REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.6° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
24.6° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Mircea Banias: Portul Constanța a avut cel mai mare trafic din istorie, în acest an

Mircea Banias: Portul Constanța a avut cel mai mare trafic din istorie, în acest an

Virgil STOIAN 30 decembrie 2022 | 00:00 1468

Anul 2022 se apropie de sfârșit, cu bune și cu rele, cu o pandemie de COVID care pare din ce în ce mai slăbită, cu un război care că nu se va sfârși curând între Rusia și Ucrain, cu încă o neaderare la spațiul Schengen, și cu o coaliție PSD-PNL care tremură din toate încheieturile. Reporterii Replica de Constanța au vorbit cu deputatul PNL Mircea Banias, vicepreședinte în comisia pentru transporturi și infrastructură din Parlament, despre cum funcționează coaliția, despre rotativa premierului, despre Portul Constanța dar și despre refuzul Austriei în privința aderării României la spațiul Schengen.


În opinia deputatului PNL, coaliția funcționează destul de bine, fiind singura care poate să dea o guvernare stabile. Mircea Banias consideră Portul Constanța un obiectiv important pentru țara noastră, având în vedere că în acest an s-au înregistrat 70 de milioane de tone operate, un record pentru noi.
 ”Cred că a funcționat destul de bine coaliția PSD-PNL. Din păcate e singura formulă care poate să dea o guvernare stabilă. Altă variantă nu există. S-a încercat cu USR, din păcate cei de la USR au preferat să treacă în opoziție, țara trebuia guvernată. Încă nu am terminat cu pandemia de COVID, deși nu mai este o urgență cum era în urmă cu 2 ani de zile, dar peste necazurile ce decurg din pandemie, s-a adăugat războiul de la granița noastră care ne afectează fără îndoială, numai dacă ne gândim la refugiații ucraineni care vin în România și la faptul că la câțiva km de granițele noastre se duc lupte, mor oameni. Cred că orice politician trebuie să dea într-un asemenea de moment de dovadă de responsabilitate și cred că o criză politică ar fi fost ultimul lucru care ne-ar fi trebuit. ” a declarat deputatul PNL, pentru Replica de Constanța.

Mircea Banias

Rotativa va avea loc în iunie

Mircea Banias crede că nu vor fi probleme la rotația premierului, în iunie urmând ca premierul Ciucă să fie înlocuit de un premier PSD: ”Este o chestiune pe care am convenit-o cu cei de la PSD, încă de la începutul coaliției, în iunie ar trebui să aibă loc rotativa și nu am nici un motiv să cred că nu se va întâmpla acest lucru. Condițiile sunt știute, premier de la PSD, și câteva ministere care își vor schimba titularii, dar n-ar exista nici un motiv pentru care să nu se întâmple”.

Record de trafic în Portul Constanța

Portul Constanța și-a demonstrat importanța mai ales în condițiile conflictului din Ucraina. Anul acesta s-au transportat foarte multe cereale prin Portul Constanța, din Ucraina. Dar nu numai cereale. Practic, ucraineni nemaiputând să-și folosească porturile de la Marea Neagră, au fost nevoiți să-și facă exporturi importuri prin Portul Constanța, din punctul acesta de vedere s-a dovedit că portul poate prelua fluxuri de marfă, din comunicatele pe care le-am văzut de la Administrația Porturilor, că anul acesta va fi înregistrat cel mai mare trafic din istoria Portului Constanța, peste 70 de milioane de tone operate. S-au făcut investiții în infrastructura feroviară, se fac investiții în infrastructura rutieră și sunt proiecte din câte știu eu pentru extinderea capacității de operare, construirea de noi dane, de platforme, ceea ce este un lucru îmbucurător. ” a declarat Mircea Banias, despre Portul Constanța.

Portul Constanța

Mi-aș dori să se termine războiul

Eu pot spune că mi-aș dori să se termine războiul. Din păcate la cum decurg lucrurile și văzând că nu există nici o tentativă de mediere, negociere, între Rusia și Ucraina, sunt sceptic, și mă tem că va mai dura și anul care vine. Noi suntem pregătiți să preluăm fluxuri de mărfuri, refugiați chiar dacă nu am intrat în Schengen, suntem cei mai expuși. Nu pot să nu mă gândesc la ipocrizia Austriei, care se confruntă cu 10.000 de refugiați, în contextul în care noi suntem obligați și o facem fără să comentăm, să primim sute de mii de ucraineni, milioane chiar.

Sunt aproape sigur că vom intra în Schengen

În privința aderării la spațiul Schengen, Mircea Banias crede că anul viitor vom adera: ”Da, eu sunt aproape sigur că vom intra în Schengen. Faptul că nu am fost primiți acum în Schengen a fost o palmă pentru Austria, toată lumea i-a condamnat pe politicienii austrieci și am văzut deja că și-au nuanțat poziția și probabil că nu se vor mai opune aderării României.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712