REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 6 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6844
15.4° Constanța Vineri, 6 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6844
 

Noi detalii despre atacul armat de la liceul din Georgia. Cum s-a dezlănțuit iadul

Noi detalii despre atacul armat de la liceul din Georgia. Cum s-a dezlănțuit iadul

A.F. 5 septembrie 2024 | 22:50 338

Sălile de clasă și holurile liceului Apalachee din Winder, Georgia, s-au transformat în scene de măcel și groază, la puțin timp după începerea noului an școlar, când un adolescent de 14 ani a deschis focul și a ucis patru persoane. Atacul armat de miercuri este al 45-lea astfel de incident desfășurat într-o unitate școlară din SUA în acest an.  

Noi detalii despre atacul armat de la liceul din Georgia. Cum s-a dezlantuit iadul

Suspectul din Georgia este un elev de 14 ani și este acuzat că a ucis doi elevi și doi profesori cu o armă cu platformă AR. Alte nouă persoane au fost rănite și sunt internate în spital, informează CNN.  

Cum s-a desfășurat atacul de la liceul Apalachee

Suspectul și-a părăsit ora de Algebră în jurul orei 9:45, a declarat colegul său Lyela Sayarath pentru CNN. Ușile sălii de clasă se încuie automat, iar aproape de sfârșitul orei, suspectul a bătut la ușă pentru a încerca să intre, a spus Lyela.  

Un alt elev a mers să deschidă ușa, dar se pare că a văzut arma și a refuzat să-l lase să intre, a spus Lyela. Poate că acest lucru i-a salvat viața.

 „Cred că a vrut să vină prima dată la noi”, a spus Lyela.  În schimb, băiatul înarmat s-a îndreptat către o sală de clasă din apropiere și a deschis focul, „și s-au auzit aproximativ 10 până la 15 tiruri de armă”, a spus Lyela.  

Prima informație că este un atacator activ a venit în jurul orei 10:20. Doi ofițeri responsabili cu siguranța în școli și alți agenți de aplicare a legii au sosit rapid, a declarat directorul Biroului de Investigații din Georgia, Chris Hosey.  

Unul dintre ofițeri l-a confruntat pe trăgător, care s-a predat și a fost luat în custodie, a spus șeriful districtului Barrow, Jud Smith.  

Suspectul, Colt Gray, se află în custodia forțelor de ordine la Centrele regionale de detenție pentru tineri din Gainesville, a transmis Departamentul de Justiție pentru Minori din Georgia pentru CNN. El va avea prima sa înfățișare în instanță vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Glenn Allen.  

Doi profesori și doi elevi au fost uciși

Doi elevi de 14 ani, Christian Angulo și Mason Schermerhorn, au mers la școală și nu au mai venit acasă.  De asemenea, atacatorul i-a ucis și pe Cristina Irimie, profesoară de matematică în vârstă de 53 de ani, și pe profesorul de matematică și asistent antrenor de fotbal, Richard Aspinwall, în vârstă de 39 de ani.  

„Suntem cu adevărat distruși”, a postat sora mai mare a lui Christian, Lisette Angulo, pe o pagină GoFundMe creată pentru a strânge bani pentru înmormântare. „Era un copil foarte bun și foarte dulce și atât de grijuliu. A fost atât de iubit de mulți.”  

O altă pagină GoFundMe a fost creată pentru a ajuta familia lui Aspinwall, un antrenor de fotbal foarte iubit de elevi.  

„Pentru iubitul nostru coordonator defensiv Ricky Aspinwall, vă vom purta greu în inimile noastre. Te iubim Antrenorul A!!!”, a postat echipa de fotbal Apalachee, joi, pe X.  

Meciul de fotbal de acasă al echipei Apalachee de vineri a fost anulat.  

Pe lângă victimele ucise, nouă persoane au fost rănite și spitalizate, au spus autoritățile. Se așteaptă ca acești pacienți să se recupereze și „nu ne așteptăm la mai multe decese în acest moment”, a spus Smith miercuri seară. Nu a fost imediat clar dacă bărbatul înarmat știa sau și-a vizat în mod specific victimele, a spus șeriful.  

Noi detalii despre atacul armat de la liceul din Georgia. Cum s-a dezlantuit iadulvictimele atacului

Personalul din școală a alertat poliția printr-un sistem de siguranță introdus cu o săptămână în urmă

Liceul și personalul școlii sunt „eroi prin acțiunile pe care le-au întreprins”, a spus Hosey. „Protocoalele din această școală și acest sistem activat astăzi au împiedicat ca aceasta să fie o tragedie mult mai mare decât ceea ce am avut”, a spus acesta.  Unul dintre aceste protocoale a inclus o măsură de siguranță adoptată cu doar o săptămână în urmă.  

