REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Numărul execuţiilor din Arabia Saudită aproape s-a dublat în timpul regelui Salman

Numărul execuţiilor din Arabia Saudită aproape s-a dublat în timpul regelui Salman

Valentina CAMARA 3 februarie 2023 | 00:00 829

Numărul execuţiilor din Arabia Saudită aproape s-a dublat în timpul domniei regelui Salman şi a fiului său Mohammed, liderul de facto al acestei ţări, potrivit unui raport elaborat de două organizaţii de apărare a drepturilor omului, informează AFP.

Numarul executiilor din Arabia Saudita aproape s-a dublat in timpul regelui Salman

Numărul de execuţii în această monarhie din Golf a trecut de la 70,8 pe an în medie în perioada 2010-2014, la 129,5 pe an după instalarea la putere a actualului monarh, în 2015, se arată într-un raport publicat marţi de organizaţia britanică Reprieve şi de Organizaţia Saudită Europeană pentru Drepturile Omului (European Saudi Organization for Human Rights - ESOHR).

În total, puterea actuală din Arabia Saudită a aplicat peste 1.000 de condamnări la moarte, potrivit acestor ONG-uri, care afirmă că au verificat cifrele oficiale prin anchete şi interviuri cu avocaţi, membri ai familiilor şi militanţi.

Raportul atestă 147 de execuţii anul trecut, un bilanţ conform numărătorii realizate de AFP plecând de la anunţuri ale guvernului saudit.

În martie anul trecut, Arabia Saudită, una dintre ţările care a recurs cel mai mult la pedeapsa capitală, a anunţat executarea a 81 de persoane într-o singură zi, pentru crime legate de terorism, suscitând revoltă pe plan internaţional.

Această monarhie ultraconservatoare a realizat în ultimii ani importante reforme sub impulsul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman. Însă aceste reforme sunt însoţite de o reprimare implacabilă a oricărei disidenţe politice, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

"Maşinăria de pedeapsă capitală saudită macină copii, manifestanţi, femei vulnerabile angajate ca menajere, cărăuşi involuntari de droguri şi persoane a căror singură 'crimă' este că deţin cărţi interzise sau că vorbesc cu jurnalişti străini", a denunţat Maya Foa, directoarea organizaţiei Reprieve.

Potrivit raportului, cei şase cei mai sângeroşi ani în materie de execuţii din istoria Arabiei Saudite au fost în timpul puterii actuale.

Din 2013, cel puţin 15 persoane au fost executate pentru delicte comise pe când erau minori.

Potrivit aceleiaşi surse, 31 de femei - dintre care 23 erau străine şi 13 erau menajere - au fost executate între 2010 şi 2021.

Raportul de 58 de pagini vorbeşte de asemenea despre torturi "sistemice" şi încălcări de proceduri, referindu-se în mod concret la cazuri de procese inechitabile şi de torturare a unor copii, potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436