REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
22.1° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Nicu Paleru dat în judecată, în Constanța, de o firmă din Ploiești, pentru drepturi de autor

Nicu Paleru dat în judecată, în Constanța, de o firmă din Ploiești, pentru drepturi de autor

Virgil STOIAN 24 noiembrie 2022 | 00:00 1891

Cântărețul de muzică de petrecere, Nicu Paleru, a fost chemat în judecată de o firmă din Ploiești, care i-a solicitat plata sumei de 120.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru utilizarea fără drept a operelor al căror autor este şi al interpretărilor sale. Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis respingerea cererii, ca inadmisibilă, prin sentința din 4 noiembrie 2022. Firma Genico Mar Mg a reclamat faptul că deține drepturile patrimoniale, de autor şi conexe, asupra unui număr de 34 de melodii audio-video, iar Nicu Paleru le-a promovat, pe Youtube, fără a avea acordul firmei. Sentința nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Nicu Paleru

Firma Genico Mar Mg a reclamat că este deţinătoarea drepturilor patrimoniale, de autor şi conexe, asupra unui număr de 34 de melodii audio-video, conform contractului de cesiune exclusivă, contract încheiat fără a limita cesionarului dreptul la utilizarea sau exploatarea sub orice formă a operelor. Reprezentanții firmei au spus că Nicu Paleru a promovat pe canalul său de Youtube  melodiile asupra căreia reclamanta are un drept exclusiv de exploatare, fără a solicita acordul Genico Mar Mg. Deşi au notificat această încălcare a legii către administratorii Youtube, în lipsa unei dovezi de promovare în justiţie a acţiunii privire încălcarea drepturilor de autor, nu se poate interzice activitatea ilicită a pârâtului pe canalul de comunicare, motiv pentru care a promovat prezenta acţiune.

captură portal.just.ro

Nicu Paleru a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată şi obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, susţinând, în esenţă, că cererea de ordonanţă preşedinţială este inadmisibilă şi neîntemeiată, iar reclamanta nu deţine drepturile a căror încălcare o invocă, contractul de cesiune nu cuprinde preţul cesiunii, astfel că este lovit de nulitate absolută. S-a mai susţinut că nu sunt prevăzute expres modalităţile de exploatare a operelor cedate, iar în contract nu se regăseşte comunicarea publică, aceasta fiind modalitatea de utilizare a operei de care se plânge reclamanta.

captură portal.just.ro

Instanța a considerat că  a admite cererea de obligare a pârâtului să elimine de pe canalul său de Youtube niște videoclipuri prin prezenta hotărâre executorie ar aduce serioase prejudicii pârâtului în condițiile în care a făcut dovada existenței unei activități comerciale extinse. Pentru aceste considerente, instanța a decis cererea ca fiind inadmisibilă. Sentința nu este definitivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513