Ministrul Energiei, vești mari pentru milioane de români: vor avea facturi la curent cu până la 40% mai mici
Ministrul Energiei, vești mari pentru milioane de români: vor avea facturi la curent cu până la 40% mai mici
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că noile schimbări din sectorul energetic vor aduce beneficii semnificative, în special consumatorilor care se confruntă cu facturi ridicate la energie. Totodată, acesta a subliniat că măsurile de sprijin pentru persoanele vulnerabile, menite să asigure accesul la energie pentru cei cu venituri mici, vor fi menținute și adaptate pentru a răspunde mai bine nevoilor acestora.
Re-liberalizarea pieței de energie, programată pentru 2024, aduce speranțe de reducere semnificativă a facturilor pentru consumatorii casnici care depășesc un consum de 300 kWh pe lună.
Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, aceste economii sunt bazate pe actualele oferte de pe site-ul ANRE, care se situează între 0,9 și 1 leu/kWh, față de plafonul actual de 1,3 lei/kWh.
„Românii care consumă peste 300 kWh pe lună ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, poate chiar 40%, în funcție de oferta aleasă”, a declarat Burduja.
Ministrul a subliniat că persoanele vulnerabile vor continua să fie protejate prin măsuri de sprijin, indiferent de structura viitorului Guvern.
Burduja a propus un model de subvenționare bazat pe venitul gospodăriei, în loc de nivelul de consum: „Cred că este mult mai corect să subvenționăm în funcție de venituri. Acesta este drumul pe care îl vom urma de la 1 aprilie", potrivit Știrileprotv.
Un nou program de vânzare predictibilă a energiei
Pentru stabilizarea pieței, ministrul a discutat despre implementarea unui power release program, care să permită comercializarea etapizată a energiei electrice conform unui calendar predictibil. „
Vom defini această arhitectură până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru ca toți actorii – producători, distribuitori, furnizori și consumatori – să aibă claritate privind impactul final asupra facturilor”, a explicat Burduja.
Românii cu venituri mai mari și consum redus ar putea plăti ușor mai mult, dar fără un impact semnificativ.
„Un apartament gol, subvenționat acum cu 0,68 lei/kWh, ar putea ajunge la o factură de 60 de lei față de 45 de lei. Pentru gospodăriile cu venituri mai mult decât decente, acest efort este justificat”, a concluzionat ministrul.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News