REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
18.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Mister în jurul hepatitei severe care apare numai la copii. Ce recomandă medicii

Mister în jurul hepatitei severe care apare numai la copii. Ce recomandă medicii

Replica API 27 aprilie 2022 | 00:08 1158

Epidemiologii susțin că, deși în acest moment nu sunt motive de panică cu privire la hepatita severă manifestată la copii, părinții trebuie să rămână atenți la posibilele simptome, în special cele digestive.

Medicii epidemiologi sunt de părere că în acest moment nu trebuie să intrăm în panică cu privire la cele circa 170 de cazuri de hepatită severă la copii, dar a căror cauză nu este încă cunoscută – majoritatea depistate în Europa și Statele Unite, un caz fiind semnalat și în România – și subliniază că părinții trebuie să rămână vigilenți la apariția simptomelor și să consulte un medic specialist.

Medicii recomandă atenție la simptomele hepatice

Medicul infecționist Adrian Marinescu subliniază că în acest moment, dat fiind numărul extrem de mic de cazuri, nu sunt motive de panică. Acesta susține că și în cazul adenovirusurilor avem în acest moment doar o ipoteză de lucru, fără a putea fi stabilită o relație de cauzalitate.

„Deocamdată este o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății, nu e niciun motiv de intrat în panică. S-au observat cazuri izolate de hepatită acută, formă severă, la copii, de la cea mai fragedă vârstă până la 16 ani, dar atenție, discuția legată de un adenovirus a fost lansată la nivel de ipoteză.

Nu s-a demonstrat că un tip anume de adenovirus chiar determină o formă culminantă de hepatită. De altfel, dintre cei care au avut hepatita acută virală, și e bine să-i excludem pe cei care au virusurile hepatice A, B, C, D sau E – cei mai mulți nu au avut forme severe care să le pună viața în pericol. Numărul lor este extrem de mic la nivelul mapamondului.

În plus, adenovirusurile sunt în număr foarte mare prezente alături de noi. Sunt 49 de tipuri, care pot da o infecție la om. Cele mai multe înseamnă răceli banale, înseamnă infecții de tract respirator superior sau inferior, poate fi o pneumonie, pot fi infecții urinare, chiar și meningită, encefalită, pot fi infecții digestive – adică avem o paletă largă. Deocamdată, rostul pe care-l are această atenționare este să luăm în calcul, în special medicii de peste tot, situația în care o simptomatologie digestivă, care poate să sugereze o hepatită, și atunci când markerii hepatici exclud hepatitele virale clasice, în paleta de teste care se fac să se ia în calcul și adenovirusul. Alte informații nu există deocamdată, și nu e o relație de cauzalitate”, a declarat, pentru FANATIK, medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Medicul infecționist, Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș, subliniază că alerta OMS vizează în special personalul medical, care trebuie să fie atent la apariția acestui tip de afecțiuni grave ale ficatului la copii.

„În acest moment nu se știe nici dacă avem de-a face cu un virus. Alerta este „oameni buni, fiți atenți că se întâmplă ceva”, deocamdată nu știm însă ce se întâmplă. Cred că în acest moment nu este niciun motiv de îngrijorare, este o stare de alertă în sensul că OMS ne anunță că se întâmplă ceva și că trebuie să fim atenți cu privire posibilele cauze. Sunt foarte ciudate însă acele transplanturi pentru că în principiu, nu se face transplant în acut niciodată pentru că rezultate sunt slabe. Informații însă despre ce au avut acele cazuri nu există, și deci deocamdată nu cred că sunt motive de îngrijorare în rândul populației. Alerta este în special pentru medici, să fie atenți și să caute, nimic mai mult”, a declarat Cătălin Apostolescu, scrie fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Britanicii au spus clar : a aparut din cauza Distantarii Sociale impusa in ultimii 2 ani de COVID !
1
0
Veti regreta amarnic , parintii care au aplicat '' rele tratamente minorilor'' , se stiu ei care....
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768