„Toți profesorii noștri sunt înarmați cu o formă de identitate numită Centegix”, a spus Smith miercuri seară. Centegix alertează forțele de ordine „după ce butoanele sunt apăsate pe un act de identitate și ne avertizează că există o situație activă la școală, din orice motiv. Și au fost apăsate”.  

Site-ul web al Centegix spune că instrumentul are „cartare digitală dinamică, capabilități de localizare în timp real, un buton de panică ușor de utilizat pentru personalul școlii și districtului, un sistem de gestionare a vizitatorilor școlii și capacități sigure care le permit educatorilor să planifice și să răspundă mai rapid la situații de urgență.”

Mai multe state, inclusiv Georgia, au introdus legislație pentru sistemele de alarmă de panică, a raportat CNN.

Adolescentul suspect avea o armă cu platformă AR, spun autoritățile

Gray, suspectul în vârstă de 14 ani, este în arest și este de așteptat să fie judecat ca adult, a declarat șeriful Barrow County.  Arma folosită în atac a fost o armă cu platformă AR, a spus Hosey miercuri seară. Un oficial de aplicare a legii a declarat anterior pentru CNN că este o pușcă de tip AR-15.  

Autoritățile nu au oferit nicio informație despre modul în care au fost obținute arma sau muniția. Dar anchetatorii au vorbit cu suspectul și au luat legătura cu familia lui, a spus Smith. De asemenea, nu este clar când și cum suspectul a adus pușca la școală.  

„Încă încercăm să clarificăm o mare parte a cronologiei, de la momentul în care a ajuns aici la școală (miercuri) până la incident”, a spus Hosey.  

Suspectul a fost interogat anterior de autorități

Gray a fost chestionat de forțele de ordine anul trecut cu privire la „sfaturi anonime despre amenințările online de a comite un atac armat în școală”, iar amenințările online includ fotografii cu arme, potrivit unei declarații comune a FBI-ului Atlanta și a Biroului Sheriff-ului Jackson County.  Dar Gray a negat că a făcut amenințările online, au transmis cele două agenții.  

„Tatăl a declarat că avea arme de vânătoare în casă, dar subiectul nu a avut acces nesupravegheat la ele”, au spus autoritățile menționate. La acea vreme, „nu exista nicio cauză probabilă pentru arestare sau pentru a lua măsuri suplimentare de aplicare a legii la nivel local, statal sau federal”.  

Șeriful din comitatul Jackson, Janis Mangum, a făcut publice mai multe detalii despre caz la câteva ore după atacul de miercuri.  

„FBI-ul a confirmat că a primit un pont anonim în mai 2023 cu privire la amenințările postate pe un site de jocuri online”, a postat Mangum pe Facebook. „În mai puțin de 24 de ore, FBI a stabilit că postarea provine din Georgia, iar ofițerul de teren FBI a trimis informațiile Diviziei de Investigații Criminale a Biroului Sheriff-ului din Jackson County pentru acțiune.”  

Biroul șerifului a localizat și intervievat un băiat de 13 ani și tatăl său la scurt timp după aceea, a scris Mangum.

„Tânărul de 13 ani a negat că a făcut amenințările online”, a scris șeriful. „S-a făcut o anchetă amănunțită. Pe parcursul acestei investigații, amenințările pe site-urile de jocuri nu au putut fi fundamentate. Biroul Șerifului din Jackson County a alertat școlile locale pentru monitorizarea continuă a subiectului.”  

Înainte de atac, școala a primit o amenințare prin telefon

Înainte de atac, Apalachee High School a primit o amenințare telefonică mai devreme în acea dimineață, au declarat mai mulți oficiali ai legii pentru CNN.  

Apelul telefonic a avertizat că vor fi împușcături la cinci școli și că Apalachee va fi primul liceu vizat. Dar nu este clar cine a făcut acest apel.  

Anchetatorii nu au găsit nicio dovadă că alte școli ar fi vizate, dar urmăresc „orice indicii ale oricăror potențiali asociați ai atacatorului care a fost implicat în acest incident”, a spus Hosey.  

Elevii nu mai vor să revină la școală

Școlile din districtul Barrow vor fi închise în restul acestei săptămâni. Cei 15.000 de elevi ai districtului procesează tragedia care a avut loc la doar câteva săptămâni de la începutul anului școlar.  

Unii elevi care studiază la Liceul Apalachee spun că nu vor să se întoarcă la cursuri.  

„Chiar nu vreau să mă întorc. Simt că nu ar trebui să mă întorc la școală făcându-mi griji că voi muri”, a spus Macey Right, în vârstă de 14 ani, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279