REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
26.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Noi molecule introduse pe lista medicamentelor compensate

Noi molecule introduse pe lista medicamentelor compensate

Ana Maria LIPAN 18 aprilie 2023 | 00:00 239

Guvernul introduce opt molecule, din care șase noi, pe lista medicamentelor compensate de la 1 mai 2023, pentru pacienții cu cancer, boli rare, boli psihice și afecțiuni autoimune, informează 360medical.ro

Noi molecule introduse pe lista medicamentelor compensate

Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern (HG) elaborat de Ministerul Sănătății, modifică și completează anexa la HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate).

Proiectul se află pe agenda ședinței de guvern de miercuri și a fost elaborat de Ministerul Sănătății încă din luna februarie, cu propunerea de a se aplica de la 1 martie 2023. Proiectul a fost, însă, introdus abia acum în ședința de guvern pentru a fi aprobat, urmând să se aplice de la 1 mai.

Hotărârea a fost adoptată de Executiv în forma propusă, a anunțat Ministerul Sănătății

“Pentru cele 8 DCI-uri noi, incluse condiționat în baza contractelor cost-volum încheiate în anul 2022, estimăm că valoarea prescripțiilor medicale ce urmează a fi eliberate începând cu data intrării în vigoare a proiectului de act normativ se va realiza cu încadrare în creditele de angajament aprobate în bugetul FNUASS în anul 2023 pentru Programul privind medicamentele care fac obiectul contractelor cost volum /cost volum rezultat”, prevede nota de fundamentare a actului normativ. De altfel, în acest an, 68 de medicamente urmează să intre în procesul de reluare a negocierii în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum/cost-volum-rezultat.

Ultima decizie de introducere de noi molecule pe lista medicamentelor compensate a fost luată de Executiv în noiembrie 2022, când au fost incluse 21 de noi molecule de la 1 decembrie 2022.

Noile molecule

Potrivit proiectului de act normativ,  în sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 100%), secțiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 4 molecule (din care 2 noi): vortioxetină (medicament indicat pentru tratamentul episoadelor depresive majore la adulţi), cariprazină (schizofrenie), ixekizumab (indicație nouă – spondiloartrită axială) și baricitinib (indicație nouă – dermatită atopică).

În sublista C secțiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 4 noi DCI uri: trastuzumab deruxtecan (cancer mamar nerezecabil sau metastazat HER2 pozitiv), eribulin (neoplasm mamar, liposarcom), turoctocog alfa pegol (tratamentul și profilaxia sângerărilor la pacienții cu hemofilie A) și esketamină (tulburare depresivă majoră).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768