REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
28.7° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Niculescu: Ţinem cont de ţintele impuse de Comisia Europeană, dar şi de profilul României

Niculescu: Ţinem cont de ţintele impuse de Comisia Europeană, dar şi de profilul României

Ana Maria LIPAN 8 noiembrie 2023 | 00:00 169

Tranziţia energetică este un proces ireversibil în care ţinem cont de toate ţintele impuse de Comisia Europeană, dar trebuie să luăm în calcul şi profilul pe care îl are România, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

Niculescu: tinem cont de tintele impuse de Comisia Europeana, dar si de profilul RomanieiGeorge Niculescu

"Tranziţia energetică este un proces ireversibil. Odată început, nu mai putem să dăm înapoi. Suntem în mijlocul tranziţiei energetice, suntem într-o cursă de a ne atinge ţintele ambiţioase. Lucrul acesta se face într-un plan pe care Ministerul Energiei l-a pus la punct şi chiar actualizează Planul Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, care este un plan ambiţios. Ţinem cont de toate ţintele impuse de Comisia Europeană, dar trebuie să ţinem cont şi de profilul pe care îl are România. Evident că trebuie să ţinem cont de zăcămintele de gaze naturale pe care le avem, acest combustibil de tranziţie pe care îl vom folosi pentru a finanţa tranziţia energetică. Cred eu că merg 'mână în mână' toate demersurile României de a-şi atinge ţintele cu privire la proiectele din regenerabil, o bază solidă în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale", a menţionat Niculescu.

El a precizat că apetitul pentru investiţii în domeniul regenerabil continuă şi doar marţi Comitetul de reglementare a aprobat autorizaţiile de înfiinţare pentru capacităţi de energie regenerabilă de aproximativ 130 de megawaţi.

"De asemenea, ţinând cont şi de ambiţiile pe care le avem în sectorul nuclear, numai astăzi în Comitetul de reglementare am aprobat autorizaţii de înfiinţare pentru capacităţi de energie regenerabilă de aproximativ 130 de megawaţi. Apetitul pentru investiţii în domeniul regenerabil continuă. Intenţia investitorilor ne arată că suntem în mijlocul tranziţiei. La programele derulate de Ministerul Energiei cu privire la finanţarea producerii de energie electrică din surse regenerabile, înţeleg că sunt aproximativ 70-80 de contracte semnate deja", a susţinut acesta.

Preşedintele ANRE este de părere că operatorii de distribuţie şi operatorul de transport trebuie să ţină pasul cu investiţiile derulate, iar consolidarea reţelelor să ducă la preluarea întregii energii produse.

"Operatorii de distribuţie şi operatorul de transport trebuie să ţină pasul cu aceste investiţii, în aşa fel încât întărirea reţelelor de distribuţie şi a reţelei de transport să facă faţă investiţiilor din domeniul regenerabil şi să poată să preia toată energia produsă. Toţi operatorii de distribuţie se pregătesc. Au depus proiecte la Ministerul Energiei pentru Fondul pentru modernizare, în aşa fel încât să-şi poată dezvolta şi întări reţelele. Eu vreau să transmit un mesaj optimist din punctul de vedere al autorităţii de reglementare: n-avem niciun motiv să punem bariere în calea acestor investiţii. Încercăm să adaptăm cadrul de reglementare ca de la momentul în care un investitor vine şi ia decizia de a investi până la momentul în care primii megawaţi/oră sunt livraţi şi introduşi în reţea, să fie unul cât mai comprimat. Până la urmă, interesul ţării noastre este acela de a avea o putere instalată cât mai mare, o cantitate de energie electrică produsă într-un mod cât mai sustenabil şi, din punct de vedere financiar pentru consumatorul final, clientul casnic sau clientul non-casnic. După părerea mea, consumatorii trebuie puşi în centrul sistemului energetic", a spus şeful autorităţii de reglementare.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 - 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference - RIGC 2023, cu tema "Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă", scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712