REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Modificări importante de la 1 noiembrie la plățile și încasările cu bani cash

Modificări importante de la 1 noiembrie la plățile și încasările cu bani cash

Mariana MURAT 31 octombrie 2023 | 00:00 11468

Guvernul a făcut mai multe schimbări la plățile și încasările cu bani cash. Plafonul a scăzut, iar sumele de peste 5.000 de lei se vor achita prin intermediul băncilor. Modificările se aplică începând cu 1 noiembrie 2023 și sunt menționate amenzi usturătoare.

Modificari importante de la 1 noiembrie la platile si incasarile cu bani cashImagine ilustrativă 

Începând cu 1 noiembrie se vor face mai multe schimbări la plățile și încasările cash. Noile plafoane vor trebui respectate, altfel riști amenzi usturătoare.

Schimbări la plățile cash

Guvernul a decis mai multe schimbări fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023. Modul în care se pot face tranzacțiile cash s-a modificat și s-au implementat amenzi care sunt usturătoare pentru cei care nu le respectă.

Plăți și încasări cash între persoane fizice și companii

Se pot face încasări și plăți intre o persoana juridica și o persoana fizica în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, pentru livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări.

Până la modificare, plafonul era de 10.000 de lei. Depășirea sa implică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul. Facturile care sunt mai mari de 5.000 de lei se pot plăti numerar în limita de 5.000 de lei, iar diferența se transmite prin bancă. Acest plafon nu se aplică la plata salariaților.

 Plăți și încasări cash între 2 persoane fizice

Se pot face încasări și plăti între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei / tranzactie până la data de 31 decembrie 2024. Plafonul era de 50.000 de lei înainte de modificare, iar dacă se depășește, se va aplica o amendă de 25% din suma ce depășește maximul. Plăți și încasări cash între 2 persoane juridice. Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana juridică. Plafonul anterior era de 5.000 de lei. Depășirea plafonului de 1.000 de lei, implică o amendă de 25% pentru ce depășește suma.

Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi. Pentru depășirea plafonului de 1.000 de lei, se va aplica amenda de 25% din suma ce depășește. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare, conform spynews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Înțeleg logica restricționării plaților cash de către persoane fizice. Dar nu înțeleg limitarea plaților persoanelor juridice. Banii negri prin definiție nu sunt la persoane juridice. Orice persoana juridica face bani negri, ii face pentru persona fizica. Odată ce cumperi ca firma ceva, logic înseamnă factura , deci nu vad legătura. Nu poti cheltui ca firma bani negri. De cici se deduce ca aceasta ordonanta e cu dedicatie pentru banci. II impoziteaza cu 2%, iar cererea lor e clara, sa treaca toti banii prin banca. Cum nu mai exista o banca r*mânească, treaba e împuțită rău. ps. Inainte talharii te asteptau sa scoti banii din banca sa te talhareasca; de acum te vor lua in vizor la depunere.
1
0
Votați Petiția Împotriva Limitării Banilor Cash, Pentru A Scăpa De Limitarea Banilor Cash A Partidelor Politice PSD-PNL: De la Anu' 2024, Votați Cu Alt Partid Politic, pentru a scăpa definitiv, de Limitarea Banilor Cash, a partidelor politice PSD-PNL. Vizionați acest video cu atenție, și veți înțelege mai bine: Trimiteți mai departe aceste informații, pentru a ajunge la cât mai multă lume.
1
0
Pt toti la revolutie s a iesit masiv acum toata lumea sta si suporta s a vrut libertate o avem si ce facem ca suntem mai subjugati ca niciodata
1
0
nemtii lidlk, kaufland, etc invadatori gen trb sa extermineze toti romanii care inca n au decedat naibii, desi majoritatea romanilor scuipa pe romani pt 2lei, mai sunt si altii care inteleg cum sta treaba cu ROmania si mai sustin micii comercianti romani ramasi
2
0
Vor sa duca in cap micile afaceri . Altfel nu pot sa inteleg . Eu am o firma mica , care totusi face plati si incaseaza intr-o luna cam 100 000 de mii de lei . Am ales sa fac plata cu numerar pentru a nu contribui la prosperitatea bancilor , banci care dupa cum vedem cu toti prospera pe spinarea noastra . ODATA IMPLEMENTAT PLAFONAREA ASTA DE 2 000 DE LEI INTR-O ZI CATRE FURNIZORI . NE OBLIGA SA NE DUCEM CATRE BANCI . Bancile vor sta cu mainile intinse pentru ca indiferent daca ne place ori nu , va trebui sa operam prin ei . DE CE STATUL ROMAN MA OBLIGA SA DEVIN UN CONTRIBUABIL LA O BANCA PE MUNCA MEA ? DE CE MA OBLIGA STATUL ROMAN SA PLATESC COMISIONAE ? PLUS CA TIMPUL MEU TREBUIE SA MI-L DEDIC AFACERI SI CA NU AM TIMP SA MERG TOATA ZIUA SI SA DEPUN SUMELE INCASATE IN NUMERAR LA CASERIILE LOR . IN LOC SA NE AJUTE STATUL SA NE DEZVOLTAM , MAI DEGRABA NE AJUTA SA INCHIDEM AFACERILE ASTEA CARE NU FAC ALTCEVA DECAT SA NE INTRETINEM FAMILIILE . BRAVO PSD SI PNL . ATI REUSIT SA NE DISTRUGETI
14
0
Eh, o sa vada ei ce au votat cand vor fi oameni de rand. Fie ea roata patrata, tot se invarte odata!
17
0
Politicienilor ne ați înrobit !!!
20
2
ne uitam la ei cum usor usor pun monopol pe banii nostri..asta e ne meritam soarta. totul se face cu girul nostru,stam cuminti si ne uitam la ei xum isi fac de cap
23
3
o prevedere ilegală ce nu va dura
15
3
Ai uitat magraonule de păcănele?.Ce lemai mutai in afara orașului?.Te ai că cat pe tine . ..
21
1
s-a oficializat sclavia
24
3
guvernul de hoti de banii nostri ! Mwie guvernului !!! La toti !!! Cu kkt !!!
26
3
Este dedicație pentru bănci. Cine plătește comisioanele băncilor?Deci prețul real cu care cumperi ceva va fi majorat prin comisioanele băncilor. Dacă plătește statul comisioanele,de acord.Dar nu le plătește. Ești obligat ca persoană fizică sa deschizi cont în bănci,chiar dacă nu vrei.Iar băncile te taxează fără oprire.Asta i ideea și interesul.
44
4

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016