REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Noua ofertă pentru profesori: creşterea salariilor cu 1.000 de lei brut

Noua ofertă pentru profesori: creşterea salariilor cu 1.000 de lei brut

Ana Maria LIPAN 31 mai 2023 | 15:52 1333

Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie.

Noua oferta pentru profesori: cresterea salariilor cu 1.000 de lei brut

Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Noua oferta pentru profesori: cresterea salariilor cu 1.000 de lei brut

"În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor", mai arată comunicatul de presă al Executivul.

Măsurile incluse în Ordonanţa de urgentă vor fi aplicate începând cu 1 iunie 2023

Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor coaliţiei, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.

Reacţia sindicaliştilor din Educaţie

"Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (...) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă", a afirmat Marius Nistor, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare, la Palatul Victoria.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor. "Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul", a completat Hăncescu.

Ciolacu: Ne-am elucidat

”Profesorii au fost îndreptățiți. Varianta nua  fost pusă pe masă mai devreme pentru că în acest moment ne-am elucidat. Erau cereri, la un moment dat, care nu puteau fi acoperite”, a  spus Marcel Ciolacu. ”La Sănătate s-au făcut pași imenși, știți foarte bine. Noua lege a salarizării nu înseamnă numai măriri de salarii. Vorbim și de reforme”, a mai spus Ciolacu.

 

În jurul orei 19.00, sindicaliștii anunță dacă sunt de acord cu oferta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este vorba despre contracte derulate cu CFR încă din 2011, când firmele lui Cicio au încasat peste 15 milioane de lei pentru vopsirea unor poduri, fără a da însă niciun strat de vopsea pe acestea. Gheorghe Cicio a făcut însă contestație în anulare la condamnarea sa definitivă, invocând exact Decizia CCR 358/2022, iar instanța din Cluj a trebuit sa-l lase în libertate, constatând că, deși afaceristul a furat fără niciun dubiu banii statului, fapta sa petrecută în 2011 s-a prescris.
1
0
Praf in ochi. Daca accepta, chiar isi merita soarta. Si cu 585 lei in plus, tot iau mai putin decat portarii si gradinarii din Parlament!
5
2
585 net este maruntis la costul vietii de azi si oricum mult sub cererile sindicatelor care au fost de la bun inceput si sunt corecte; avand in vedere ca fiecare parlamentar ne costa 11.500 de euro pe luna ca sa dau numai un exemplu iar inflatia are 2 cifre, salariile din educatie sunt mici si greva indreptatita
5
2
Pentru toti comentatorii flămânzi: Învățați cum sa va câștigați drepturile , numai lasati patronii sa va calce în picioare , uniți-vă mai mulți și veți reuși. Sunteti liberi și voi sa faceți proteste pentru creșterea salariului minim , numai înjurați profesorii , polițiștii, militarii , cu totii meritam un trai mai bun , inclusiv voi !
8
5
Daca vedeti cu ce masini vin la serviciu nu le mai dati deloc dreptate.
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510