REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.3° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Miron Mitrea își cere în Justiție pensia specială de parlamentar!

Miron Mitrea își cere în Justiție pensia specială de parlamentar!

Mirela PASCAL 29 iunie 2024 | 00:00 1928

Reintrarea în plată a pensiilor speciale pentru foștii parlamentari, care a avut loc pe 12 decembrie 2023, după decizia CCR numărul 678, a condus la un val de solicitări la Secretariatul Camerei Deputaților sau la Senat, de către foști parlamentari, în vederea obținerii indemnizației pentru limită de vârstă. CCR a spus că eliminarea acestor venituri e posibilă doar pentru viitor, toți cei cu mandat complet până la 1 iulie 2023 nefiind vizați. Miron Mitrea, de exemplu, fost deputat și fost ministru la Transporturilor, a uzat de dreptul său, după ce i-a fost sistată pensia specială, solicitând Camerei Deputaților să reia plățile. A primit răspuns negativ, care l-a nemulțumit, evident, pe fostul demnitar. A mers în instanță, unde speră să-și recâș tige drepturile. Inițial, acțiunea a fost depusă la Tribunalul București, însă cauza a fost d eclinată, urmând să fie judecată de magistrații Curții de Apel Constanța.

Miron Mitrea

Miron Mitrea se ia la trântă cu Camera Deputaților, după ce i-a fost respinsă solicitarea privind plata indemnizației pentru limită de vârstă de care beneficia partea, ca urmare a intrării în vigoare a legii nr. 192/2023.

Mitrea a avut calitatea de deputat în Parlamentul României, funcţie de demnitate publică în virtutea căreia la încheierea mandatului şi cu întrunirea cerinţelor complementare de vârstă avute în vedere de cadrul normativ aplicabil situaţiei sale juridice, în conformitate cu prevederile art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, a dobândit dreptul la indemnizaţia pentru limită de vârstă, sumă ce reprezintă un drept la pensie, mai exact o pensie de serviciu, inclusă în sfera drepturilor de asigurări sociale. Plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă a fost instituită astfel în beneficiul său prin Ordinul din data de 21.09.2022 emis de Secretarul general al Camerei Deputaţilor, dar începând cu data de 1 iulie 2023 a fost sistată.

Dosarul, judecat la Constanța

Mitrea cere anularea Ordinului de încetare la plată a indemnizaţiei și obligarea Camerei Deputaților la repunerea în plată începând cu data de 01.07.2023 la zi, invocând încălcarea prevederilor art. 1 din Protocolul Adiţional la Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, a prevederilor art.14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind interzicerea discriminării şi art.16 din Constituţia României, a principiului neretroactivităţii legii.

În concluzie, a apreciat că indemnizaţia pentru limită de vârstă are natura juridică a unei pensii de serviciu, se bucură de protecţie constituţională şi nu poate fi sistată la plată fără afectarea gravă a prevederilor legii constituţionale şi a deciziilor cu putere de lege pronunţate de Curtea Constituţională a României. Inițial, dosarul a fost depus la Tribunalul București, însă magistrații de aici au declinat, pe 30 aprilie a.c., cauza, urmând să fie judecată de Curtea de Apel Constanța.

Mitrea a ieșit din închisoare în 2016

Reamintim că Miron Mitrea a fost condamnat, în februarie 2015, la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei sale din localitatea Voluntari. La data de 28 martie 2016, Miron Mitrea a fost eliberat condiționat prin decizie judecătorească.

Legătura lui Miron Mitrea cu Constanţa începe din anii tinereţii sale. Născut în anul 1956 la Sighişoara, Mitrea a absolvit în 1981 Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucureşti, specializarea Autovehicule Rutiere. Studenţii comunişti primeau pe atunci repartiţie la locul de muncă, astfel că primul serviciu al lui Miron Mitrea a fost la Secţia de Utilaj Greu (SUGTC) de la Constanţa, unde a profesat în anii 1982-1983, ca inginer.

Miron și Manuela Mitrea

În doar doi ani de profesie, Mitrea a făcut un salt important în carieră. Stagiul de la Constanţa i-a fost atât de prielnic, încât inginerul începător a obţinut un transfer direct la Bucureşti, într-o funcţie cu răspundere. Autobaza Uzina Bucureşti avea nevoie de un şef de atelier şi l-a găsit tocmai la Constanţa, pe tânărul stagiar Miron Mitrea. Astfel că în perioada 1983-1989, Mitrea a fost şef atelier I.U.G.C. Autobaza Uzina Bucureşti. Revoluţia i-a rezervat un alt post de conducere.

