Mocnește un nou scandal... Fermierii, luați la mișto cu o subvenție de 2 lei pentru motorină
Mocnește un nou scandal... Fermierii, luați la mișto cu o subvenție de 2 lei pentru motorină
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSituația continuă să fie critică pentru fermierii români, care se confruntă cu unul dintre cei mai secetoși ani, iar culturile sunt extrem de afectate. Pe lângă acest lucru, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat beneficiarii că până pe 31 octombrie primește cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, ceea ce reprezintă în jur de 1,5 lei/litru. Fermierii sunt, din nou revoltați, și arată cu degetul spre minunatul Guvern care nu se implică suficient de mult în rezolvarea problemelor și pentru a-i scoate din criză. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, spune că ajutorul este unul destul de mic și că este nevoie ca Guvernul să vină cu mai multe metode și instrumente care să ajute mai mult fermierii.
fermierii, sătui de bătaia de joc a guvernanților
Fermierii au de respectat un termen urgent pentru o subvenție importantă achitată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Astfel, APIA a anunțat luni, 23 octombrie, că primește cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină aferente trimestrului III al anului 2023. Aproape 2 lei este subvenția oferită de Stat. Praf în ochi, spun fermierii, care sunt mai revoltați ca niciodată.
Producătorii din Dobrogea sunt revoltați
Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea consideră că subvenția este una mică iar Guvernul ar trebui să se implice mai mult pentru a ajuta fermierii, prin diverse instrumente care să nu-i îndatoreze: „Ajutorul este mic. Și din metoda de calcul, din cei 2 lei promiși, nu iese chiar suma aceasta. Este o metodă de calcul ciudată. Să vedem mai încolo. S-ar putea să fie nevoie ca Guvernul să intervină într-un mod mult mai serios și cu niște instrumente foarte clare. Nici nu a mai existat o perioadă a atât de îndelungată fără precipitații și e clar că Guvernul trebuie să ia în calcul, cel puțin în anumite zone, să intervină într-un mod clar cu instrumente pentru susținerea fermierilor. Nu vorbim aici de credite bancare, APIA, care să îndatoreze fermierul, ci de soluții. La Constanța sunt foarte multe proiecte de irigații care sunt într-un stadiu avansat de proiectare dar care nu se scot la licitații din diverse motive, și vedem că agricultura fără irigații nu se mai poate face. Atunci va trebui să luăm și noi atitudine ca asociațiile de fermieri, în discuțiile pe care le avem cu ministerul, să intervină în mod clar prin alocări de bani pentru irigații, dar să vedem ce pagube vor fi în perioada următoare. Este clar că vor fi pagube însemnate la culturile deja înființate.”
Filipescu: În Constanța și Dobrogea nu se anunță vremuri bune
Cu toate că ne aflăm la finalul lunii octombrie, dacă ne uităm la termometre am zice că suntem la final de iunie, înregistrându-se chiar și temperaturi de peste 30 de grade Celsius: „Subvenția la motorină trebuie dată. Este un angajament al Guvernului și al actualului ministru al Agriculturii pentru că provine din bani europeni, o suma dublată de Guvernul României. Este foarte bine că se dă, este important să se ofere cât mai repede, la fel că și celelalte subvenții. După cum vedem, în mai mult de jumătate din țară este secetă și fermierii au nevoie de orice leu pentru a-și înființa culturile, pentru a susține costurile de producție. După cum vedem în Constanța și Dobrogea nu se anunță vremuri bune absolut deloc, nu a plouat de peste 4 luni, un lucru care ne pune în dificultate. Toate culturile au de suferit din cauza lipsei de precipitații.”
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea
„De 50 de ani nu s-a mai întâlnit o asemenea situație”
Răzvan Filipescu a mai transmis faptul că foarte multe culturi au de suferit din cauza lipsei de precipitații, existând chiar și fermieri care nu au reușit să semene: „Este un dezastru pentru agricultură. De 50 de ani nu s-a mai întâlnit o asemenea situație, cu o vară atât de secetoasă cu 4 luni de zile în care să nu plouă. Grâul nu a răsărit, rapiță, acolo unde a fost semănată, deja suferă. Sunt foarte mulți fermieri care nu au mai înființat cultura de răpită, pentru că în august și septembrie nu a plouat absolut deloc. Pământul este tare, nu ne permite să facem toate lucrările tehnologice așa cum ne-am dori. Sunt foarte mulți fermieri, în zonele extrem de secetoase, în care nu au reușit să semene. Aici, Ministerul Agriculturii va trebui să ia în calcul niște derogări de la condiționalitățile impuse de către Comisia Europeană, pentru că altfel vom ajunge în imposibilitatea de a face rotația culturilor, de a accesa subvențiile, dar nu vom putea semăna încă un an. Lucrurile nu arată deloc bine, fermierii sunt extrem de afectați și toți ne așteptăm la ce e mai rău.”
În ritmul acesta, n-ar fi exclus ca fermierii să iasă, din nou, în stradă. Din păcate, toate aceste probleme se reflectă în prețul usturător de la rafturi! Și nu se anunță vremuri mai bune!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News