REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ministrul Muncii, mesaj tranșant pentru profesori. De ce nu se pot crește salariile acum

Ministrul Muncii, mesaj tranșant pentru profesori. De ce nu se pot crește salariile acum

Ana Maria LIPAN 27 mai 2023 | 12:46 718

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că solicitarea profesorilor de creÈ™tere a salariilor cu 25% nu se poate realiza, în acest moment din cauza faptului că România È™i-a asumat prin PNRR o formă a Legii salarizării, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Ministrul Muncii, mesaj transant pentru profesori. De ce nu se pot creste salariile acum
„Este vorba de 63.000 de oameni din EducaÈ›ie, cu majorarea de sume duse până la finalul aplicării legii, adică până la grila din 2022. Concret înseamnă 300 de milioane în total, pentru până la sfârÈ™itul anului. Nu am calculat separat pentru personalul nedidactic. Noi am făcut impactul bugetar împreună cu Ministerul de FinanÈ›e pe toată grila. Colegii noÈ™tri de la EducaÈ›ie sigur ne pot spune suma”, a spus Marius Budăi, vineri, la Antena 3 CNN.

„Ceea ce s-a discutat deja se lucrează È™i eu cred că ÅŸtiÅ£i care este mersul legislativ. (…) Se lucrează la documente între Ministerul EducaÈ›iei È™i Ministerul InvestiÈ›iilor È™i Proiectelor Europene, nu s-a întrerupt nimic.

Se lucrează la această ordonanță È™i mergem mai departe”, a spus Budăi, susÅ£inând că nu poate da o OUG de pe o zi pe alta. În acest timp, intrăm în a doua săptămână de grevă în educaÈ›ie, deja se amână È™i înscrierea în clasa pregătitoare ÅŸi s-a amânat È™i evaluarea la clasa a VI-a.

„Nu e o ordonanță care să fie scrisă la Ministerul Muncii. Se lucrează între Ministerul EducaÈ›iei È™i Ministerul InvestiÈ›iilor È™i Proiectelor Europene È™i cu siguranță colegii vă vor anunÈ›a în cel mai scurt timp statusul (…).

Astăzi am venit cu această ordonanță de urgență pentru aplicarea legii 153 pe anexa numărul 8 la final de 2022. Tot astăzi au început colegii mei Ligia Deca È™i cu Marcel BoloÈ™ să lucreze pe documentul ce conÈ›ine prevederi privitoare la acele măsuri pe care le-am trecut în calendarul discutat cu sindicatele È™i propus către sindicate”, a mai spus ministrul Muncii.

Data până la care nu se poate modifica Legea salarizării

Întrebat dacă se poate realiza solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 25%, Budăi a replicat: „înÈ›eleg curiozitatea È™i nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere È™i n-o să arunc niciun fel de alte oferte la televizor.

Nu tratăm educaÈ›ia ca la piață: mai pune tu, mai dau eu È™i vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri (…).

Am explicat liderilor de sindicat, explic È™i acum: dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. CondiÈ›ionalitățile din PNRR È™i faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pun în situaÈ›ia ca de acum până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieÈ™im de peste nivelul de 2022.

Noi am dat majorări în 2022, È™tiÈ›i foarte bine, È™i acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR È™i atunci ne-am propus aceste măsuri pe care le-am discutat, suntem în dialog, este dialogul nostru cu dumnealor.

Asta este situația acum. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo.

Eu rămân în aceeaÈ™i notă, îi consider extrem de importanÈ›i pe dascălii noÈ™tri È™i n-o să fac nicio negociere în spaÅ£iul public. Pot să spun doar atât, că suntem dispuÈ™i să ne întâlnim de ori câte este ori este nevoie È™i să discutăm”, a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit stiripesurse.ro. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar cresterile militienilor sunt trecute in pnrr? Sau ale politicienilor?
0
0
Budei,esti pus colo,în vârf,sa rezolvi din când în când probleme. Care i stresul asta mare?Taie de la ai tai,da le celorlalți și treba i rezolvata.Care I stresul?
0
0
Iar PNRR? tot ce e rau in tara e din cauza de PNRR. Nu ca tocati voi banii de-aiurea.
2
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016