REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Nu lua aceste medicamente dacă urmează să te expui la soare!

Nu lua aceste medicamente dacă urmează să te expui la soare!

A.F. 15 iunie 2024 | 00:00 158

Supraviețuirea lunilor de vară sufocante este dificilă pentru noi toți, dar poate fi deosebit de dificilă dacă luați medicamente care vă fac mai vulnerabili la căldură sau la lumina soarelui.

Nu lua aceste medicamente daca urmeaza sa te expui la soare!

Poate surprinzător, mai multe medicamente comune – inclusiv anumite analgezice, medicamente pentru pierderea în greutate și medicamente pentru ADHD – pot provoca intoleranță la căldură și sensibilitate la soare.

„Unele medicamente afectează capacitatea organismului de a-și regla temperatura, crescând riscul de epuizare și de accident vascular cerebral din cauza căldurii”, explică Dr. Nish Shah, medic primar de medicină sportivă la Houston Methodist,

„Altele fac pielea mai sensibilă la lumina soarelui, numită fotosensibilitate, ceea ce poate duce la un risc crescut nu doar de arsuri solare, ci și de deteriorare a pielii.”

Rămânând informat cu privire la medicamentele dumneavoastră și la modul în care acestea vă afectează sensibilitatea la căldură și la soare vă poate ajuta să vă bucurați de vară în siguranță.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamentele s-ar putea să nu fie în centrul atenției într-o zi caldă și umedă, dar este esențial să știți dacă ceea ce luați vă face mai vulnerabil. Lista medicamentelor care provoacă intoleranță la căldură poate fi luată pentru orice, de la hipertensiune arterială și pierdere în greutate până la anxietate și depresie.

Medicamentele care cresc sensibilitatea la căldură includ:

Diureticele – cresc producția de urină, ceea ce duce la pierderea de lichide, scăderea producției de transpirație și potențial deshidratare

Anticolinergice – blochează neurotransmițătorii care semnalează glandele sudoripare, reducând producția de transpirație

Beta-blocante – încetinesc ritmul cardiac, limitând capacitatea organismului de a face să circule sângele eficient pentru răcire

Stimulante – cresc rata metabolică, ceea ce poate afecta mecanismele de răcire a organismului

Antidepresivele – pot afecta hipotalamusul, care reglează temperatura corpului, și pot afecta transpirația

„Diureticele și beta-blocantele pot fi folosite pentru a trata hipertensiunea arterială, anticolinergicele pentru a ajuta la gestionarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi problemele vezicii urinare și BPOC, iar stimulentele pot fi folosite pentru ADHD și pierderea în greutate”, explică Dr. Shah.

„Beta-blocantele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata afecțiunile cardiace, cum ar fi boala coronariană, aritmia și insuficiența cardiacă, iar anumite SSRI și SNRI sunt utilizate ca antidepresive.”

Medicamente care provoacă sensibilitate la soare

Supraîncălzirea nu este singura preocupare. Unele medicamente pot, de asemenea, să vă facă pielea mai sensibilă la soare, crescând riscul de arsuri solare și de afectare a pielii care cauzează cancer.

Lista medicamentelor sensibile la soare include:

Antibioticele – medicamente precum doxiciclina, ciprofloxacina și sulfonamidele pot interacționa cu lumina UV pentru a crea compuși care deteriorează celulele pielii

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – ibuprofenul și naprozenul pot provoca reacții fototoxice atunci când pielea este expusă la lumina soarelui

Diureticele, în special tiazidele – crește riscul de fotosensibilitate

Retinoizi – subțiază stratul exterior al pielii, reducând protecția naturală a acesteia împotriva razelor UV
Antidepresivele – anumite triciclice duc la creșterea sensibilității la lumina UV

Consultați medicul cu privire la efectele secundare ale medicamentelor

Este important să înțelegeți riscurile de intoleranță la căldură asociate cu orice luați, dar nu ar trebui niciodată să renunțați sau să întrerupeți administrarea unui medicament prescris de medicul dumneavoastră fără să-l consultați mai întâi.

„Cheia este să fii conștient”, spune Dr. Shah. „Cunoașteți potențialele efecte secundare ale medicamentelor pe care le luați și nu ezitați să îi adresați întrebări furnizorului dumneavoastră de servicii medicale cu privire la menținerea siguranței la căldură sau la soare. Nu întrerupeți niciodată un medicament fără să vorbiți cu medicul dumneavoastră.”

El adaugă că este întotdeauna important să aveți un plan de urgență legat de căldură, mai ales dacă sunteți la un risc mai mare din cauza unui medicament pe care îl luați, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016