REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
30.4° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Neacşu (ARB): "Vedem un sistem bancar rezilient şi foarte bine pregătit"

Neacşu (ARB): "Vedem un sistem bancar rezilient şi foarte bine pregătit"

Ana Maria LIPAN 27 iunie 2023 | 00:00 221

Sistemul bancar românesc este rezilient şi foarte bine pregătit, având un nivel de solvabilitate de aproximativ 22%, a declarat, luni, Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Neacsu (ARB): 'Vedem un sistem bancar rezilient si foarte bine pregatit'

"Vedem un sistem bancar rezilient şi foarte bine pregătit. Nivelul de solvabilitate al sistemului bancar la acest moment este undeva la 22%. Vorbim de o lichiditate impresionantă care ne ajută până la urmă să depăşim aceste momente sau să fim mult mai rezilienţi în faţa unor, să zic aşa, riscuri care pot apărea la nivelul economiei. Dacă e să luăm indicatorul credite/depozite, undeva la 70%, care este mult sub media europeană care este undeva la 110%, asta înseamnă ce? O capacitate a populaţiei de a genera economisire şi o capacitate a economiei de a se autofinanţa, până la urmă. Iar lucrul ăsta nu face altceva decât să arate o oarecare sănătate financiar la nivelul României şi la nivelul sistemului bancar românesc. Vorbim de o profitabilitate care în ultimii 2 ani de zile este într-adevăr într-o continuă creştere, dar nu face altceva decât să arate cum recuperăm mai degrabă din problemele pe care băncile le-au întâmpinat în anii trecuţi. Să nu uităm că în perioada 2009-2012 băncile au fost foarte mult timp în pierdere. Ce a însemnat asta? A însemnat să curăţăm portofolii, a însemnat să facem faţă problemelor structurale la nivelul economiei. Abia acum putem spune că începem să recuperăm din perspectiva profitabilităţii din acele probleme. Deci iată că sistemul bancar a închis mai greu ciclul acesta de revenire", a spus Bogdan Neacşu, la un eveniment de profil.

El a afirmat că riscuri există la nivelul economiei, menţionând inflaţia, care încă nu a ajuns la o singură cifră, dar şi faptul că lanţurile de aprovizionare încă n-au ajuns la un nivel de calmare sau maturare.

Întrebat ce nu merge în acest moment în sistemul bancar, el a indicat creditarea persoanelor fizice. Bogdan Neacşu a explicat că băncile ar trebui să se orienteze în acest moment spre proiecte de creştere a capacităţii de procesare.

"Cred că este foarte firesc şi raţional în acelaşi timp pentru noi, ca şi bancheri, să nu dăm atât de multă prioritate pentru finanţarea persoanelor fizice pe un trend de creştere a dobânzilor până când nu vedem că au şi capacitatea să genereze veniturile necesare să acopere aceste datorii, dar să ne uităm la economia reală, la antreprenori, pentru că ei au alte proiecte, au alte deschideri şi observăm o diferenţă foarte mare în comportamentul companiilor faţă de perioada 2009 - 2012", a spus Bogdan Neacşu.

De asemenea, referitor la evoluţia CEC Bank, preşedintele instituţiei a menţionat că intenţia este de a creşte cota de piaţă spre 10%, scrie agerpres.ro. 

"Nouă ne-ar plăcea să ne consolidăm aici în top cinci, locul cinci. Ne interesează foarte mult mai degrabă să creştem cota de piaţă undeva spre maximum 10%. Probabil că acesta este un nivel maximal pe care ni-l putem permite în perioada următoare, însemnând un an, un an şi jumătate. Şi vom vedea cum o să arate planurile de creşteri după ce terminăm cu investiţiile din zona tehnologiei, pentru că asta consumă foarte multe resurse şi are impact direct chiar şi în relaţia cu clienţii noştri. Dar deocamdată aici cred că CEC se va poziţiona undeva la locul cinci. Cota de piaţă maximum 10%", a declarat Bogdan Neacşu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699