REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
13° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

Ne ajută sau nu aromaterapia cu uleiuri esențiale la sănătatea fizică și mentală?!

Ne ajută sau nu aromaterapia cu uleiuri esențiale la sănătatea fizică și mentală?!

Adela Cristina CARCEA 15 octombrie 2024 | 00:00 233

S-a descoperit că o gamă de uleiuri esențiale poate reduce bacteriile din aer, virușii și germenii, cum ar fi cuișoarele, scorțișoara, eucaliptul, lămâia. Uleiurile esențiale pot reduce stresul, ajută la relaxare și induc starea de somn. Dar, oare, cât de benefice sunt aceste uleiuri pentru organism? Alina Florea, reprezentanta unui mare brand de uleiuri esențiale, a acordat un interviu pentru Replica în cadrul căruia a combătut diferența dintre mit și adevăr și ne-a povestit despre propria experiență cu intrarea în această lume.

Ne ajuta sau nu aromaterapia cu uleiuri esentiale la sanatatea fizica si mentala?!

În ultimii ani, tot mai mulți oameni au început să-și îndrepte atenția spre uleiurile esențiale, atunci când vine vorba despre sănătatea lor. Uleiurile sunt considerate, de unii, o comoară a naturii și optează pentru folosirea acestora atât pentru a-și menține o stare de sănătate cât și pentru tratamente. Alina Florea, din Constanța, este specialistă în uleiuri esențiale. Au apărut în viața ei atunci când se confrunta cu probleme grave de sănătate, a studiat beneficiul acestora. Nu tratează boli, nu și nu țin locul medicamentelor, au rolul, însă, de a echilibra starea corpului nostru, a diferitelor organe și sisteme pe care noi le avem în corp.

Aromaterapia presupune utilizarea uleiurilor esențiale din plante (flori, scoarță, frunze sau fructe) ca o abordare complementară a sănătății. Uleiurile esențiale sunt cel mai des folosite prin inhalare sau prin aplicarea unei forme diluate pe piele. Multe uleiuri esențiale sunt folosite în aromaterapie. Printre cele mai cunoscute sunt mușețel roman, geranium, lavandă, arbore de ceai, lămâie, ghimbir, lemn de cedru și bergamotă.

Întrebată cum a descoperit pasiunea pentru uleiurile esențiale și ce a motivat-o să înceapă o carieră în acest domeniu, Alina Florea a răspuns: „Nu știu dacă pot să o numesc o pasiune, e o pasiune pentru sănătatea mea în primul rând și a copiilor mei, asta este ceea ce m-a motivat să caut o schimbare. Era vorba de sănătatea mea pe care o pierdusem și nu am reușit să o găsesc în modalitatea clasică și am fost cumva forțată să caut o alternativă. Alternativa a venit prin informații, în primul rând, diferite, legate de cauzele bolilor. Am înțeles care sunt acele cauze emoționale care stau în spatele bolilor după ce excludem cauzele fizice; asta era și în cazul meu problema ce mi-a declanșat tiroida. Ulterior, uleiurile esențiale au apărut în viața mea ca un instrument care mă susține și în ziua de astăzi din acel moment, în procesele de auto vindecare a corpului. Cu ajutorul uleiurilor esențiale nu fac altceva decât să susțin corpul în a se reechilibra, în a avea permanent acea stare de homeostazie. Nu știu dacă pot să numesc carieră ceea ce fac eu acum, eu dau aceste informații mai departe în așa fel încât orice om să înțeleagă ca este posibil să-ți susții sănătatea fără să trebuiască să ajungi constant la medic, că sunt o mulțime de provocări de sănătate care pot fi gestionate de acasă, în liniște, în pace și fără frică.“

Care sunt principalele beneficii ale uleiurilor esențiale pentru sănătate și bunăstare?

Ce sunt uleiurile esențiale și cu ce ne ajută? „În primul rând, este de înțeles că dacă știm ce sunt uleiurile esențiale, ne dăm seama și ce beneficii au ele pentru corp. Ele nu sunt niște tratamente, nu tratează niște simptome, e important să înțelegem acest lucru de la început. Ele sunt niște compuși chimici volatili, extracte eterice din plante și ceea ce fac în momentul în care intră în corpul nostru, fie pe cale aromatică, topică sau internă, este să echilibreze starea corpului nostru, a diferitelor organe și sisteme pe care noi le avem în corp. Ca urmare, ele nu vor funcționa ca un tratament, scopul lor nu e de a  vindeca anumite boli, ci reechilibrarea organismului. De ce acționează atât de bine în corpul nostru? Pentru că atât noi cât și plantele suntem formați din aceleași elemente într-o proporție foarte mare, carbon, hidrogen, oxigen. Care mai sunt alte beneficii? Ele acționează inclusiv la nivel emoțional, nu doar fizic, în momentul în care noi inhalăm un ulei esențial (și orice pe lumea asta). El se duce direct în sistemul limbic unde sunt stocate amintirile și emoțiile noastre. Și nu, uleiurile esențiale nu vindecă emoțiile în locul nostru, ci doar ne ajută să le aducem în conștient în așa fel încât noi să putem să rezolvăm acea problemă dacă ne și dorim acest lucru. Un alt beneficiu este că ne cresc vibrația, datorită vibrației înalte pe care o au plantele, în momentul în care vibrația noastră crește, emoțiile noastre sunt depășite, și într-o astfel de stare de echilibru, boala nu mai apare la fel de des în corpul nostru. Pot să spun ca astfel putem să creștem și sistemul nostru imunitar, din punct de vedere emoțional.“

