REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° ConstanÈ›a Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
26.4° ConstanÈ›a Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Nou eşec al discuţiilor la Bruxelles între Belgrad şi Pristina

Nou eşec al discuţiilor la Bruxelles între Belgrad şi Pristina

A.F. 15 septembrie 2023 | 00:00 453

Liderii sârb ÅŸi kosovar nu au căzut de acord asupra unui nou compromis propus de ÅŸeful diplomaÅ£iei UE, Josep Borrell, în cursul unei noi reuniuni de criză joi la Bruxelles, potrivit AFP.

Nou esec al discutiilor la Bruxelles intre Belgrad si Pristina

"Noi am încercat totul" pentru a se ajunge la un compromis între premierul kosovar Albin Kurti ÅŸi preÅŸedintele sârb Aleksandar Vucic, dar a fost "imposibil să reducem diferenÅ£ele", a declarat Borrell, exprimându-ÅŸi frustrarea pentru "incapacitatea" celor doi lideri de a se înÅ£elege.

De la războiul care s-a încheiat în 1999 odată cu bombardamentele NATO, relaÅ£iile între Pristina ÅŸi Belgrad trec de la o criză la alta.

Serbia refuză să recunoască autoproclamata independenţă în 2008 a fostei sale provincii, a cărei populaÅ£ie de 1,8 milioane de locuitori, în principal de origine albaneză, cuprinde o comunitate sârbă de circa 120.000 de persoane, care trăiesc în special în nordul Kosovo.

După eÅŸecul discuÅ£iilor similare în iunie, Borrell considera că a găsit o soluÅ£ie de compromis, "singura cale realistă" pentru a debloca negocierile, a subliniat el.

Partea sârbă doreÅŸte în prealabil să obÅ£ină o formă de asociere a comunităţilor sârbe din nord, în timp ce partea kosovară solicită înaintea oricărei discuÅ£ii recunoaÅŸterea de către Belgrad a independenÅ£ei Kosovo.

În faÅ£a acestui impas, Borrell a sugerat un "proces în paralel" care să pună în aplicare cele două condiÅ£ii puse în faÅ£a negocierilor.

Dar, ÅŸi-a exprimat el regretul, premierul kosovar "nu era pregătit să avanseze" în această direcÅ£ie.

"În cele din urmă, Serbia a acceptat compromisul UE. Kurti a refuzat ÅŸi întâlnirea a luat sfârÅŸit", a afirmat la rândul său preÅŸedintele sârb.

Borrell a deplâns de asemenea escaladarea tensiunilor în regiune, invitând cele două părÅ£i să ia "măsuri imediate" pentru diminuarea lor.

Nordul Kosovo, unde se concentrează minoritatea sârbă, este scena unor tulburări recurente. SituaÅ£ia s-a tensionat brutal acolo în luna mai, când autorităţile kosovare au decis să numească primari albanezi în patru municipalităţi cu o majoritate de etnici sârbi.

Borrell a făcut din nou apel la demisia celor patru primari, "cea mai bună soluţie", şi la organizarea de noi alegeri.

La sfârÅŸitul lunii mai, circa 90 soldaÅ£i din KFOR, ForÅ£a NATO din Kosovo, au fost răniÅ£i în confruntări cu manifestanÅ£i sârbi.

De atunci, calmul a revenit, dar situaÅ£ia rămâne deosebit de "instabilă", a avertizat la 6 septembrie comandantul KFOR, generalul Angelo Ristuccia, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699