REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Mircea Dobre: Alungarea turiștilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport național!

Mircea Dobre: Alungarea turiștilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport național!

Victor ROTARU 7 septembrie 2023 | 00:00 2031

Ne apropiem cu pași repezi de finalul sezonului estival, rămânând câteva zile până la începerea anului școlar, moment în care litoralul va fi pustiu. În această perioadă se desfășoară și programul „Litoralul pentru toți”, ce oferă posibilitatea turiștilor ce nu-și permit să ajungă pe litoral în vârf de sezon să o facă acum. Cu toate acestea, oricât de bine ar merge programul „Litoralul pentru toți”, potrivit fostului ministru al Turismului, Mircea Dobre, sezonul estival a fost unul slab, și nu din cauza infrastructurii turistice, ci din cauza autorităților statului. 

Mircea Dobre: Alungarea turistilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport national!Mircea Dobre

Sezonul estival este pe final, ne mai despart doar 3 zile până la începerea școlii, moment în care agenții economici vor începe să strângă rândurile. Contactat telefonic de către reporterii Replica, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, consideră că sezonul estival a fost destul de slab, vina fiind în mare parte a instituțiilor statului: „Un ochi râde, unul plânge. A fost un sezon foarte slab din punct de vedere al participării turiștilor și nu din cauza faptului că litoralul nu a fost pregătit, sau unitățile de cazare. Au fost instituții ale statului care au speriat lumea, care și-au dat cu părerea, care nici măcar nu aveau un istoric. Aici vorbim despre holeră, care a speriat foarte mulți turiști. Am observat că avem holeră doar pe litoralul Mării Negre în aria județului Constanța, în Bulgaria nu există holeră, cu toate că este aceeași mare, probabil că este un zid și de asta acolo nu este holeră. Problema este că cei care conduc instituțiile publice în România nu au nici un fel de asumare și de responsabilitate, dar nu contează că un întreg litoral a avut de suferit. A mai circulat acea informație cum că pe întreg litoralul miroase a cadavru. Bâlbâiala continuă legată de vreme, ba plouă, ba este prea cald, chestii care sperie turiștii. Este un sport național, speriem turiștii, să nu mai ajungă pe litoral la noi și îi alungăm pe celelalte litorale, la bulgari, greci, turci, suntem într-o cădere liberă. Îmi lasă un gust amar lipsa de responsabilitate și incompetența instituțiilor statului.” 

Dobre: „Pe litoral nu există sezon mai mare de 35 de zile”

Au tot existat discuții de-a lungul timpului între agenții economici, ce-și desfășoară activitatea pe litoral, și reprezentanți ai ministerului Educației în legătură cu prelungirea vacanței de vară a elevilor, fapt ce influențează negativ turismul din zona de litoral, întrucât, cu toate că vremea este una prielnică, marea majoritate a turiștilor nu se mai gândesc la o vacanță în apropierea începerii școlii, părinții find nevoiți să facă pregătirile premergătoare noului an școlar: „Trebuie să înțelegem faptul că dacă s-ar prelungi vacanța de vară cu o săptămână, asta înseamnă că se va lua din vacanța de vară și aici vor avea de suferit cei de la munte. Este o chestiune corectă pentru toată lumea. Aceste OMD-uri trebuie să vină cu anumite lucruri, cu o promovare, cu activități care să atragă cât mai mulți turiști, nu doar în iulie și august. Deocamdată, pe litoral nu există sezon mai mare de 35 de zile.” 

Mircea Dobre: Alungarea turistilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport national!

