REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Noi centre de recuperare pentru persoanele cu handicap vor fi deschise în Constanța

Noi centre de recuperare pentru persoanele cu handicap vor fi deschise în Constanța

Mirela PASCAL 1 iulie 2023 | 00:00 1986

Societatea a devenit mai blândă cu persoanele cu handicap. Dacă în trecut erau ridiculizate, imitate și ironizate, mai ales de copiii, acum percepția s-a schimbat. Și așa ar trebui să fie. Mai mult, aceste persoane trebuie tratate ca oricare alt om și, la nevoie, ajutate. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (D.G. A.S.P.C.) are în grijă astfel de persoane cu dizabilități, pentru care a dat în folosință, de curând, în localitatea Chirnogeni, un Centru de zi de recuperare. Pe lângă acesta, au fost construite patru căsuțe cu capacitatea de zece locuri fiecare, în care vor fi cazate persoane adulte, cu dizabilități.

Noi centre de recuperare pentru persoanele cu handicap vor fi deschise in Constanta

Acestea vor beneficia de tratament în cadrul centrului, prin rotație. Nu numai persoanele găzduite în cele patru căsuțe vor beneficia de terapie, ci și toate persoanele adulte care dețin un certificat de încadrare în gradul de handicap, o dovadă oficială a dizabilității. „Centrul de zi de recuperare din Chirnogeni a fost deschis pe 24 mai, anul acesta, are o capacitate de 30 de locuri și se află la o oarecare distanță de cele patru căsuțe. Încă se verifică materialele și aparatura. În cadrul centrului, persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de servicii de fizioterapie, masaj, kinetoterapie, hidroterapie, precum și consiliere psihologică, în mod gratuit, dar pot beneficia de aceste servicii si celelalte persoane care pot face dovada oficială a dizabilității, complet gratuit, în baza unor programări prestabilite”, ne-a declarat Marian Vasilache, purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C.

Noi centre de recuperare pentru persoanele cu handicap vor fi deschise in Constanta


Centrul, împreună cu căsuțele, a fost construit în cadrul proiectului „Dizabilitatea  nu este o barieră”, finanțat de Uniunea Europeană și Consiliul Județean Constanța. Cu ajutorul aceluiași proiect vor mai fi construite și alte locuințe protejate, însoțite de un centru de zi, în județ, în localitățile Nicolae Bălcescu, Băneasa, Negru Vodă și Topraisar. Cel mai aproape de a fi dat în folosință este cel din Nicolae Bălcescu, probabil la sfârșitul acestei veri. „Și în localitatea Nicolae Bălcescu suntem pe ultima sută de metri. S-au terminat finisajele și au fost aduse dotările necesare, precum și echipamentul și mobilierul”, a adăugat Marian Vasilache.

Noi centre de recuperare pentru persoanele cu handicap vor fi deschise in Constanta
Conform unui acord cu Uniunea Europeană, toate centrele care găzduiesc persoane cu dizabilități vor trebui să-și reducă capacitatea la cincizeci de indivizi. De aceea, alte persoane cu handicap nu se mai pot înscrie pentru a beneficia de un loc în cadrul unui centru. În acest scop, vor fi construite celelalte centre din județ, pentru a face față cererii. Oamenii vor fi informați de angajații direcției, prin intermediul unei caravane, care se va plimba prin tot județul. Astfel, persoanele interesate se vor deplasa mai aproape de localitatea în care stau și nu vor mai trebui să vină până în Constanța. „Organizăm caravane în județ, cu ajutorul cărora vom informa verbal oamenii despre construirea centrelor de zi de recuperare, unde se vor putea deplasa cât mai aproape de casă”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C..

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rog conducerea Dgaspc Chirnogeni sa permită fetei Popa Iulia din căsuța Mierla sa aibă în camera tv plasma.I l am adus sambata pe 2 feb .E surdomuta și s ar bucura nespus.Va mulțumesc.Mama
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016