca o mare baterie verde cu două lacuri unu sus, unu jos. Când ai nevoie să produci mai mult în sistem, dai drumul la apă de sus prin turbine și ai producție. Când ai nevoie să consumi în sistem, cum e ziua la prânz, când ai și energia solară, pornești pompele și urci apa în lacul de sus. Tarnița-Lăpuștești este un exemplu şi statul România chinuie de zeci de ani să-l pună în practic,

Suntem interconectați nu doar cu ungurii și cu bulgarii, dar și cu sârbii, și cu ucrainenii și cu frații noștri de peste Prut. De exemplu, aseară nu am exportat energie în Ungaria.  

Am luat de la bulgari vreo 700 de megawați pe vârful de aseară de consum și am exportat în Ungaria vreo 600 pe principii comerciale. Deci a fost o operațiune în care am importat ceva mai ieftin decât am exportat. De ce s-a ajuns aici la o țară care a pornit în epoca post-decembristă cu 22.000 de megawați putere instalată, energie în bandă, scrie antena3.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai ra bla , nu spui k voi vindeti corent la moldova, si ukrai na, porniti centralele pe carbune din valea jiului si craiova, dati de munca la oameni, nu ne invata tu cum sa folosim ac, si aragazu ,, , desteptule
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365