Cum se obțin uleiurile esențiale și ce tipuri de metode de extracție există?

„Ele se pot obține din diferite părți ale plantei, important de înțeles e că un ulei esențial nu este același lucru cu un ulei vegetal. Uleiurile esențiale se evaporă și li s-a dat denumirea de uleiuri pentru că nu se amestecă cu apa. Ele sunt solubile în apă, dar nu sunt uleioase. Uleiurile vegetale se extrag din semințe, uleiurile esențiale se pot extrage din mai multe părți ale plantei. Fie că vorbim de fructe (coajă), flori, rădăcini, scoarță, crenguțe, frunze, inclusiv semințe. Cum anume se extrag? Avem odată presarea la rece, în cazul citricelor,  distilarea cu abur cald, în cazul majorității uleiurilor esențiale și există și puține uleiuri esențiale care se extrag cu ajutorul solvenților. Dar, majoritatea, prin distilare cu abur cald.“

Întrebată dacă există diferențe între uleiurile esențiale naturale și cele sintetice și cum putem identifica un produs de calitate, Alina Florea a răspuns: „Da, există foarte multe diferențe între uleiurile esențiale naturale și cele sintetice. Un ulei esențial poate fi natural, dar poate să nu fie pur. Aici există o altă diferență: există uleiuri esențiale pure. Acelea sunt uleiurile esențiale care nu au nimic în componență decât extractul din planta respectivă și sunt aproximativ 1% în lume în acest moment. Există uleiuri esențiale care pot fi denumite naturale, dar ele sunt adulterate, adică, în compoziția lor mai există și alte substanțe, dar ele pot fi în continuare numite naturale; mai există și uleiuri sintetice care nu au niciun strop de plantă în compoziție. În primul rând, mirosul ne spune dacă avem de-a face cu un ulei natural sau sintetic. În al doilea rând, vorbim despre preț. Este imposibil ca două uleiuri esențiale din plante diferite să aibă același preț, în condițiile în care cantitatea necesară de plantă pentru obținerea acelei cantități de ulei este diferită de la o plantă la alta. Este necesar să analizăm compania care vinde acele uleiuri esențiale: este o companie care doar asta vinde, sau vinde altceva ȘI uleiuri esențiale? Care este istoricul acelei companii pe piață? Compania respectivă are niște teste pe care le poate pune la dispoziție, sau nu? Testele respective se pot verifica, sau nu? În general, sunt foarte puține companii care pot efectua astfel de teste, este doar o companie care poate dovedi că face minim 54 de teste pe fiecare ulei esențial.“

Ne ajuta sau nu aromaterapia cu uleiuri esentiale la sanatatea fizica si mentala?!

 

Care sunt cele mai populare uleiuri esențiale în prezent și pentru ce sunt cel mai des utilizate?

„Cred ca toată lumea a auzit de uleiul esențial de lavandă, este un ulei pe care majoritatea îl folosește pentru calmare, pentru liniștire, pentru proprietățile pe care le are planta respectivă. Toate uleiurile esențiale provin din plante, ele nu sunt destinate unei anumite afecțiuni, unui anumit organ sau unei anumite boli; fiecare plantă, fiecare ulei în sine are un anumit număr de compuși principali și secundari și în funcție de numărul acestor compuși chimici principali, acel ulei va fi util a susține funcția mai multor organe sau sisteme din corpul nostru. Cu cât e mai mare numărul de compuși chimici principali, cu atât acel ulei este mai versatil. Așa îi spunem noi. Unul dintre cele mai cunoscute este lavanda; majoritatea îl folosește pentru un somn odihnitor, dar lavandă este foarte bună și pentru tot ce înseamnă dezechilibre la nivelul pielii, sau refacerea pielii în urma unei arsuri. Este un ulei versatil pe care îl putem folosi în foarte multe situații. Mai este uleiul de mentă, care este un ulei extrem de folosit, atât pe parte de alimentație, într-o limonadă, de exemplu, în provocări digestive, respiratorii, când avem o durere de cap, o febră, în foarte multe situații putem folosi același ulei esențial. Un alt ulei esențial extrem de util și versatil este cel de lămâie, care se folosește la scară largă. Este un ulei de citrice, care ajută mult la detoxifiere, să curățăm corpul. Dacă este vorba despre un ulei pur, ajută, practic, să topim plasticul din corpul nostru. Îl putem folosi în alimentație, pentru a curăța diverse pete, inclusiv pe haine, pe pereți, curăță foarte bine marker-ul, urmele de lipici; îl putem folosi pentru periajul dentar, în foarte multe situații.“

