REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
26° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Motivul pentru care unii oameni au sângerări bucale atunci când mănâncă ananas

Motivul pentru care unii oameni au sângerări bucale atunci când mănâncă ananas

A.F. 17 iunie 2023 | 00:00 213

Ananasul este un fruct dulce și răcoritor, cu un conținut ridicat de vitaminele C și B6. Conține și o enzimă atât de puternică, încât este folosită ca îndulcitor pentru carne.

Motivul pentru care unii oameni au sangerari bucale atunci cand mananca ananas

De ce ananasul provoacă sângerări?

Pentru unii oameni, enzimele puternice din ananas provocă o mică furnicătură sau înțepătură. Însă, pentru cei mai sensibili sau mai ghinioniști, ananasul semnalează probleme mai serioase: provoacă sângerări pe limbă, gingii și obraji!

Ce este bromelaina?

Bromelaina este un grup de enzime proteolitice care pot descompune proteinele. Acestea se găsesc în fructele și tulpina plantei de ananas, Ananas comosus.

Potrivit experților, bromelaina a fost studiată pentru tratamentul arsurilor.

„Cercetările preliminare au arătat că bromelaina ajută la îndepărtarea pielii moarte și deteriorate de la arsuri la copii și adulți (…) Merită să ne gândim dacă tratamentul cu bromelaină este mai bun decât tratamentul standard pentru cicatrici pe termen lung”, raportează aceștia .

Ideea este că ar putea îmbunătăți vindecarea arsurilor profunde printr-un mecanism numit „curățare enzimatică bazată pe bromelaină”. Funcționează deoarece bromelaina conține proteinaze de cisteină, care pot descompune orice proteină ori de câte ori este prezent un aminoacid de cisteină în molecula cu lanț lung. Celulele mamiferelor au mulți astfel de aminoacizi, astfel încât bromelaina are multe „ținte” la care să reacționeze și în țesutul uman.

Este ananasul sigur de consumat?

Ananasul este în mod clar perfect sigur de consumat (cu excepția cazului în care sunteți alergic, ceea ce este rar). Dar pentru unele persoane poate avea efecte secundare neplăcute. Bromelaina poate fi utilă în descompunerea țesutului cicatricial, dar nu face discriminare și, prin urmare, va reacționa și cu unele dintre celulele din gura noastră.

Tăierea tulpinii ananasului, unde bromelaina este cea mai concentrată, poate reduce riscul de disconfort bucal. De asemenea, ananasul conservat este mult mai puțin probabil să provoace astfel de probleme decât cel proaspăt. În cele din urmă, gătitul ananasului distruge aceste enzime.

Beneficiile ananasului pentru sănătate

Este un bun antiinflamator

Părțile diferite ale ananasului ajuta la lupta împotrivă multor boli. Eficienta lor este datorata bromelinei, o enzima extrasa din tulpina plantei (și prezenta în suc, însă în mici cantități). Ea este vândută că o enzima digestiva pentru descompunerea proteinelor și utilizat în medicina pentru o gama larga de boli, mergând de la simpla răceală la arsurile de stomac. Importanta principala a ananasului este tocmai caracterul sau antiinflamator.

Efectele sale asupra artritei

Bromelina conținută în ananas, mai ales combinata cu tripsina, poate fi utila pentru reducerea inflamației și a durerii de genunchi pentru persoanele care suferă de artroza, cu efecte posibile asupra poliartritei reumatoide, desi dovezile sunt puține în ceea ce o privește pe cea din urma. Exista o cantitate mica de bromelina în acest fruct. Este mai abundenta în tulpina, care nu este comestibila. Totuși, bromelina este disponibila sub forma de supliment alimentar.

Sănătatea oaselor

Manganul este unul dintre elementele importante necesare pentru creșterea și menținerea oaselor sănătoase. Ajuta de fapt la prevenirea pierderii densității și bolilor cum ar fi osteoporoza, ce poate ridica riscul fracturilor. 100 de grame de ananas conține 44% din aportul zilnic recomandat de mangan.

Binefacerile asupra sănătății rinichilor

Ananasul este un fruct fară efecte secundare asupra persoanelor care suferă de maladii renale cronice datorita conținutului sau scăzut în potasiu. El poate reprezenta o nutriție buna pentru toate persoanele cu boli cronice.

Anticancer

Alimentele care conțin bromelina au fost legate de acțiunea chimio-preventiva, de exemplu, în corelație cu celulele cancerului colorectal.

Extractul din tulpina de ananas demonstrează și o activitate tumorala. Vitamina C este cunoscuta și pentru întărirea corpului împotrivă dezvoltării cancerului. Observațiile clinice și multitudinea de studii bazate pe animale și celulare au demonstrat că bromelina ar putea avea un efect direct asupra celulelor canceroase, potrivit sfatulmedicului.ro.

Are, printre altele, un efect în amelioarea sistemului imunitar, inflamator și homeostatic (favorizează coagularea sângelui). Un studiu publicat în 2012 de Journal of Medicine Food a descoperit că bromelina elimina celulele canceroase în cazul cancerului la sân. Un alt studiu realizat în 2013 și publicat în Cancer Investigation explica faptul că bromelina ar putea fi folosita în dezvoltarea agenților anticanceroși pentru cancerul mușchilor abdomenului.

Ananasul favorizează digestia

Bromelina este o enzima utilizata timp de secole întregi drept un ajutor digestiv datorita capacității sale de digerare a proteinelor. Unele persoane nu produc suficiente enzime digestive naturale și beneficiază de suplimente ale acestei enzime.

Stimulează sistemul imunitar

Ananasul este foarte bogat în vitamina C. Aceasta este binecunoscuta pentru stimularea sistemului imunitar, susținând acțiunea antibacteriana și antivirala. Aceasta vitamina, în forma să naturala, se găsește în ananas. 58% din aportul zilnic recomandat se poate procura dintr-o porție de 100 de grame de ananas.

Ananasul, împotriva cheagurilor de sânge

Bromelina este recunoscuta pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antitrombotice (împiedică formarea cheagurilor de sânge), antiplachetare și fibrinolitice (permite dizolvarea cheagurilor de sânge). În trecut, studiile au demonstrat că aceasta substanță ar diminua riscul de infarct coronarian. Este, deci, recomandat persoanelor în cauza să evite sângerările îndelungate, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768