REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
22.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Nu le-a mers șmecheria la Murfatlar! Frații Erbașu nu au reușit să fenteze judecătorii. Vezi de ce!

Nu le-a mers șmecheria la Murfatlar! Frații Erbașu nu au reușit să fenteze judecătorii. Vezi de ce!

Mirela PASCAL 14 august 2024 | 00:00 399

Romeo Cristian și Marius Alexandru Erbașu au vrut să se îmbogățească pe spatele Primăriei Murfatlar, cu 700.000 de lei, echivalentul a 140.000 de euro, după ce au emis, peste noapte, o factură, în contul unor lucrări de reabilitare a unui drum din Siminoc, pe care l-au terminat după... 3 ani. Frații Erbașu au invocat așa-zise ajustări la prețuri, însă nu le-a mers șmecheria...pentru că judecătorii au tranșat, definitiv, litigiul în favoarea primăriei. Precizăm că firma pe care o controlează, SC Construcții Erbașu SA, este abonată, de ani buni, la contractele cu statul, iar palmaresul de lucrări pe care le-a contractat de la instituțiile din România, primării sau companii de stat, este unul „cu greutate”.

Nu le-a mers smecheria la Murfatlar! Fratii Erbasu nu au reusit sa fenteze judecatorii. Vezi de ce!

Cine n-a auzit de SC Construcții Erbașu SA? Este compania fondată de Mihail Erbașu, care îi are ca asociați pe Erbașu Romeo Cristian (56%), Erbașu Marius Alexandru (20%) și Erbașu Ion (20%), fiii și fratele lui Mihai Erbașu, care s-a sinucis în anul 2004, dar și Petrescu Ileana (2%) și Prodanescu Rosetel (2%). În ultimii ani aceștia au încasat de la stat milioane de lei, iar printre colaboratori se numără și Primăria Murfatlar. 

Între compania fraților Erbașu, în calitate de executant, şi Primăria Murfatlar, în calitate de beneficiar, s-a încheiat contractul de execuție nr. 6072/18 septembrie 2019 având ca obiect lucrări aferente obiectivului de investiții „Reabilitare și modernizare Drum Comunal 27, sat Siminoc”.

Nu le-a mers smecheria la Murfatlar! Fratii Erbasu nu au reusit sa fenteze judecatorii. Vezi de ce!

Prețul contractului a fost stabilit la suma de 9.953.522,92 lei fără TVA, iar durata de execuție a contractului a fost stabilită la 12 luni de la data prevăzută, adică până în septembrie 2020. Ulterior, prin Actele adiționale nr. 5 și 6 s-a prelungit durata de execuție a contractului până la data de 31 martie 2022. Astfel, în baza acordului părților, durata contractului a fost prelungită până la data de 31 martie 2022. Prețul contractului a fost modificat la data de 1 noiembrie 2021, fiind suplimentat cu suma de 596.406,20 lei fără TVA, la care s-a adăugat TVA de 113.317,17 lei.

Nu le-a mers smecheria la Murfatlar! Fratii Erbasu nu au reusit sa fenteze judecatorii. Vezi de ce!

Într-un final, pe 13 septembrie 2022, adică la trei ani de la începerea lucrărilor, a fost încheiat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Erbașu a invocat faptul că, potrivit procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, valoarea finală a lucrărilor este de 13.232.474,30 cu TVA.

A emis o factură, pentru ajustarea prețului

Construcții Erbașu SA a emis, în decembrie 2021, o factură cu privire la suma de 737.425,26 lei reprezentând actualizarea prețului conform clauzei contractuale nr. 20.1.1 privind ajustarea prețului contractului. Clauza prevede că, „ajustarea prin revizuire a prețului contractului este posibilă dacă durata contractului depășește perioada de 12 luni din motive care nu se datorează culpei părților sau altor evenimente care ar fi putut fi anticipate la momentul depunerii ofertei și care nu țin de controlul părților contractuale.”

Nu le-a mers smecheria la Murfatlar! Fratii Erbasu nu au reusit sa fenteze judecatorii. Vezi de ce!

Erbașu invocă faptul că durata contractului a fost depășită din multiple cauze care nu se datorează culpei părților sau altor evenimente ce ar fi putut fi anticipate la momentul semnării contractului, ci s-au semnalat probleme la Podul KM 4 + 625, la problemele de la Podul KM 0+533, descoperirea unui cablu de fibră optică care nu se regăsea în planuri, avarierea bordurilor din dreptul km 4 + 750 – 5 – 550, suprapunerea proiectului cu un alt proiect în derulare, necesitatea continuității dispozitivelor de colectare a apelor, existența unui trafic intens care a impus înlocuirea stratului de uzură cu un alt strat mai rezistent), sens în care a emis factura fiscală cu privire la suma de 737.425,26 lei. Suplimentar, pentru neachitarea la scadență a debitului principal, a solicitat și penalități de întârziere de 0,02 %.

Nu le-a mers smecheria la Murfatlar! Fratii Erbasu nu au reusit sa fenteze judecatorii. Vezi de ce!

Pentru că primăria a refuzat plata, Erbașu au luat calea instanțelor... iar dosarul prin intermediul căruia cer judecătorilor să oblige UAT Murfatlar să le facă plata a fost tranșat pe fond. Tribunalul a decis, în mai, că refuzul primăriei de a achita reclamantei suma de 737.425,26 lei, referitoare la ajustarea prin revizuire a prețului contractului, este întemeiat. Judecătorii au considerat că cererea de chemare în judecată nu poate fi admisă, întrucât durata contractului, astfel cum a fost modificată, nu a fost depășită din motivele invocate de companie, acestea fiind identificate înainte de expirarea duratei contractului și au fost avute în vedere de părți chiar la momentul încheierii actelor adiționale, neputându-se concepe ca aceleași motive să stea și la baza ajustării prețului, situație care presupune depășirea duratei contractului din motive neimputabile și care nu puteau fi anticipate.

Nu le-a mers smecheria la Murfatlar! Fratii Erbasu nu au reusit sa fenteze judecatorii. Vezi de ce!Marius Alexandru Erbașu și Romeo Cristian Erbașu

Afaceriștii Erbașu au formulat apel, iar Curtea de Apel au respins, definitiv, recursul, marți, 13 august.

Compania fraților Erbașu, cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei

În anul fiscal 2023 firma a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei, și un profit de peste 283 de milioane de lei, față de 62 de milioane, cât a avut în 2022. Cât despre datorii, acestea sar de 1,2 miliarde de lei. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016