În 1990 a devenit lider de sindicat, fiind ales preşedinte executiv CNSLR-Frăţia pentru 5 ani. În 1996 intră în politică, pe o funcţie foarte importantă: secretar general PDSR. În acelaşi an devine deputat de Vrancea, pentru două mandate (1996-2000, 2000-2004), apoi este numit ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (2000-2003) şi ministru al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În 2004 se întoarce la mandatul de la Vrancea, asigurat de baronul local PSD Marian Oprişan, unde rămâne alte două mandate, până în 2012. Soţia sa, în schimb, a dat mandatele de Mehedinţi pe cele de la Constanţa, judeţ pe care îl reprezintă în calitate de deputat PSD.

     

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hotzul asta pesedist sa-si ceara moartea in justitie, nu pensia.
1
0
Ai aparat ce ingroapa pisica.
1
1
Lua-mi-as ficatu-n ranga. Traiasca PSD.
1
0
Daunatorului astuia i-as da Spanzuratoarea. Best case. Organe valide oricum nu mai are.
0
0
Rușine, Miron Mitrea! Eu am aparat țara o viață și am rămas cu 7800 lei pensie. Poate aude cineva și ne mai da și noua ceva sa putem trăi. Pe când un articol pe tema asta, r*****a???
4
4
niste mue si la puscarie nu vrei?
3
0
Un ordinar. Ca mulți alții. Ar trebui împușcați.
6
0
Un excroc
4
0
i se puna si anul de facultate de la Poarta Alba!
6
1
Ati votat pcr ciocu mic sclaveti fara creier
8
0
DLE. PUSCARIAS...MIRON MITREA ??? DACA ESTI PUSCARIAS, DE CE MAI VREI SI PENSIE SPECIALISTA??? SI CU CATA NERUSINARE, MAI APARI LA TELEVIZIUNI SA NE DAI SFATURI...NOI NU PRIMIM SFATURI DE LA PUSCARIASI...CANTA LA ALTA MASA...
13
0
dovedit de instanta ca a incalcat legile, are si un tupeu fantastic. le dam politicienilor bani de la buget ptr campanii electorale, pensii si salarii speciale. asta inseamna ca poporul este multumit de prestatia lor.este? eu propun sa se adopte prin lege pierderea acestor "drepturi" , la toti functuonarii de stat, dar cine sa o adopte? situatia este la limita prapastiei, dar toti golanii cer! probabil cind va iesi lumea in strada, se vor rezolva treburile, probabil o noua revolutie.
15
0
Asta e politica în afroromania de 34 de ani produci cât de mult poți pentru tine și neamurile tale și după ce termini de furat te ridici și cu pretenții că ai dreptu la pensie speciala că te-ai luptat pentru bunăstarea poporului (soție, copii, frați, neamuri, amante, clanuri de interese)
18
0
Cat tupeu are pwscariashu la cat a furat nu trebuia sa mai iasa niciodata din parnaie,a deviat Dunarea sa treaca si pe la vila lui din Delta Si acum e vedete TV ne da lectii cum sa furi
20
0
Ar trebui dat ca si exemplu si ei, alesii neamului si alte organe care beneficiaza de pensii speciale. Ai gresit, pierzi dreptul la pensia speciala. Asa, toti isi incearca norocul cu o combinatie si daca nu le iese, sunt pensionari de lux. Tot nu inteleg de ce astfel de spete beneficiaza de pensii speciale sau de ce o anumita categorie de pensionari sunt asa de pruvelegiati. De ce?
19
0
vrea bani de la statul pesedist. Cu ajutorul judecatorilor spagari obtine.
20
0
ca toti psdistii ccr ar trebui desfiintata ptr ca am trai mai bine fara ei si deciziile lor politice scandaloase si aberante de unde pana unde daca s-a dat ceva nu se mai poate lua inapoi guvernul cum poate sa-mi ia din bani prin inflatie si eu de ce nu pot sa primesc nimic din ce mi se fura prin inflatie inapoi si mi-a luat chiar foarte mult si continua toti economistii spun ca guvernul face si e responsabil de inflatie nimeni altcineva
19
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515