REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
27.4° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Motivul incredibil pentru care ai poftă de ceva sărat. Bolile grave pe care le poate ascunde

Motivul incredibil pentru care ai poftă de ceva sărat. Bolile grave pe care le poate ascunde

A.F. 14 noiembrie 2023 | 00:00 246

Pofta pentru alimente sărate poate fi un simptom al unei stări de sănătate, mai degrabă decât doar o poftă de o gustare la amiază. Sarea are un gust foarte dependent. Creierul și corpul nostru sunt concepute pentru a se bucura de sare, deoarece este esențială pentru supraviețuire. De-a lungul istoriei omenirii, pofta de sare a fost un mecanism de supraviețuire, deoarece era greu de găsit.

Motivul incredibil pentru care ai pofta de ceva sarat. Bolile grave pe care le poate ascunde

Asociația Americană a Inimii recomandă adulților să consume între 1.500 și 2.400 miligrame (mg) de sare pe zi. Asta nu înseamnă mai mult de o linguriță de sare pe zi. Cei mai mulți oameni tind să consume circa 3,400 mg în fiecare zi, arată Healthline.

Poftă de sărat. Iată care sunt bolile grave pe care le ascunde: Boala Addison

Cauzele incredibile ale poftei de a mânca sărat

Sarea devine un obicei rău în lumea nutriției. Prea multă sare poate fi nesănătoasă – chiar mortală – dar prea puțină sare poate fi și periculoasă. Sarea este necesară pentru multe funcții ale corpului, inclusiv controlul mușchilor și menținerea echilibrului fluidelor.

Este posibil să tânjești după sare ca simptom al unei afecțiuni medicale care necesită tratament. De aceea nu trebuie să ignori niciodată o poftă bruscă. Mai jos sunt câteva condiții care vă pot face să vă doriți sare.

Pofta de sărat, semn al deshidratării

Corpul tău are nevoie de o cantitate de sare pentru a menține un anumit nivel de fluide pentru a funcționa corect. În cazul în care aceste niveluri se încadrează sub ceea ce este sănătos, puteți să simțiți nevoia de a mânca ceva sărat. Acesta este modul corpului tău de a te încuraja să bei sau să mănânci mai mult.

Alte semne de deshidratare, în plus față de pofta de sare includ: piele rece, amețeală, senzație de sete foarte, cefalee, scăderea producției de urină. Mai mult, apar modificări ale dispoziției și iritabilitate, ritm cardiac rapid și spasme musculare sau crampe, notează sursa citată.

Dezechilibru electrolitic

Fluidele din corpul tău transportă minerale vitale. Aceste minerale ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul, găsit în sarea de masă comună, este un astfel de mineral. Dacă aceste minerale, numite și electroliți, nu sunt echilibrate, puteți prezenta simptome, inclusiv: cefalee, greață sau vărsături, oboseală sau pierdere de energie, ritabilitate și modificări ale dispoziției, confuzie, cefalee, convulsii

Boala Addison

Glandele suprarenale sunt responsabile pentru producerea de hormoni care sunt vitali pentru supraviețuire. Boala Addison este o boală rară care poate scădea cantitatea de hormoni produși de glandele suprarenale. Persoanele cu această boală prezintă pofte de sare, pe lângă alte simptome, precum:

  • oboseală severă sau lipsă de energie;
  • piele palidă;
  • tensiune arterială scăzută;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • pierdere în greutate inexplicabilă;
  • diaree pe termen lung sau persistentă;
  • pete întunecate ale pielii, în special pe față și răni la gură.

Stresul

Glandele suprarenale sunt responsabile pentru eliberarea cortizolului. Acest hormon ajută la reglarea tensiunii arteriale și răspunsul organismului la stres. Pofta de sare ar putea fi o modalitate de corpul tău încearcă să față față stresului.

Sindromul Bartter

Persoanele cu sindrom Bartter nu pot absorbi sodiul necesar pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Orice sodiu pe care îl mănâncă se pierde prin urină. Acest grup de tulburări renale este prezent la naștere, astfel încât simptomele apar devreme. Acestea pot include: creștere redusă în greutate, tensiune arterială scăzută, slăbiciune musculară sau crampe, nevoia de a urina frecvent, constipație și pietre la rinichi.

Pofta de sare – diagnostic pentru anumite boli

Noțiunile de bază pentru un diagnostic corect se bazează pe înțelegerea celorlalte simptome cu care vă confruntați.

Medicul dumneavoastră vă poate comanda teste de sânge care vă pot măsura nivelul de electroliți. Dacă analizele de sânge nu dezvăluie anomalii, testele de sânge suplimentare pot ajuta la excluderea sau identificarea altor cauze posibile.

De exemplu, un test de sânge poate căuta anticorpi în sânge care indică faptul că aveți boala Addison.

Pofta de chips-uri sau floricele din când în când nu este neobișnuită, dar dacă vă aflați în mod constant în căutarea de sare, este posibil să vă confruntați cu un simptom al unei probleme mai grave, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513