REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Mituri și adevăr despre mătreață

Mituri și adevăr despre mătreață

A.F. 19 aprilie 2023 | 00:00 334

Mătreața este o problemă des întâlnită, afectând aproximativ 50% dintre adulți la nivel mondial. Bărbații se confruntă cu mătreața în număr mai mare decât femeile, apogeul manifestându-se de obicei în jurul vârstei de 20 de ani, și devenind o problemă ceva mai puțin întâlnită după 50 de ani.

Mituri si adevar despre matreata

Dacă și tu te confrunți cu mătreața, probabil că ai încercat de-a lungul timpului să scapi de această problemă, poate ai și căutat informații, dar pentru că circulă atât de multe mituri despre mătreață, s-ar putea ca deja să nu mai știi ce să crezi. Este mătreața moștenită ereditar sau contribui tu la apariția ei prin stilul de viață? Poate fi mătreața tratată sau, din contra, nu există nicio speranță? În continuare parcurgem câteva mituri despre mătreață și încercăm să clarificăm adevărul despre fiecare.

Ce este mătreața?

Mătreața este o afecțiune comună a scalpului, în care bucăți mici de piele uscată se desprind de pe scalp și rămân pe firele de păr sau cad pe umeri și se observă pe hainele închise la culoare. Cel mai eficient mod de a trata această problemă este să folosești un șampon antimătreață.

Multe persoane se întreabă dacă mătreața și dermatita seboreică sunt același lucru. Deși au caracteristici asemănătoare și răspund la tratamente similare, mătreața și dermatita seboreică diferă în ce privește localizarea și severitatea. Mătreața este limitată la nivelul scalpului și implică mâncărime și descuamarea pielii, fără inflamație vizibilă. Dermatita seboreică poate afecta și scalpul, dar și fața sau partea superioară a pieptului; de asemenea, se manifestă și prin mâncărime, descuamarea pielii și inflamație, iar uneori și eritem (roșeață).

Tipuri de mătreață

Mătreața poate fi corelată cu pielea uscată (în anotimpurile reci sau din cauza folosirii apei prea fierbinți la spălat), cu pielea grasă (din cauza excesului de sebum de pe scalp, amestecat cu transpirația și praful), cu activitatea unei ciuperci numită Malassezia (care proliferează când există un exces de sebum) sau cu o afecțiune care provoacă descuamarea pielii (eczemă, psoriazis etc.).

De ce apare mătreața?

Cauzele apariției mătreții sunt fie scalpul gras, fie scalpul prea uscat, proliferarea ciupercii Malassezia, sensibilitatea la anumite produse cosmetice sau unele afecțiuni ale pielii.

Factorii de risc pentru apariția mătreții sunt: vârsta (este mai frecventă în rândul tinerilor și mai puțin frecventă la persoanele trecute de 50 de ani), sexul (cum spuneam, mătreața apare mai des în cazul bărbaților), stresul, utilizarea excesivă a produselor de styling și sistemul imunitar slăbit. Unele studii științifice sugerează că alimentația bogată în zahăr, pâine albă și prăjeli poate favoriza mătreața, în timp ce anumite alimente ajută la menținerea sănătății pielii - ouăle, nucile, semințele, legumele verzi frunzoase, tonul și somonul.

Igiena corespunzătoare a scalpului este importantă pentru prevenirea apariției mătreții la persoanele cu factori de risc, dar spălarea prea frecventă a părului poate agrava problemele de mătreață, deci se recomandă spălarea de două sau trei ori pe săptămână. Unele șampoane conțin substanțe antifungice, cum ar fi sulfura de seleniu sau ketoconazolul, care pot ajuta la prevenirea, dar și la tratarea mătreții. Masarea scalpului în timpul spălării cu o perie de silicon specială pentru scalp poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la îmbunătățirea circulației sanguine.

Utilizarea excesivă a produselor de îngrijire a părului, cum ar fi geluri, spume sau fixative, poate agrava mătreața, de aceea nu ar trebui folosite zilnic. O alimentație echilibrată și hidratarea adecvată pot, de asemenea, să ajute la menținerea sănătății pielii și la prevenirea mătreții.

Stresul poate și el să agraveze mătreața, pe lângă toate celelalte probleme pe care le poate provoca în organism, așa că ar fi bine să găsești metode eficiente de gestionare a stresului. Activitatea fizică regulată este una dintre cele mai bune metode de gestionare a stresului, pentru că te ajută nu doar să te eliberezi de stresul din momentul respectiv, dar îți oferă și o perspectivă mai clară, care să te ajute în viitor în combaterea stresului.

