REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° ConstanÈ›a Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.4° ConstanÈ›a Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Ministrul Investiţiilor exclude creșterea TVA

Ministrul Investiţiilor exclude creșterea TVA

Virgil STOIAN 1 septembrie 2024 | 00:00 176

Ministrul InvestiÈ›iilor È™i Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a comentat zvonurile referitoare la o posibilă creÈ™tere a TVA. Ministrul a subliniat că majorarea acestei taxe ar aduce recesiune È™i a dat asigurări că Guvernul nu are în plan o astfel de măsură.

Ministrul Investitiilor exclude cresterea TVAAdrian Câciu

Adrian Câciu a precizat că România nu intenÈ›ionează să crească TVA-ul, avertizând că o astfel de măsură ar putea duce la inflaÈ›ie È™i recesiune economică.

„La noi, vorbim de România versus Uniunea Europeană, ca È™i când am fi noi singura È›ară din UE care va discuta cu Comisia Europeană. La fel, È™i specialiÈ™tii noÈ™tri se uită doar la România, È™i nu se gândesc că È™i alte țări îÈ™i rezolvă deficitul, nu neapărat crescând taxe, pentru că sunt atâtea elemente prin care un deficit se poate echilibra. Colectarea, pe de o parte, È™i eliminarea risipei bugetare pe de altă parte, restructurarea unor cheltuieli bugetare, eventual un mai bun mers al economiei, care îÈ›i poate aduce venituri bugetare suplimentare prin faptul că stimulezi economia.

    Noi avem, totuÈ™i, clasici în viață care au prins o economie centralizată, iar acum – nu toÈ›i analiÈ™tii, cei mai în vârstă – ne tot spun că trebuie neapărat crescut TVA-ul. Am auzit pe cineva de la Consiliul Fiscal care ne spune È™i care este reÈ›eta. Niciun economist nu deÈ›ine adevărul absolut, È™i nici singura reÈ›etă.

Este o „bucătărie” internaÈ›ională din perspectiva soluÈ›iilor. Important este să faci ceea ce e mai bine pentru economia României în primul rând”, a explicat el.

De asemenea, ministrul InvestiÈ›iilor a explicat că discuÈ›iile purtate cu Comisia Europeană sunt complexe, dar nu implică majorarea TVA-ului, subliniind că România are la dispoziÈ›ie alte soluÈ›ii, cum ar fi reformele incluse în Planul NaÈ›ional de Redresare È™i Reziliență (PNRR).

    Nu va fi cazul nici de TVA crescut, am spus asta, È™i asta s-a negociat deja din 2023 cu Comisia Europeană care încerca È™i atunci, pentru că aveam o depășire de deficit asumat, È™i nici de alte lucruri. Evident că avem o discuÈ›ie laborioasă cu Comisia, dar avem È™i un Plan de Redresare È™i Reziliență, pe care îl avem în implementare. Sunt reforme care sunt cuprinse acolo, a mai spus Adrian Câciu.

„România, de 30 de ani trăieÈ™te din taxarea indirectă”

El a evidenÈ›iat importanÈ›a implicării tuturor actorilor, inclusiv a Consiliului Fiscal, în procesul de revizuire È™i optimizare a cheltuielilor publice pentru a asigura o gestionare eficientă a bugetului naÈ›ional.

    Apropo de aceste sfaturi, să creÈ™tem taxele. În PNRR există o serie de È›inte È™i jaloane cu privire la „spending reviews”, aÈ™a se numesc, evaluări făcute de Consiliul Fiscal, care să fie baza bugetelor acestei țări. HaideÈ›i să facem acele „spending reviews”. Adică să ne asumăm să fim parte a soluÈ›iei, È™i nu doar observatori de pe margine È™i sfătuitori.

    PNRR prevede lucrul acesta – o implicare decisivă a Consiliului Fiscal. Nu numai în România, în toate țările din Europa, rolul Consiliului Fiscal trebuie să crească, È™i trebuie să înÈ›elegem că toÈ›i suntem parte a soluÈ›iei.

    TVA-ul este o taxă pentru toată lumea, È™i este un impozit indirect. Orice carte È™i paradigmă de fiscalitate spune că o È›ară trăieÈ™te din impozite directe. Impozitele indirecte nu sunt hrana unui stat normal la cap, a punctat Adrian Câciu.

Ministrul InvestiÈ›iilor a făcut referire la experienÈ›a anterioară a României, când creÈ™terea TVA-ului în 2010 a dus la o contracÈ›ie economică semnificativă È™i a prelungit criza până în 2015.

    Domnul Băsescu È™i domnul Boc au crescut TVA-ul, au făcut acea austeritate. Dar nu au făcut austeritate tăind cheltuieli, făceau telegondole. Au crescut taxarea, au scăzut doar salariile la bugetari È™i au impozitat pensiile, dar au crescut TVA-ul.

    Ce efect a fost? A crescut contracÈ›ia economică, È›ara a intrat într-o criză È™i mai adâncă. Èšara a ieÈ™it din criza din 2010, cu aceste măsuri, în 2015 abia. Nu în 2012.

    Dacă tu creÈ™ti TVA-ul ai inflaÈ›ie, automat pui încă o taxă, deci faci taxă È™i taxă. Taxa primară care ar fi TVA-ul, plus inflaÈ›ia care se creează, È™i ai recesiune. Nu facem aÈ™a ceva, a adăugat Adrian Câciu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365