„Voucherele de vacanță se autofinanțează”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că angajații din sistemul public cu venituri de peste 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță. Referitor la acesta aspect, Mircea Dobre consideră acest lucru drept o discriminare, și nu vede care este diferența între un angajat care are un salariu de 7.999 de lei și unul care are 8.001: „Din punctul meu de vedere nu știu care este diferența dintre cetățeanul care are un salariu de 7.999 de lei și cel care are 8.001. Nu știu care este diferența, cum se face această departajare, cum se fac aceste criterii, aici, cine vrea, poate să atace mai departe la Curtea Constituțională pentru discriminare. Nu știu cine gândește aceste proiecte de acte normative. Eu o consider o discriminare. Toate aceste vouchere de vacanță... ASE-ul a făcut un studiu, foarte clar, pe toate tipurile de tichete, în care a spus foarte clar, în zona voucherelor de vacanță, aproape se autofinanțează. Este un efort al statului român în primul an de acordare, pentru că ei nu recuperează doar banii aceia de pe vouchere, ei încasează mult mai mult. Aici trebuie și puțină viziune. Cine a fost la ministerul Finanțelor anul trecut, și cine este anul acesta, nu cred că a avut o viziune foarte bună și o viziune macro-economică foarte bine pusă la punct. Un om care a lucrat doar la stat și a fost doar director, nu prea văd eu să aibă soluții, și e cam abruptă trecerea de la ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la ministerul Finanțelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deopotrivă cu autoritățile centrale, locale si operatorii din turism alungă turiștii prin servicii proaste și prețuri prohibitive. Nu vă mai plângeți că nu aveți turiști și angajați, că vă meritați soarta.
0
0
Nu pot sa cred! A gandit Mirciulica, el singur, atat de mult?
2
1
Adică, tichetele sunt autofinanțare?Mai Dobre,stăpân de turiști, bugetarii nu produc bani,de nu știai. Alții, producătorii de bani finanțează plimbarile pe tichete,adică ăia ce nu au parte de tichete. Că nu s bugetari.Iar chestia cu plecatul turiștilor peste hotare nu tine hombre,turistul cauta locuri unde există turism.La noi nu prea e turism,doar hoție,jecmaneala,microbi mulți și răi, neamuri proaste și cacanari ce zic ca fac turism.Asa ca las o lată invitați vă doar neamurile apropiate în locațiile voastre de rahat.Salutari.
2
2
de ce are de suferit antreprenorul horeca de la munte, cand acolo nu exista sezon special vizat, ca si la mare....
2
1
Mirciulica,statul are belele multe,insa cu turismul,de vina sunt patronii. Nu statul pune preturi colosale pentru servicii de doi lei,pentru mancare de parca ar fi gatita numai de sefi din Franta. Dragi horeci,sunteti privati,asadar voi va administrati afacerile,nu statul. Statul a facut greseala sa va lase pe labe plajele,de care au profitat magraonoo cu sezlongurile,de localnicii nu aveau unde sa-si puna un cearceaf. Nu statul face curat in camere,Mirciulica,si nici statul nu da salarii de c***t ospatarilor,ca sa dam noi spaga ,,legalizata si pe alocuri obligatorie''. Cum sa nu mergi unde e mai bine? Statul si primarii vietii da,au facut gauri,santuri,praf si moloz pe tot litoralul,au ciopartit copacii si nu au facut niste WC-uri publice ca in tarile un pic mai civilizate,nu au asigurat un climat de siguranta si infractorii misuna ca gandacii peste tot. Nu statul jecmaneste cumparatorii,ci vanzatorii cu amanuntul. Statul face alte tampenii,insa nu pe toate.
12
0
nu mai vine nimeni aici, in strainatate e mai ieftin, conditii decente si nu ti-e frica sa mananci ceva la un restaurant
13
0
Ii era cuiva dor de judecatile de valoare dospite in tartacuta lui Falcuta?
10
0
Voturi in 24
13
0
In 33 de ani nu exista toalete și dusuri publice în nici o stațiune. Costuri de gunoi. Aceleași toalete murdare și care miros a urina și fecale. Mai vedeți cum fac alții turism și după mai vb. Daca nu erau tichetele alea de vacanta bătea doar briza marii la noi.
29
2
dagule...dupa atatia ani de japca si bataie de joc la adresa turistilor romani , platiti pretul lacomia vostra si amatorismul v a adus in situatia data zeci de ani ati mers pe ideea ca ...DA L IN MAMA SA DE TURIST , CA VINE ALTUL.. O SA TREACA 10 ANI CA SA RECONSTRUITI CEVA CE ORICUM ERA SUBRED SI GAUNOS..ATI FACUT PRAF MAMAIA SI TOT CE INSEAMNA STATIUNI IN SUD..MENTALITAEA VOSTRA ESTE ORIENTATA CATRE BUZUNARUL PROPRIU NU CATRE TURIST .
25
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677