REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Nu doar femeile aflate la menopauză au bufeuri, ci și bărbații! Iată care sunt principalele cauze

Nu doar femeile aflate la menopauză au bufeuri, ci și bărbații! Iată care sunt principalele cauze

Replica API 25 mai 2021 | 00:00 789

Bufeurile sunt adesea asociate cu menopauza, fiind principalul simptom cu care femeile au de-a face în această perioadă. Însă și bărbații pot avea bufeuri – iată de ce, dar și cum le pot combate!

Sursă foto: Shutterstock

Bufeurile sunt caracterizate de o senzație subită de căldură, asociată cu transpirații abundente, care însă nu este cauzată de mediul înconjurător – temperatura sau umiditatea din aer, scrie doc.ro.

Cauze bufeuri la bărbați

Există mai multe cauze care pot determina apariția bufeurilor în rândul bărbaților – iată care sunt acestea:

Terapia de privare de androgeni – această terapie este folosită uneori în tratarea cancerului de prostată. Rolul acesteia este de a restricționa producția de testosteron, astfel încât acest hormon să nu stimuleze multiplicarea celulelor canceroase. Statisticile arată că până la 80% dintre bărbații care urmează un asemenea tratament acuză bufeuri.

Nivel redus de testosteron – nivelul de testosteron din organism poate să scadă din diverse cauze medicale, iar principala manifestare a acestui nivel scăzut sunt bufeurile.

Anxietate – stresul, încordarea, atacurile de panică și anxietatea pot cauza, de asemenea, bufeuri (și) bărbaților. Dacă bufeurile apar în situațiile tensionate, înseamnă că anxietatea este de vină pentru apariția acestui simptom.

Simptome bufeuri la bărbați

Simptomele bufeurilor la bărbați sunt aceleași că la femei: senzația bruscă de încălzire a corpului, mai ales la nivelul capului și trunchiului, acompaniată de transpirații și înroşirea pielii. În general, bufeurile apar noaptea și nu durează mai mult de 4 minute. După ce dispar, bufeurile lasă în urmă o transpirație rece.

Unii bărbați susțin că bufeurile sunt însoțite de simptome precum anxietatea, palpitațiile sau irascibilitatea.

Tratament bufeuri la bărbați

Bărbații care suferă de cancer de prostată și au bufeuri nu pot lua testosteron, însă pot folosi hormonii feminini precum estrogenul pentru a combate acest simptom neplăcut. Un studiu arată că estrogenul ameliorează sau chiar combate în totalitate bufeurile bărbatului. De multe ori însă, estrogenul are efecte secundare precum inflamarea sau sensibilitatea crescută la nivelul bustului.

Antidepresivele sunt și ele, uneori, recomandate de medici pentru combaterea bufeurilor la bărbați. Acestea se iau numai cu prescripție medicală, întrucât pot crea dependență și au efecte secundare.

Modificarea stilului de viață, astfel încât să se reducă riscul de bufeuri sau frecvența acestora

Este recomandat că bărbatul să adopte un stil de viață cât mai sănătos și să evite factorii care pot declanșa bufeuri.

De pildă, cafeaua poate determina apariția bufeurilor, prin creșterea tensiunii arteriale și prin inducerea stării de alertă în organism. Această poate fi înlocuită cu o varianta decofeinizată sau cu un ceai din plante.

Consumul de alcool ar trebui, de asemenea, limitat întrucât alcoolul creează și el senzația de încălzire a organismului. Nici fumatul nu este recomandat bărbaților care suferă de bufeuri.

Alimentele foarte picante încălzesc corpul, crescând temperatura acestuia. Așadar, acestea trebuie evitate în caz de bufeuri.

Hainele foarte mulate și din materiale sintetice trebuie evitate de către bărbații care suferă de bufeuri, întrucât amplifică senzația de încălzire a corpului și intensifica transpirațiile. Mai degrabă, bărbatul ar trebui să poarte haine lejere, din materiale naturale cum ar fi bumbacul, inul sau pânză.

Temperatura din camera și din mașină nu trebuie să fie una mare pentru a nu favoriza bufeurile. Aerul condiționat și un ventilator pot fi de mare ajutor în combaterea și prevenirea bufeurilor la bărbați, dar și la femei.

Dacă bărbatul are de-a face cu bufeuri mai multe zile la rând, acesta ar trebui să meargă la medic pentru a află cauza acestui simptom. În funcție de cauza, medicul va prescrie tratamentul adecvat, dar va face și o serie de recomandări ce țin de stilul de viață, care să amelioreze această problema.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016