REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.1° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
25.1° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Nobel 2023: Activista iraniană Narges Mohammadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace

Nobel 2023: Activista iraniană Narges Mohammadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace

A.F. 7 octombrie 2023 | 00:00 159

Activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi a fost recompensată vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Nobel 2023: Activista iraniana Narges Mohammadi, laureata Premiului Nobel pentru PaceNarges Mohammadi

Activista şi jurnalista Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, a fost recompensată pentru "lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru a promova drepturile omului şi libertatea pentru toţi", a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, la Oslo.

Narges Mohammadi se numără printre cei mai importanţi activişti pentru drepturile omului din Iran, care a militat pentru drepturile femeilor şi abolirea pedepsei cu moartea.

În prezent, ea execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare la penitenciarul Evin din Teheran, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului "Front Line Defenders", una dintre numeroasele perioade în care ea s-a aflat după gratii. Printre acuzaţiile care i se aduc se numără şi răspândirea de propagandă împotriva statului.

Narges Mohammadi este directoare adjunctă a Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, o organizaţie neguvernamentală condusă de Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2003.

Narges Mohammadi este a 19-a femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace şi prima recompensată cu acest premiu după ce Maria Ressa din Filipine a câştigat premiul în 2021 împreună cu rusul Dmitri Muratov.

Ea şi-a dedicat viaţa apărării drepturilor omului în Iran, cu preţul unor ani de închisoare şi a unei despărţiri sfâşietoare de familia sa.

Mohammadi luptă împotriva purtării obligatorii a vălului de către femei şi a pedepsei cu moartea, denunţă abuzurile sexuale în detenţie şi îşi continuă neobosit lupta, inclusiv în spatele gratiilor închisorii Evin din Teheran, unde a fost reîncarcerată în urmă cu peste un an.

Activista în vârstă de 51 de ani "este cea mai hotărâtă persoană pe care o cunosc", a declarat pentru AFP soţul ei, Taghi Rahmani, care s-a refugiat în Franţa din 2021 împreună cu copiii lor gemeni, în prezent în vârstă de 17 ani.

Arestată de mai multe ori din 1998, Narges Mohammadi a fost condamnată la mai multe pedepse cu închisoarea şi urmează să fie judecată în curând pentru noi acuzaţii. Pentru asociaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), ea este victima unei "adevărate hărţuiri judiciare".

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace acestei femei este extrem de simbolică, în momentul în care mişcarea "Femeie, Viaţă, Libertate" zguduie Iranul de mai bine de un an. Mişcarea de protest, apărută după moartea unei tinere kurde iraniene, Mahsa Amini, care a murit în detenţie după arestarea ei de către poliţia moravurilor pentru că nu a purtat corect voalul, a fost reprimată în mod violent. Însă, pentru Narges Mohammadi, schimbarea este "ireversibilă".

"Mişcarea a accelerat procesul democraţiei, libertăţii şi egalităţii şi a slăbit bazele guvernării religoase despotice", a declarat ea recent la întrebările adresate în scris de AFP.

Născută în 1972 la Zanjan, în nord-vestul Iranului, Mohammadi a studiat fizica înainte de a deveni inginer. În acelaşi timp, ea a activat ca jurnalist pentru publicaţii reformiste.

Într-o carte intitulată "White torture" (Tortura albă), ea denunţă condiţiile din închisoare, mai ales plasarea deţinuţilor în izolare, abuz căruia şi ea a fost victimă. În prezent, ea se află la secţia pentru femei a închisorii din Teheran, alături de circa alte 50 de deţinute, potrivit soţului ei Taghi Rahmani.

"Ea duce trei lupte în viaţă: respectul pentru drepturile omului, angajamentul ei feminist şi dreptatea pentru toate crimele care au fost comise", a insistat Taghi Rahmani.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, restul premiilor Nobel fiind acordate la Stockholm.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari), citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699