REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 25 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6801
21.4° Constanța Joi, 25 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6801
 

Nuclearelectrica cere ajutor de la stat pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica cere ajutor de la stat pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Mirela PASCAL 25 iulie 2024 | 00:00 253

Nuclearelectrica a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare de 2,5 milioane lei pentru achiziționarea de servicii de asistență și consultanță în vederea accesării unui ajutor de stat ad-hoc prin notificare la Comisia Europeană în vederea retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă. Ajutorul de stat ar fi sub forma obținerii de garanții de stat la creditele pe care urmează să le acceseze pentru a finanța acest proiect. Nuclearelectrica are planificat ca, din 2026 sau 2027, să reabiliteze total Unitatea 1 de la Cernavodă pentru a-i prelungi durata de viață cu 35 de ani, un proces care presupune oprirea reactorului și lucrări efectuate pentru 34 de luni, în urma unei investiții de peste 1,5 miliarde de euro.

Nuclearelectrica cere ajutor de la stat pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda

Retehnologizarea Unității 1 înseamnă încă 30 de ani de operare după anul 2029, la mai puțin de jumătate din costurile unui reactor nuclear nou. Concret, înseamnă încă 30 de ani fără emisii de CO2. Din punct de vedere al costurilor, implicit al impactului ulterior în piață, un studiu NEA-OECD confirmă că prelungirea duratei de viață a unităților nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele, inclusiv surse regenerabile, de CO2 (35 USD) comparativ cu energia eoliană (50 USD) și energia solară (94 USD). Nuclearelectrica are nevoie acum de stat pentru a-i acoperi în parte cheltuielile cu U1 însă trebuie să-și prezinte foarte bine cauza în fața Comisiei Europene, care este în general sceptică la astfel de ajutoare de stat din România, consultanții urmând să se ocupe de acest lucru.

Nuclearelectrica cere ajutor de la stat pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda

Potrivit caietului de sarcini, prestatorul va efectua servicii de asistență și consultanță, care vor include: Etapa de Pre-Notificare • Analiză documente și revizuirea lor, dacă va fi cazul; • Participarea la discuții premergătoare cu Ministerul Energiei si Consiliul Concurenței privind incidenta ajutorului de stat asupra Proiectului, pregătire documentație suport necesară, elaborare procese verbale întâlniri si alte rapoarte sau documente solicitate, după caz; • Elaborare pre-notificare ajutor de stat și participare la întâlnirile de lucru cu Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței; revizuirea pre-notificării potrivit celor agreate în cadrul acestor întâlniri, dacă va fi cazul. • Analiză observații COM (DG Competition, DG ENER, DG Clima s.a.) formulare răspunsuri clarificări (una sau mai multe runde de clarificări); • Analiza documentului transmis de DG Competition la închiderea Etapei de Pre-Notificare si formularea de recomandări, daca va fi cazul. Această etapă se va încheia cu elaborarea de către Prestator a unui Raport privind derularea procesului de pre-notificare. Etapa de Notificare • Elaborare notificare ajutor de stat și participare la întâlnirile de lucru cu Ministerul Energiei si Consiliul Concurenței; revizuirea notificării potrivit celor agreate in cadrul acestor întâlniri, daca va fi cazul; • Analiză solicitări de clarificări COM (DG Competition, DG ENER, DG Clima s.a.) și formulare răspunsuri (una sau mai multe runde de clarificări); • Participarea la discuții / întâlniri cu reprezentanții Consiliului Concurenței și / sau alți stakeholderi, elaborare documentație suport necesară, elaborare procese verbale întâlniri si alte rapoarte sau documente solicitate, după caz; • Participarea la ședințe și negocieri cu reprezentanții COM, elaborare documentație suport necesară, elaborare procese verbale întâlniri si alte rapoarte sau documente solicitate, după caz.

Nuclearelectrica cere ajutor de la stat pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda

Această etapă se va încheia cu furnizarea de către Prestator a unui Raport privind derularea procesului de notificare care va fi elaborat după obținerea Deciziei COM privind autorizarea ajutorului de stat. Serviciile vor fi asigurate în conformitate cu cerințele si caracteristicile tehnice și de performanță solicitate in Caietul de sarcini Nr. 8206/04.07.2024.

Serviciile de consultanță vor fi acordate pe o perioadă de trei ani, deci până la momentul în care retehnologizarea va fi început deja. Ofertele se deschid în 22 august.

Profitul net al Nuclearelectrica a scăzut în primul trimestru din 2024 cu 26,5%, la 563,27 milioane lei, în timp ce veniturile din exploatare s-au diminuat cu 43,1%, la 1,2 miliarde lei, faţă de primul trimestru din 2023, conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Anul trecut, a avut vânzări de peste 7,4 miliarde și profit de peste 2,5 miliarde de lei, în timp ce datoriile au ajuns la aproape 1 miliard de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699