REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Nuclearelectrica a obținut o finanțare de 145 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

Nuclearelectrica a obținut o finanțare de 145 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

Andreea CONDURACHE 24 decembrie 2023 | 00:00 1272

Societatea Națională Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat astăzi că au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru finanțarea finalizării primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă).

Nuclearelectrica a obtinut o finantare de 145 de milioane de euro de la Banca Europeana de InvestitiiCNE Cernavodă

CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire și din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecție sporită a mediului, publicului si a sănătății și securitatii ocupaționale a angajaților, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.

Proiectul va spori securitatea radiologica a centralei electrice, va reduce și mai mult volumul deșeurilor radioactive, acordând prioritate sănătății angajaților și permițând reutilizarea agentului de răcire și a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreținerea regulată, retehnologizarea și, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai ușor, sigur și eficient.

„Acest proiect face parte din strategia noastra de investiții, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică națională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroși să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica

„BEI finanțează proiecte de energie durabilă în întreaga lume și suntem bucuroși să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranță și economie circulară întreprinse de un operator cu experiență.” a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreședintele BEI.

Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definită în Criteriile sale de împrumut pentru energie din 2013 și a rămas neschimbată de atunci. Banca adoptă o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, în conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene și cu obiectivele de asigurare a securității aprovizionării cu energie și a competitivității într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur și acceptabil din punct de vedere social, conform economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
apari la mai multe articole stai jos si nu mai vorbi neintrebat ca spui numai prostii daca esti drogat sau beat macar asteapta sa te trezesti daca nu esti nici drogat si nici beat e grav mergi la un psihiatru
1
0
SA VA IAU REACTORUL IN PUULA, NINO NINO
2
3
Desi se spune in articol ca procedura de extragere a tritiului din apa grea apartine ICSI Ramnicu Valcea ceva nu este in regula. Proiectantii centralelor nucleare cu moderator apa grea sunt canadienii de la CANDU si tot ei au tehnologia de extragere a tritiului si au aplicat-o la o centrala din Canada si la alta din Coreea de Sud. Este o procedura extrem de complicata si cu tot respectul pentru ICSI nu cred ca au inventat alta procedura cel mult poate au venit cu imbunatatiri in tehnologia canadiana.
6
0
si de ce nu s-a facut din 96 cand s-a dat drumul
3
1

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677