REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

MMACA: IMM-urile, domeniu de interes major pentru economiile română şi bulgară

MMACA: IMM-urile, domeniu de interes major pentru economiile română şi bulgară

Replica API 1 aprilie 2019 | 00:00 318

România şi Bulgaria au o multitudine de oportunităţi pe care le pot valorifica în plan economic bilateral şi regional, iar climatul de afaceri stimulativ, ritmul alert de dezvoltare şi interconectarea celor două economii permit aprofundarea cooperării sectoriale, în special în industrie, infrastructura energetică şi de transport, turism şi agricultură, consideră ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea.

Potrivit unui comunicat al MMACA, ministrul român de resort, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul bulgar al Economiei, Emil Karanikolov, au avut vineri o întâlnire bilaterală la Palatul Victoria, în marja cvadrilateralei România - Bulgaria - Grecia - Serbia şi a celei de-a cincea reuniuni la nivel înalt a Consiliului de Cooperare între guvernele României şi Republicii Bulgaria.

Discuţiile s-au axat pe cooperarea economică foarte dinamică dintre cele două ţări, facilitată de proximitatea geografică, tradiţiile comune, similitudinea de opinii şi interese în plan regional şi european, precum şi de mecanismele instituţionale active, printre care şi consultările economice anuale între cele două ministere.

"Există o multitudine de oportunităţi pe care le putem valorifica în plan economic bilateral şi regional. Climatul de afaceri stimulativ, ritmul alert de dezvoltare şi interconectarea economiilor noastre permit aprofundarea cooperării sectoriale - în special în industrie, infrastructură energetică şi de transport, turism şi agricultură", a declarat Oprea.

Cei doi miniştri au semnat Memorandumul de Înţelegere în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din România şi Ministerul Economiei din Bulgaria.

În acest context, ministrul Oprea a afirmat: "Avem datoria de a sprijini IMM-urile - care reprezintă baza ambelor economii şi care pot contribui în mai mare măsură la amplificarea relaţiilor comerciale şi investiţionale reciproce".

"Am certitudinea că documentul pe care îl semnăm astăzi va constitui un real suport pentru consolidarea cooperării pe acest palier", a adăugat el.

În spiritul Memorandumului, cei doi demnitari au convenit organizarea unui forum regional al start-up-urilor, care să aducă în contact direct şi să faciliteze cooperarea între clusterele inovatoare. De asemenea, s-a stabilit iniţierea, la nivel de secretari de stat coordonatori, a unor runde de consultări bilaterale în domeniul IMM-urilor şi al start-up-urilor.

"În discuţii au fost abordate şi teme europene de actualitate, legate de politici comerciale, mediul de afaceri şi evoluţiile pe linia Brexit, ministrul bulgar adresând felicitări pentru modul în care România gestionează mandatul Preşedinţiei la Consiliul UE", se arată în comunicat.

Schimburile comerciale bilaterale au depăşit 4,5 miliarde euro în anul 2018, cu o creştere de 5% faţă de anul anterior. Bulgaria deţine locul 6 în total exporturi româneşti (2,2 miliarde euro), cu o pondere de 3,25% şi locul 12 la importuri (2,3 miliarde euro), cu o pondere de 2,85%.

Până în prezent, au fost înregistrate 2.564 de societăţi comerciale cu capital integral sau parţial bulgar şi un volum subscris al capitalului social de 171,6 milioane euro, poziţionând Bulgaria pe locul 26 în clasamentul pe ţări de provenienţă a investitorilor străini.

Pe de altă parte, valoarea totală investită de firmele româneşti în Bulgaria este, conform informaţiilor disponibile, de peste 240 de milioane de euro. Între companiile care au investit în Bulgaria se numără: Romstal, Budmax-Arabesque, Petrom OMV Rompetrol, Renault-Dacia, Policolor/Orgachim, Siveco, Ocean Fish - Verdana, Grupul Feroviar Român, ATP Exodus, Budmax, Service Faur, Powertek, Prime Telecom, Amylum, TotalSoft.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016