REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ministrul Turismului: Nu există o instituţie care să verifice centralizat dacă Ferma Dacilor are toate avizele necesare de funcţionare

Ministrul Turismului: Nu există o instituţie care să verifice centralizat dacă Ferma Dacilor are toate avizele necesare de funcţionare

Andreea CONDURACHE 27 decembrie 2023 | 16:29 974

Ministrul Turismului, Radu Oprea, spune că instituţia pe care o conduce nu are abilitatea de a verifica existenţa sau nu a avizului ISU pentru pensiunile ISU pentru pensiunile sau hotelurile care primesc clasificare de la Minister.

Ministrul Turismului: Nu exista o institutie care sa verifice centralizat daca Ferma Dacilor are toate avizele necesare de functionareRadu Oprea, ministrul Turismului

”Noi verificăm doar capacitatea de cazare din perspectiva clasificării, adică verificăm dotările în camere, suprafeţele şi restul facilităţilor. Nu avem în legislaţie cerinţa de a controla autorizaţia ISU de protecţie contra incendiilor”, a explicat ministrul.

Cu alte cuvinte, ministerul Turismului poate da practic, în mod absurd, clasificare de 4 sau 5 stele unui hotel care nu are autorizaţie de la ISU şi care pune astfel în pericol poate sute sau mii de clienţi.  

Ministrul spune că în această dimineaţă le-a cerut angajaţilor să dea un raport dacă Ferma Dacilor are clasificare sau nu, neavând această informaţie la îndemână imediat.

O pensiune sau un hotel, conform legii, trebuie să se ducă spre clasificare la Ministerul Turismului, dar Ministerul nu are abilitatea de a identifica în mod fizic o locaţie în care se desfăşoară activitate turistică şi să ceară toate avizele necesare.

În momentul începerii unei activităţi turistice, o pensiune sau un hotel nu este obligată să se ducă la ministerul turismului pentru a prezenta toate avizele de funcţionare, printre care ISU, adică de securitate contra incendiilor, avizul de la DSV, dacă întreprinde activităţi de alimentaţie publică, contractele de muncă ale angajaţilor şi restul de contracte care ar fi necesare pentru derularea activităţii.

De asemenea, această autorizaţie nu este reînnoită anual de către ministerul Turismului, cu prezentarea tuturor documentelor necesare.

”De la măsura de debirocratizare încoace, nu mai există autorizaţie de funcţionare, ci doar o declaraţie pe propria răspundere. Cazul este similar cu cel de la Crevedia, pentru că fiecare instituţie controlează doar pe direcţia ei şi nu există o instituţie care să controleze existenţa tuturor autorizaţiilor necesare desfăşurării unei activităţi. Cu alte cuvinte, doar ISU controlează existenţa autorizaţiei ISU”, a susţinut ministrul.

Ca şi în cazul de la Crevedia, în acest moment nu există o responsabilitate directă a unei instituţii din România, care să evalueze la nivel fizic existenţa unei activităţi comerciale şi să ceară responsabililor acelei activităţi toate documentele de funcţionare necesare. Conform legii, ar trebui poliţia locală să verifice respectarea legislaţiei şi existenţa avizelor pentru orice activitate comercială. Dar textul de lege nu este formulat foarte clar.

Pe pieţele dezvoltate, o condiţie pentru desfăşurarea oricărei activităţi comerciale cu publicul este existenţa unui asigurări de răspundere civilă contra daunelor aduse terţilor. Asiguratorii nu ar furniza această asigurare dacă activitatea comercială respectivă nu ar avea aviz de la ISU de protecţie contra incendiilor, conform zf.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum dracu acum 40 - 50 de ani aveam hoteluri pe litoral si la munte cu toate avizele ? va spun eu : militia controla cartea de imobil la fiecare hotel , pompierii , inspectia sanitara era toata ziua pe capul lor . ati auzit de coprocultura ? o mai face azi vreun bucatar , ospatar ? negrea la siemens in anii de glorie facea careu si le verifica inclusiv lengeria intima daca era curata . oprea asta trebuie sa puna in miscare un intreg mecanism de verificare al unitatilor de cazare si servire , nu sa planga ca trebuie alte agentii de control . sunt 247 de agentii guvernamentale atasate ministerelor care se ocupa numai de CONTROL SI SUPERVIZARE in toate domeniile de activitate .
0
0
Normal si tipic romanesc. Nimeni nu este de vina, noi nu putem, noi nu avem, noi suntem doar sa luam salarii. Institutii esuate lamentabil, institutii de control ineficiente, sefi, sefuti numiti pe criterii de apartenenta, cumetrii si spagi, etc. Asta este Romania, valoarea vietii umane este un troc, o marfa.
1
0
Oameni buni, ați auzit despre un analog al Via.gra, care este de 3 ori mai eficient și complet sigur la orice vârstă și, de asemenea, tratează bolile masculine. L-am testat personal si acum il recomand tuturor, este un lucru mega tare, citeste singur ce poate face-------> gg.gg/blubio
0
0
Dragi romani. Aceasta este r*mânia eșuată
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510