REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
35.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari oameni de știință din istorie

Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari oameni de știință din istorie

Victor ROTARU 27 mai 2024 | 14:00 509

Nikola Tesla este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din istorie, iar descoperirile sale din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX ne-au făcut viața mai ușoară, în special prin prisma implementării electricității comerciale.

Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din istorie

Tesla a fost inventator, fizician, inginer electrician și inginer mecanic. Datorită lui, s-au înregistrat progrese uriașe în robotică, balistică, fizică teoretică și fizică nucleară.

În perioada în care a trăit, Nikola Tesla a promovat intens curentul alternativ și a susținut că acesta este viitorul. Ardoarea cu care își promova teoriile i-a adus și o dispută cu un alt mare om de știință din acea perioadă, Thomas Edison.

Inițial, cei doi au lucrat împreună, dar Tesla a demisionat când Edison nu i-a oferit cei 50 de mii de dolari pe care i-a promis. Așa a luat naștere rivalitatea dintre cei doi, iar Edison a pornit o campanie împotriva curentului alternativ.

În perioada în care a trăit, Tesla a revendicat și inventarea radioului. Au fost mai mulți oameni care au susținut că au creat acest aparat revoluționar, dar Tesla a obținut o decizie din partea Curții Supreme din SUA. Totuși, mulți oameni îl consideră pe italianul Guglielmo Marconi adevăratul inventator al radioului.

Alte invenții cunoscute ale lui Tesla sunt razele X, bobina Tesla, turbina Tesla, neonul, motorul de inducție și iluminarea fluorescentă.

Viața inedită a lui Nikola Tesla

Povestea de viață a lui Nikola Tesla este una specială. În copilărie a fost diagnosticat cu sinestezie, motiv pentru care avea multe halucinații. Se pare că boala l-a transformat într-un vizionar, întrucât putea să vizualizeze lucrurile înainte să înceapă să le construiască.

De asemenea, Tesla a abandonat ambele facultăți pe care le-a început și era o fire singuratică. Aloca toți banii pe care îi câștiga pentru invenții, motiv pentru care în ultima parte a vieții a avut numeroase datorii. Îi plăcea să crească porumbei și nu a fost căsătorit niciodată.

Și-a dedicat toată viața muncii și obișnuia să doarmă foarte puțin în fiecare noapte. A murit pe 7 ianuarie 1943, într-o cameră de hotel.

Omenirea i-a adus multe omagii lui Tesla

Poate cel mai cunoscut omagiu pe care omenirea i l-a adus lui Nikola Tesla a fost făcut de Elon Musk. Cunoscutul om de afaceri a numit compania de automobile electrice pe care o deține Tesla. El a afirmat că aceasta este forma sa prin care vrea să-și arate respectul pe care îl poartă pentru contribuțiile uriașe pe care marele savant le-a avut.

Dincolo de omagiul adus de Musk, demersuri similare vedem și în filme și jocuri. Cel mai cunoscut film se numește „Tesla” și a fost lansat în 2020, cu Ethan Hawke în rolul marelui om de știință. Omagiile nu se opresc însă aici și pot fi întâlnite și la cazinouri online. Unul dintre cele mai populare jocuri din ofertă este „Tesla's Invention”. Creat de compania Relax

Gaming, acest joc de păcănele online propune o incursiune în activitatea lui Nikola Tesla, astfel că simbolurile sunt inspirate din invențiile sale, având Curentul în rol principal.

Nikola Tesla beneficiază și de mai multe statui în orașe ale lumii, dar și de un muzeu în Belgrad. Este, de fapt, una dintre marile atracții turistice din capitala Serbiei și este vizitat anual de mulți români, în special de cei din vestul țării. Muzeul este deschis zilnic și se pot face tururi cu ghid, pentru a obține un volum mai mare de informații despre activitatea renumitului om de știință.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510