REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Nivel record al finanţărilor obţinute de România de la Grupul BEI în 2023 - 4,1 miliarde euro

Nivel record al finanţărilor obţinute de România de la Grupul BEI în 2023 - 4,1 miliarde euro

A.F. 9 iulie 2024 | 00:00 100

România a înregistrat anul trecut un nivel record al finanţărilor obţinute de la Grupul BEI, cu un total al angajamentelor financiare în valoare de 4,1 miliarde de euro, cel mai mare nivel de până acum, conform unui comunicat al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Nivel record al finantarilor obtinute de Romania de la Grupul BEI in 2023 - 4,1 miliarde euro

Această sumă reprezintă aproximativ 1,3% din PIB-ul României, ceea ce evidenţiază impactul semnificativ asupra economiei naţionale, conform unor date citate de Mihai Precup, director în cadrul Consiliului de Administraţie şi reprezentantul României la BEI.

Din volumul finanţărilor, peste 1,8 miliarde de euro reprezintă finanţări acordate direct pe proiecte, iar aproximativ 2,3 miliarde de euro sunt linii de credit pentru accesul la finanţare al IMM-urilor prin intermediul Fondului European de Investiţii (FEI), parte a BEI. Astfel, finanţarea proiectelor de investiţii pentru care România a semnat direct acorduri de finanţare cu instituţia internaţională a fost la un nivel de două ori mai mare faţă de anul precedent, când au fost semnate proiecte în valoare de 935 de milioane de euro.

"Ca reprezentant al României la Banca Europeană de Investiţii, mi-am folosit expertiza pentru a atrage şi a facilita accesul la resurse financiare esenţiale pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării, prin promovarea de proiecte de investiţii sustenabile şi prioritare pentru România. Acest lucru a inclus iniţiative menite să sprijine portofolii de proiecte majore şi strategice din diverse sectoare de activitate, iniţiate atât din zona publică, dar şi din cea privată, în eforturile ţării noastre de a-şi spori competitivitatea, dar şi de a-şi continua procesul de dezvoltare şi de modernizare", a declarat Mihai Precup, director în cadrul Consiliului de Administraţie şi reprezentantul României la BEI.

Pe categorii de proiecte, suma atrasă de companii a fost de peste 10 ori mai mare faţă de cea din anul 2022. Astfel, în 2023 s-au semnat proiecte de investiţii cu BEI în valoare de 292 de milioane de euro, faţă de 25 de milioane de euro, cât s-au semnat în anul anterior. De asemenea, numărul proiectelor semnate pentru companiile din România s-a triplat în anul 2023, faţă de anul precedent, ceea ce evidenţiază faptul că tot mai multe iniţiative ale mediului de afaceri din ţara noastră a eligibile pentru finanţare.

Cel mai mare proiect de finanţare cu BEI, semnat în 2023, a fost cu Nuclearelectrica în valoare de 145 de milioane de euro, pentru a sprijini construcţia primei instalaţii de detritiere din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă). Pe locul doi s-a situat finanţarea unui proiect în domeniul energiei solare în valoare de 56 de milioane de euro pentru dezvoltatorul logistic CTP. Un alt proiect de finanţare pentru ţara noastră a fost atras pentru producătorul de medicamente Antibiotice SA, a cărui valoare se ridică la 25 de milioane de euro, destinat dezvoltării de noi linii de producţie, digitalizării, precum şi creşterii capacităţilor de cercetare-dezvoltare.

Mai mult, compania Mytilineos a obţinut o finanţare în valoare de 30 de milioane de euro pentru construirea unor panouri fotovoltaice în România, iar Eldrive Holding, una de 20 de milioane de euro, pentru instalarea de noi staţii de încărcare pentru maşinile electrice în România. De asemenea, dezvoltatorul de parcuri logistice VGP a atras o finanţare de 13 milioane de euro, în timp ce Grupul P3 a obţinut o finanţare de 3 milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Pe lângă sprijinul acordat mediului de afaceri, ţara noastră a beneficiat de finanţări consistente din partea Băncii Europene de Investiţii şi în sectorul public, pentru care s-au semnat în 2023 proiecte cu o valoare totală cumulată de peste 865 de milioane de euro. Cel mai mare proiect de investiţii din sectorul public semnat anul trecut este destinat sectorului transporturilor şi are o valoare de 600 de milioane de euro. Acesta vizează realizarea a 319 kilometri din autostrada A 7, între Ploieşti şi Paşcani. Un alt proiect important de infrastructură pentru România este cel prin care ţara noastră a obţinut o finanţare de 200 de milioane de euro pentru realizarea a 43 de kilometri din Autostrada A 3, între Nădăşelu şi Poarta Sălajului.

De asemenea, BEI a aprobat un proiect de finanţare cu o valoare de 30 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Sectorul 2 al Capitalei. În plus, anul trecut s-a semnat şi un proiect de finanţare în valoare de 20,9 milioane de euro pentru infrastructura urbană din Oradea. Tot pentru sistemul public, Banca Europeană de Investiţii a aprobat o finanţare de 14,3 milioane de euro pentru a sprijini implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Galaţi.

Tot în sprijinul mediului de afaceri, în special al celui privat, instituţia internaţională a semnat linii de creditare cu băncile din România, transformate ulterior în finanţări pentru IMM-urile româneşti.

Cel mai important contract semnat de Banca Europeană de Investiţii cu o instituţie de creditare din România a fost aprobat pentru Banca Transilvania în luna decembrie a anului trecut şi are o valoare de peste 233 de milioane de euro. Un alt proiect de finanţare important a fost semnat cu Deutsche Leasing, în valoare de aproape 200 de milioane de euro, prin care instituţia financiară şi-a majorat capacitatea de a acorda credite pentru companiile româneşti mici şi medii. Un aspect important care trebuie precizat este acela că o parte semnificativă dintre clienţii Deutsche Leasing România sunt fermieri, ceea ce înseamnă că o parte dintre finanţările pe care le-am obţinut de la Banca Europeană de Investiţii vin în sprijinul agriculturii româneşti.

Conform sursei citate, aceste parteneriate demonstrează o colaborare strânsă între BEI şi România, facilitând accesul la finanţare pe termen lung şi la costuri accesibile pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care generează locuri de muncă şi creştere economică.

"Prin participarea în cadrul Consiliului de Administraţie al băncii, voi continua să menţin şi să consolidez parteneriatul României cu BEI, în vederea creşterii sprijinului financiar şi consultativ, care să contribuie la modernizarea economiei româneşti şi la reducerea disparităţilor regionale, în conformitate cu obiectivele instituţiei financiare. Aceasta implică o colaborare strânsă şi coordonată cu Guvernul României şi Comisia Europeană, într-un efort comun pentru a ne asigura că România rămâne pe o traiectorie de creştere economică stabilă şi consistentă", a mai declarat Mihai Precup.

De când şi-a început activitatea în România, din 1991 şi până în prezent, Banca Europeană de Investiţii a aprobat finanţări în valoare de peste 19,6 miliarde euro pentru 198 de proiecte din România. Anul acesta, în primele şase luni, s-au semnat proiecte în valoare de peste 753 de milioane de euro, scrie Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510