REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
24.3° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

MOŞTENITORII Casei Stănescu se CHINUIE să REABILITEZE MONUMENTUL

MOŞTENITORII Casei Stănescu se CHINUIE să REABILITEZE MONUMENTUL

Replica API 12 martie 2021 | 00:22 2635

Clădirile istorice din centrul Constanţei stârnesc mila oricărei persoane care trece pe acolo. Este şi cazul Casei Stănescu, un monument istoric construit în 1913, care abia mai stă în picioare din cauza stării degradate în care se află de ani de zile. Chiar şi politicienii constănţeni atrag atenţia cu privire la această situaţie, susţinând că imobilele din Peninsulă trebuie să poată fi restaurate cât mai repede.

Imobilul, un real pericol

Casa Stănescu din zona Peninsulară a Constanţei se află într-o stare avansată de degradare. Construcția este monument istoric proiectat de arhitectul Adolf Linz în 1913. Moştenitorii imobilului se chinuie de ani de zile să restaureze clădirea, însă nu au reuşit să obţină autorizaţia de construire în acest sens. Cristiana Popescu, consilier local al municipiului Constanţa din partea USR PLUS, este unul dintre politicienii care au tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află în prezent monumentul.

„Zilele trecute am intrat în contact cu moștenitorii Casei Stănescu din Peninsulă. Aceștia au început demersurile încă din 2019 pentru a restaura monumentul. Se fac doi ani deja și nu au obținut încă autorizația de construire. Mi se pare inadmisibil deoarece este în stare avansată de degradare, iar intenția lor este de a o restaura în adevăratul sens al cuvântului. Încercăm să găsim soluții cum să determinăm proprietarii care nu colaborează, să restaureze totuși clădirile din Peninsulă în timp ce îi pierdem din vedere pe cei care vor să restaureze din proprie inițiativă și pe banii lor. Este inadmisibil”, a explicat consilierul local.

“Trebuie să ajutăm acești oameni să își poată reabilita clădirile”

Cristiana Popescu a mai precizat faptul că, începând cu 2018, Constanța participă la un proiect european care are ca scop explicarea mecanismelor prin care se pot reabilita clădirile istorice. “Constanța participă la un proiect european care are menirea să ne învețe din experienta altor orașe care sunt mecanismele prin care vom putea reabilita clădirile din zona istorică. Personal, am cerut mai multe detalii despre acest proiect, însă nu am reușit să aflu, încă, nici ce mai au de făcut și nici ce s-a făcut concret până acum. Trebuie să ajutăm acești oameni să își poată reabilita clădirile din zona istorică cu prioritate, mai ales dacă și ei vor”,a mai declarat consilierul local Cristiana Popescu. Aceasta a mai precizat că nu mai este timp de pierdut, iar clădirile monument istoric dispar încet dar sigur.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dupa renovare ii ieseau patru etage!
0
0
ajungi la putoretul spagar din primarie. Acolo trebuia sa inceapa prostul de chitac. Cu horica si merla nu poate decat sa-mi linga cacatul !!!
6
1
VRAJELI SI KKO, IDEEA E SA SE RENOVEZE TOT PE BANII NOSTRI
3
2
Timpul le va rezolva pe toate. Nu pot spune in ce sens ...
5
1
Dna Cristiana Popescu! Primaria Cta trebuie sa creeze un departament unde acesti propietari sa se adreseze! Casele de patrimoniu trebuie sa aiba prioritate si urgentate toate etapele! Din departament sa faca parte reprezentanti din toate.forurile care participa la decizie:arhitect sef,patrimoniu,istorici etc etc Cladirile de patrimoniu pe care propietarii nu au bani sa le refaca sau le vand sa le cumpere de urgenta Primaria Cta si sa le refaca si ulterior inchirieze! Cu istoria se mandreste un oras!
17
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016