REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.2° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Modificare legislativă importantă. De ce nu e bine să refuzi semnarea procesului-verbal

Modificare legislativă importantă. De ce nu e bine să refuzi semnarea procesului-verbal

Victor ROTARU 17 iulie 2024 | 10:38 4905

Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.

Modificare legislativa importanta. De ce nu e bine sa refuzi semnarea procesului-verbal

Una dintre acestea vizează comunicarea procesului-verbal în situația în care persoana sancționată refuză sau nu poate să semneze dovada de comunicare. Dacă până acum „organul” avea obligația să comunice procesul-verbal prin poștă sau prin afișare, dacă se refuza ridicarea de la poștă, de la finalul lunii iunie, procedura a fost schimbată radical.

Astfel, conform modificării, în cazul în care se refuză semnarea procesului-verbal, iar „operațiunea” este înregistrată de către „organ”, legea consideră că s-a realizat procedura de comunicare, începând să curgă termenele prevăzute de lege pentru contestarea procesului-verbal și pentru plata a jumătate din minimumul amenzii.

În aceste situații, legea nouă prevede că persoana sancționată va putea obține o copie a procesului-verbal de la autoritatea din care face parte agentul constatator, fără a menționa în cât timp trebuie eliberată acea copie.

Ca atare, pe viitor, cetățenii vor trebui să fie mult mai atenți la această procedură de comunicare și să nu refuze primirea procesului-verbal, pentru a nu intra într-o neplăcută și absurdă procedură birocratică.

Dincolo de aceste aspecte practice, modificarea se înscrie în rândul aberațiilor cu care aceste guverne ne-au obișnuit în ultimii ani atât de mult, încât parcă nici nu mai constați cât de penibile sunt.

În primul rând, o asemenea modalitate de comunicare a unor acte oficiale nu există nicăieri în lume și nu poate fi justificată prin nicio normă sau principiu de drept.

În al doilea rând, modificarea va scoate în evidență o aberație deja existentă: în concret, și până acum, când se refuza primirea procesului-verbal, „organul” emitea dovada de circulație pentru 15 zile, punând practic în executare o sancțiune care nu putea opera decât de la comunicarea legală a procesului-verbal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365