REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Sâm., 5 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6873
20.8° Constanța Sâmbătă, 5 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6873
 

Nivel ridicat al bilirubinei în sânge? Ce să mănânci și ce nu

Nivel ridicat al bilirubinei în sânge? Ce să mănânci și ce nu

A.F. 10 octombrie 2023 | 00:00 349

Dieta joacă un rol extrem de important în normalizarea și prevenirea nivelurilor ridicate de bilirubină din sânge. Alimentele și băuturile pe care le consumăm sunt procesate de ficat.

Nivel ridicat al bilirubinei in sange? Ce sa mananci si ce nu

Diferite substanțe nutritive sunt absorbite și procesate diferit, unele sunt bune pentru ficat și ajută la menținerea nivelului de bilirubină din sânge, în timp ce altele îl supun la eforturi suplimentare și pot duce la probleme de sănătate.

Atunci când nivelul de bilirubină din sânge este ridicat, o persoană poate dezvolta icter, o boală în care bilirubina se acumulează în organism. Icterul cauzează îngălbenirea pielii, a ochilor și a gingiilor și se poate datora unor probleme în producerea sau funcționarea bilirubinei în ficat.

Nivel ridicat al bilirubinei în sânge: Ce să mănânci

Apă
Hidratarea este importantă și ajută la o digestie rapidă și la eliminarea toxinelor din ficat. Se recomandă să se bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, dar cantitatea exactă se calculează în funcție de greutate și vârstă.

Fructe și legume
Fructele și legumele proaspete sunt bogate în fibre și antioxidanți care susțin funcția hepatică și ajută în cazul indigestiei.

  • Roșii;
  • Spanac și salată verde;
  • Afine, struguri;
  • Morcovi și sfeclă roșie;
  • Avocado;
  • Dovleac;
  • Pepene verde și papaya;
  • Usturoi și ghimbir;
  • Legume crucifere – varză de Bruxelles, broccoli, conopidă;
  • Cartof dulce;
  • Citrice;

Cafea și ceai – cantități moderate de cafea și ceaiuri din plante conțin un nivel ridicat de antioxidanți și ajută la procesul digestiv.
Cereale integrale – ovăzul și alte cereale integrale sunt bogate în grăsimi sănătoase, fibre și minerale care sunt benefice pentru buna funcționare a ficatului.
Nuci și leguminoase – acestea conțin antioxidanți și fibre , care susțin funcționarea normală a ficatului.
Proteine slabe – tofu, legumele și peștele sunt considerate proteine slabe care solicită mai puțin ficatul, spre deosebire de carnea roșie, care este dificil de procesat.

Ce nu trebuie consumat

Alimentele ambalate și conservate
Acestea au un nivel ridicat de conservanți, conțin destul de multă sare și acest lucru poate duce la deshidratare.

Alcoolul
Este extrem de nociv pentru ficat, iar consumul său regulat în cantități mari poate duce la fibroza ficatului.

Carbohidrați rafinați
Au un conținut ridicat de zahăr rafinat, iar acest lucru poate duce la insuficiență hepatică, obezitate, creșterea nivelului de bilirubină și diabet de tip 2.

Grăsimi saturate și trans
Persoanele care suferă de icter ar trebui să evite astfel de grăsimi, deoarece acestea cresc rezistența la insulină.

Carnea de vită și de porc
Sunt bogate în fier și aminoacizi de origine animală, care sunt greu de absorbit de ficat, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710