Mituri despre mătreață

În continuare poți citi despre cele mai frecvente mituri despre mătreață.

Mitul 1 Mătreața este contagioasă: Fals

Unul dintre miturile asociate cu mătreața este că ar fi transmisibilă, dar nu este așa. Mătreața NU este contagioasă. Problema cea mai mare cu mătreața este că poate scădea stima de sine a persoanei afectate și o poate exaspera pentru că trebuie să-și curețe constant acei „fulgi” de pe umeri, însă, este important de precizat că nu se transmite de la o persoană la alta.

Mitul 2 - Mătreața este cauzată de igiena deficitară: Fals

Mătreața NU este cauzată de igiena deficitară. Dacă trec mai multe zile între o spălare a părului și alta, este posibil să te confrunți cu mâncărimi și un miros neplăcut al părului din cauza prafului și transpirației, dar acestea nu au legătură cu mătreața, ci sunt răspunsuri fiziologice normale ale pielii.

Este adevărat că o curățare insuficientă a părului și a pielii scalpului poate permite acumularea excesivă de sebum și celule moarte, ceea ce poate agrava mătreața la persoanele care se luptă cu această problemă, dar nu este o cauză a apariției mătreții la persoanele care nu au această afecțiune. La fel, igiena excesivă poate contribui la agravarea mătreții. Utilizarea prea frecventă a șamponului, spălarea părului cu apă prea fierbinte sau cu apă care conține substanțe chimice dure, cum ar fi clorul, poate să agraveze mătreața.

Mitul 3 - Mătreața este o consecință a scalpului uscat: Parțial fals

Da, mătreața poate să apară și din cauza hidratării insuficiente a scalpului, dar un scalp uscat nu este singura cauză a apariției mătreții și nici nu poți spera să scapi de mătreață doar prin hidratare. Însă, cu siguranță este de ajutor să ai un aport adecvat de lichide și să folosești produse de îngrijire a părului care-i oferă scalpului hidratare.

Dacă ai mătreață și dacă observi că ai pielea uscată și în alte zone ale corpului, ar trebui să iei măsuri de hidratare corespunzătoare pentru buna funcționare a întregului organism. Iar în cazul particular al scalpului, este de reținut că hidratarea necorespunzătoare este un factor favorizant și/sau agravant în raport cu mătreața.

Mitul 4 - Mătreața este ereditară: Parțial fals

Deși s-au făcut unele cercetări care susțin că există un anumit grad de ereditate a mătreții, aceasta nu este un factor decisiv pentru apariția acestei probleme. Mătreața poate avea o varietate de cauze, inclusiv factori genetici și non-genetici, dar nu se poate spune cu certitudine că este transmisă de la părinți la copii.

Cercetătorii au descoperit că anumite gene implicate în inflamație și imunitate pot influența apariția mătreții. Unele mutații genetice care sunt responsabile pentru diferențierea celulelor pielii exacerbează inflamația pielii și producția de sebum, doi dintre factorii care contribuie la apariția mătreții. Însă, aceste gene reprezintă doar unul dintre numeroșii factori care favorizează apariția mătreții, nefiind suficiente pentru a provoca afecțiunea.

Studiile științifice au arătat, deci, că predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea mătreții, dar, în majoritatea cazurilor, mătreața apare din cauza creșterii excesive a ciupercii Malassezia (care poate fi influențată de factori precum nivelul de stres sau dieta).

Mitul 5 - Mătreața nu se tratează nici măcar cu un șampon antimătreață – Fals

Mătreața poate fi tratată și ținută sub control cel mai bine cu ajutorul unui șampon antimătreață. Dacă te confrunți cu mătreață ușoară, un șampon din comerț poate fi suficient, important este să conțină ingrediente precum piritionat de zinc, sulfură de seleniu, acid salicilic sau gudron de cărbune pentru a reduce creșterea fungilor.

Dacă mătreața este provocată de faptul că ți s-a uscat excesiv pielea scalpului, atunci poate fi util să folosești un șampon care să-ți ofere și hidratare.

Dacă, din contra, ai scalpul gras, un șampon purifiant te poate ajuta să ții sub control mătreața. Util ar fi în acest caz și să nu te speli pe cap zilnic, ci doar de două ori pe săptămână. Dacă vezi că ți se îngrașă părul mai repede, folosește un șampon uscat între spălări, pentru a absorbi sebumul în exces.

Firește, dacă nu reușești să gestionezi mătreața sub nicio formă, este recomandabil să mergi la un medic dermatolog pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat, scrie doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768