REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 7 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6875
15.4° Constanța Luni, 7 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6875
 

Nu mai înghițiți găluștele „experților“ în timpul probabil! Nu vine, încă, zăpada

Nu mai înghițiți găluștele „experților“ în timpul probabil! Nu vine, încă, zăpada

Adela Cristina CARCEA 7 octombrie 2024 | 00:00 304

Constănțenii și-au pregătit paltoanele groase și ghetuțele pentru prima zăpadă a sezonului, după ce unii „experți“ au prezis ninsori în luna noiembrie. Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea îi contrazice pe „specialiștii“ în timpul pierdut și spune că nu vor veni prea curând ninsorile.

Nu mai inghititi galustele „expertilor“ in timpul probabil! Nu vine, inca, zapada

De unde a pornit confuzia?

La începutul lunii octombrie mai multe postări și videoclipuri virale au circulat pe rețelele de socializare, sugerând că un „un val de frig” va lovi România, aducând primele ninsori serioase în țară, și în Constanța, în luna noiembrie.

Aceste previziuni au prins rapid tracțiune în rândul populației, mai ales în contextul schimbărilor climatice care au adus fenomene meteorologice neobișnuite în anii trecuți.

În realitate, constănțenii au fost surprinși de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna octombrie, cu zile însorite și maxime ce au atins până la 24 grade Celsius, mult peste media normală pentru această perioadă. Ploile ușoare și vântul, caracteristice toamnei târzii, au fost singurele fenomene meteorologice notabile.

Cum e posibilă o astfel de prognoză greșită?

Experții în meteorologie subliniază că fenomenele meteo sunt dificil de prevăzut pe termen lung, iar schimbările bruște de temperatură pot încurca modelele meteorologice standard. În plus, în era digitală, zvonurile și știrile false pot să se răspândească rapid, iar publicul larg nu are întotdeauna acces la surse sigure de informare.

Nu mai inghititi galustele „expertilor“ in timpul probabil! Nu vine, inca, zapada Marius Coțofan

Prognozele noastre au indicat mereu o toamnă mai caldă decât de obicei, fără ninsori semnificative în Constanța pentru luna noiembrie, însă, în acest an, pentru orașul nostru s-a prezis o perioadă de 13 zile consecutive de ninsoare. Întrebat despre veridicitatea acestui lucru, Coțofan Marius, șeful Centrului Meteorologic Dobrogea a declarat pentru Replica: „Nu există să vină în România așa ceva, probabil cei care spun așa ceva se uită pe AccuWeather ori altele. Prognoza nu există, doar niște estimări, doar în funcție de statistică, ce avem de la Centrul European sunt doar estimări, care spun doar dacă avem abatere pozitivă sau negativă de la precipitații, nicidecum nu ne spun forma precipitațiilor.“

Ce urmează pentru iarnă?

Deși septembrie și octombrie au fost până acum mai calde decât era de așteptat, experții sugerează că iarna își va face simțită prezența mai târziu, cu ninsori probabile începând cu decembrie. Până atunci, constănțenii se pot bucura de zilele blânde de toamnă și de o prelungire nesperată a sezonului cald.

În final, acest episod a demonstrat că nu toate prognozele meteo de pe internet sunt de încredere și că, de multe ori, natura are propriile ei planuri, indiferent de ce prevăd sursele neoficiale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817