REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Nou în Constanța: Pacienții cu flutter atrial pot fi tratați prin ablație cu radiofrecvență. Premiera medicală a avut loc la ARES, în Spitalul Județean de Urgență

Nou în Constanța: Pacienții cu flutter atrial pot fi tratați prin ablație cu radiofrecvență. Premiera medicală a avut loc la ARES, în Spitalul Județean de Urgență

Replica API 30 aprilie 2021 | 23:26 2472

Pacienții constănțeni care suferă de flutter atrial, o formă des întâlnită de aritmie cardiacă vor avea de acum înainte posibilitatea să fie tratați minim invaziv chiar în Constanța, în cadrul centrelor ARES din Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei”. Echipa medicală de la ARES a realizat, în premieră pentru Constanța și zona Dobrogei o intervenție de ablație cu radiofrecvență a flutterului atrial. Pacientul tratat este în vârstă de 59 de ani și suferea de un flutter atrial atipic, care recidivase chiar și după aplicarea șocurilor electrice și a tratamentului medicamentos.

Flutterul atrial este o tulburare de ritm cardiac localizată la nivelul atriului drept. Din cauza funcționării anormale a unor circuite electrice, în atriul drept se produc bătăi foarte rapide, în jur de 250-350 de bătăi pe minut. Acest fenomen se traduce prin palpitații și senzația unei fluturări puternice la nivelul pieptului. Simptomele sunt însoțite de respirație dificilă și stări de anxietate, cauzate de bătăile rapide ale inimii. Printre consecințele flutterului atrial netratat, se numără accidentul vascular cerebral, care poate fi fatal.

În cazul pacientului constănțean, tentativele de tratament prin cardioversie electrică (aplicarea unui șoc electric pentru corectarea ritmului cardiac) și medicamente antiarimice eșuase, iar flutterul atrial era recidivant. Pentru acest pacient, singura soluție era o intervenție minim-invazivă de tratament numită ablație cu radiofrecvență. Până acum, această intervenție nu se efectua în Constanța.

Medicii de la ARES au decis să efectueze ablația, prin intermediul căreia a fost identificat circuitul electric care provoca aritmia și a fost îndepărtat prin cauterizare. Mai exact, pacientului i-au fost introduse, prin artera femurală, mai multe catetere (tuburi subțiri) care au fost înaintate, sub control radiologic până la inimă. Medicii au realizat un studiu electrofiziologic, o hartă a circuitelor electrice ale inimii și au identificat zona în care se producea circuitul anormal. Cu ajutorul undelor de radiofrecvență îndreptate în acea zonă, circuitul anormal a fost ars, fiind corectat astfel flutterul atrial.

O astfel de procedură se realizează în 60-90 de minute și este foarte eficientă, mai ales în cazul flutterului atrial recidivant, care nu răspunde la tratamentul medicamentos sau electric. Pacientul se recuperează ușor, iar durata spitalizării nu depășește 24-48 de ore.

”Ne dorim să aducem soluțiile medicale inovatoare cât mai aproape de pacienții din toată țara, pentu ca aceștia să nu mai fie nevoiți să se deplaseze pe distanțe mari pentru a avea acces la tratamente moderne. Această primă intervenție de electrofiziologie de la Constanța deschide drumul pentru astfel de proceduri de care pacienții constănțeni să poată beneficia cât mai aproape de casă” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES.

”Suntem preocupați constant să dezvoltăm atât rețeaua de clinici și spitale ares din Romania dar și să aducem noi terapii inovatoare în centrele noastre. Pacienții au nevoie de acces rapid la tratament. Centrul ARES din Constanța este singurul din Dobrogea care tratează infarctul miocardic acut. Ne mândrim cu faptul că anual reușim să salvăm viețile a cel puțin 1000 de constănțeni. Acum vom putea să tratăm și aritmiile cardiace. Prin această investiție, ajutăm pacientul să aibă tratament inovator chiar la el în oraș” a declarat Iulian Pleșcan, directorul de dezvoltare al Grupului ARES.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016