Cum a evoluat piața uleiurilor esențiale în ultimii ani și ce tendințe observați în preferințele consumatorilor? „În ultimii ani, piața uleiurilor esențiale a explodat, asta pentru că tot mai multe persoane se îndreaptă către o alternativă naturistă, există o cerere din ce în ce mai mare, iar atunci când există o cerere mare, există și o ofertă mare. Din păcate, atunci când există și o lipsă mare de informații, consideri că tot ceea ce este pe piață este și bun de folosit, mai ales dacă scrie 100% natural și nu există reglementări care să ateste, la modul foarte strict, dacă acel produs este 100% natural sau nu, ajungi să alegi anumite produse și să nu ai rezultate cu ele. De aceea, recomand întotdeauna ca orice persoană care vrea să folosească uleiurile esențiale să se informeze foarte bine înainte. Să nu pună pe piele, să nu ingereze uleiuri esențiale care nu sunt naturale 100%. Consumatorii preferă produse de calitate, ideal ar fi un raport calitate- preț cât mai bun, dar asta este de analizat în funcție de numărul de picături pe care îl conține sticluța respectivă, de puritatea uleiului respectiv și de ceea ce obții folosindu-l. Pentru că, intr-adevăr, poți elimina o grămadă de alte cheltuieli“, a mai spus Adina Florea.

Care sunt cele mai frecvente mituri sau concepții greșite despre uleiurile esențiale pe care le întâlniți?

„Sunt mai multe mituri și concepții greșite. «Toate uleiurile esențiale sunt la fel», acesta este primul mit. Nu, nu sunt la fel. Există uleiuri esențiale pure, așa cum am zis, dar există și uleiuri esențiale adulterate sau sintetice, deci, nu toate sunt la fel. «Dacă este scump înseamnă ca e marketing», nu, de foarte multe ori prețul reflectă calitatea reala în acest caz, iar asta este de stabilit în funcție de testele care se fac acelui ulei esențial, care pot fi și dovedite.

Un alt mit, că uleiurile esențiale creează alergii. Ele nu pot crea alergii, așa cum am spus, în momentul în care ele intră în corpul nostru, o fac să readucă starea de echilibru, iar aici depinde foarte mult de ceea ce ele întâlnesc în corpul nostru, dacă este vorba despre un corp în care s-a introdus o cantitate mare de toxine de-a lungul anilor, este într-adevăr posibil să existe o reacție la un anumit ulei esențial care va scoate la suprafață acele toxine. În momentul în care organele noastre de detoxifiere sunt blocate, va prelua această funcție pielea. Și se vor vedea reacții pe piele. Există și reacții de sensibilitate la uleiurile pe care le cunoaștem ca fiind fierbinți, acelea mai puternice; si, da, este nevoie să diluăm acele uleiuri esențiale, dar ele nu produc reacții alergice.

Alt mit: «există o singură companie care are uleiuri esențiale pure». Nu, nu e doar o companie care are uleiuri esențiale pure, dar e doar o companie care le are și testate. Un alt mit este faptul că dacă scrie 100% natural pe el, așa și este. Din păcate, nu e așa, iar legea permite acest lucru, pentru că nu există o reglementare în sensul ăsta și atunci pe multe scrie 100% naturale, dar nu sunt. Un alt mit, uleiul de lămâie topește plasticul, deci, topește și organele noastre. Nu! Uleiul de lămâie nu va topi niciodată organele noastre, ci va topi plasticul din corpul nostru, ceea ce este complet diferit.“

Alina Florea a oferit și câteva exemple de studii științifice care susțin beneficiile anumitor uleiuri esențiale. „Sunt o mulțime de studii științifice care s-au făcut de-a lungul timpului, unul dintre ele este asupra arborelui de copaiba, se găsește pe PubMed Central, acolo sunt multe studii, care au comparat diferiți arbori de copaiba. Din acest arbore se extrage ulei din rășină, este considerat un fel de tămâia săracilor. Tămâia este un ulei esențial cu un preț destul de ridicat, copaiba e ușor scăzut ca preț, dar cu proprietăți similare, se vede și din studiul respectiv. Au reieșit toate proprietățile antiinflamatoare. Susține foarte bine corpul în refacere, mai ales atunci când vorbim de boala Parkinson. Au fost o grămadă de studii și în sensul acesta.“

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445