REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
21.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Minunea din Sâmbăta Mare: Sfânta Lumină s-a aprins la Ierusalim. Video

Minunea din Sâmbăta Mare: Sfânta Lumină s-a aprins la Ierusalim. Video

Replica API 23 aprilie 2022 | 19:23 1632

An de an, în noaptea sfântă a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, milioane de creștini din întreaga lume merg la biserica pentru a lua lumina. Cum ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în casele noastre și cât trebuie să păstrăm aprinsă această lumina, considerate una dintre minunile lumii.

Lumina Sfântă sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean și episcopul copților, înconjoară de trei ori în Sfântul Mormânt, cântând imnuri. Apoi,

Patriarhul Ortodox al Ierusalimului citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini și intră singur în mormânt.

Lumina Sfântă coboară și aprinde candela, de unde apoi patriarhul aprinde 33 de lumânări (semnificând numărul anilor lui Iisus Hristos la răstignire).

Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, împarte lumină celor prezenți. Înaintea de săvârșirea minunii, Sfântul Mormânt este verificat pentru a nu exista acolo nicio sursă de lumină, iar înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este și el examinat de autoritățile israeliene pentru a se arăta că nu poartă asupra sa mijloace tehnice de aprindere a focului.

De la Ierusalim, flacăra va pleca cu avionul către țările cu comunități creștin-ortodoxe. Fiecare patriarhie națională se va ocupa apoi cu distribuirea mai departe către biserici, pentru ca la miezul nopții să fie împărțită credincioșilor.

Cum ajunge Sfânta Lumină în România

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat, luni, Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Sâmbătă seara, în intervalul orar 19,30 – 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Preoţii îi sfătuiesc pe enoriaşi ca lumânarea folosită pentru a lua Lumină în noaptea Învierii să nu se arunce. Ci, ea este dusă acasă şi arsă câte un pic în toată Săptămâna Luminată. De asemenea, ea poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică, ori la mormintele celor dragi, scrie kanald.ro

Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim va fi trimisă și în Ucraina și Moldova

Pentru prima dată de când Patriarhia Română a decis să aducă Lumina Sfântă de la Ierusalim, s-a luat decizia, din cauza războiului din Ucraina, ca aceasta să fie oferită și preoților ucraineni. Totodată, tot ca o premieră, Sfânta Lumină va ajunge și în Republica Moldova.

”În această seară, în jurul orei 20.00, la Aeroportul Internaţional din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, vor primi Lumina Sfântă adusă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor aflaţi la Bucureşti pentru a o prelua de delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim. Sfânta Lumină va fi oferită apoi doar delegaţilor protopopiatelor şi parohiilor, credincioşii urmând apoi a o primi la Slujba de Înviere.

Precizăm că este prima dată când fraţii noştri de peste Prut vin la Iaşi pentru a primi Lumina Sfântă adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române din Ţara Sfântă. Aceasta va fi transmisă apoi, pe cale terestră, în întreaga Mitropolie a Basarabiei.”, anunță Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților precizează că Sfânta Lumină va fi trimisă și în Ucraina.

”În această seară, în jurul orei 20:00, pe aeroportul din Suceava, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul va fi prezent împreună cu delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, primind, după tradiție, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Totodată va fi prezentă pe aeroport și o delegație de preoți din regiunea Cernăuți.”, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Update:

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim

Lumina Sfântă s-a aprins la Sfântul Mormânt din Ierusalim iar Patriarhul Ierusalimului a împărțit-o cu credincioșii. Potrivit credinței ortodoxe, aprinderea luminii sfinte este un miracol divin, care se întâmplă în fiecare an în Sâmbăta Mare.

De la Ierusalim, flacăra va pleca cu avionul către țările cu comunități creștin-ortodoxe. Fiecare patriarhie națională se va ocupa apoi cu distribuirea mai departe către biserici, pentru ca la miezul nopții să fie împărțită credincioșilor.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Update 2:

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină de la Mormântul Sfânt din Ierusalim, adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a ajuns sâmbătă la Bucureşti.

Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook

În cursul serii, pe Colina Bucuriei din Capitală, va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in secolul 21 mai crede lumea in basme..spalati pe creier
0
0
Ba fraierilor se aprinde de cate ori vrem noi. Si la catolici si la aia de rit vechi.
0
0
de la bricheta ca deobicei .
1
1

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768