REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Nunta Anului la Palatul Știrbey! Ianis și Elena Hagi, căsătorie cu tradiții și obiceiuri machedonești

Nunta Anului la Palatul Știrbey! Ianis și Elena Hagi, căsătorie cu tradiții și obiceiuri machedonești

Mirela PASCAL 14 iulie 2024 | 00:00 5976

Ianis Hagi și Elena Tănase s-au căsătorit civil chiar în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, iar astăzi se vor cununa religios. Inițial, evenimentul trebuia să aibă la loc la Constanța, însă mirii s-au răzgândit și au decis ca petrecerea de nuntă să fie la București.

Nunta Anului la Palatul stirbey! Ianis si Elena Hagi, casatorie cu traditii si obiceiuri machedonesti

 Fotbalistul și aleasa inimii sale vor spune Da și în fața lui Dumnezeu duminică, pe 14 iulie, în ziua în care va avea loc finala Euro 2024, între Spania și Anglia. La aromâni, căsătoria este un eveniment unic, care durează aproape o săptămână. Potrivit tradiției, mirii petrec alături de invitați de miercuri și până lunea următoare, deci cinci zile și cinci nopți. La fiecare 24 de ore există un alt ritual.

În prima zi, cuplul ia în gazdă rudele cele mai apropiate să le fie alături. Aici ne referim la părinți, frați, bunici și verii de gradul întâi. La domiciliul fetei are loc “aprinderea aluatului”, mai exact frământarea unui aluat special, care se așează într-un vas și se acoperă cu un prosop. În acesta, familiile mirilor lasă bani, care sunt împărțiți, în cele din urmă, de către domnișoarele de onoare.

Ianis și Elena Hagi, nuntă specială, cu respectarea tradițiilor machedonești

A doua zi trebuie “cumpărată” fata. Socrii vin acasă la părinții ei, la eveniment fiind prezente rudele tinerei și prietenii ei. Într-o cameră sunt puse lucrurile care reprezintă zestrea fetei, alături de rochia de mireasă. Ulterior, socrii mari, fără băiatul lor, “plătesc” pentru mireasă. Mai exact, oferă sume de bani rudelor de sex feminin ale fetei. Pe seară, are loc un ospăț la care iau parte toți cei prezenți.

Ziua a treia este, poate, cea mai specială. Au loc ”nunți” separate. Îmbrăcată elegant, mireasa ține o petrecere la ea acasă. De regulă, invitații dau sume de bani fetei și părinților ei. De partea cealaltă, mirele beneficiază de o nuntă discretă, prezența nașului fiind obligatorie. Părintele spiritual este adus la eveniment de către mire și urmează un ritual aparte. 
Sunt necesare o bucată de mătase alba, un băț în formă de cruce și trei mere roșii. Cei prezenți intonează cântece tradiționale, iar nașul trebuie să coasă bucata de mătase cu ață roșie. “Stindardul” este ținut de cavalerii de onoare, iar invitații dau cu bani în el. Într-un final, mirele și cavalerii de onoare se duc cu un pepene roșu la petrecerea fetei, scrie synews.ro.

Nunta, în adevăratul sens al cuvântului, se desfășoară duminică. Nașii sunt aduși de rude la reședința mirelui, după care toți pleacă acasă la mireasă. Fata îi întâmpină în prag și sărută mâna tatălui celui cu care se mărită. Socrul mare dă bani și bijuterii tatălui miresei, ca recunoștință față de viitoarea noră.

Nunta Anului la Palatul stirbey! Ianis si Elena Hagi, casatorie cu traditii si obiceiuri machedonesti

Ulterior, fata își îmbracă rochia de mireasă, iar cavalerii de onoare cântă melodii de jale pentru “fuga” acesteia din familie. Rudele fetei îi dau ușor palme mirelui, pentru a-i atrage atenția că trebuie să-i poate viitoarei soții un respect maxim.

Totul se încheie cu un ospăț pe cinste


Miresa pornește hora în fața casei, după care, împreună cu mire și părinții spirituali se îndreaptă spre locuința ginerelui. Soacra mică aruncă apă în urma lor, pentru ca noua familie să beneficieze de o viață linișită și să fie ocolită de probleme.

Pe seară, toți invitații se prezintă la petrecere și se pun la o masă mare. În ultima zi, cea de-a cincea, rudele mirelului merg la fată acasă. Îmbrăcate în haine țigănești, au ca țintă să “fure” mai multe obiecte din locuința miresei. Totul se termină, evident, cu un ospăț pe cinste.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe soacra mica nu o chema Gospodin de domnisoara?
3
0
Poate ne spun si cat a incasat de la Latrina 1 pentru exclusivitate. Nimic pe gratis, deviza lor, a mackedonilor.
4
0
Asa a facut si Halep nunta anului.
5
1
Tu mireasa anului, din profil ai un nas ca o aripioara de rechin, vezi pe unde faci pluta ca sperii turistii. Cu banii de la tata socru poti sa-ti tragi operatie.
9
3
Ce au spus la Meteo la TV? Ploua la Ploiesti sau nu? Nu? Vai, deci de-aia nu mai ploua la Ploiesti! A, inca ceva: cei din statul prieten Miserupia ce comunicat oficial au dat?
4
0
Bine ca n au blocat Mamaia cu hardaie de branza . Poate fac si vreo doua blocuri in curte la Stirbey…
10
0
Gresit, nunta anului este a fetei lui Adi Minune, care eclipseaza de departe nunta cracanatilor.
8
2
Mirelutza balenutza, nu mintii, nunta anului a fost a lui anda baban, pardon, adam. A cincea, e adevarat, da nunta. La astia o sa fie cu tristetze, fara salam, tzsnka sau bdlp, aia e nunta?
7
2
Astia sunt cimpanezi sau fârshinotzi?
10
2
Bai, sa le fie de bine, dar ce plm ne intoxicati pe Latrina 1 cu nunta pluii. Se casatoresc doi si atat! Cine sunt? Au inventat apa vie? Au sange albastru? Pe bune? Inteleg ca Latrina 1 trebuie sa-si scoata banii pentru exclusivitate, dar da-te-n plua mea cu nunta ma-tii cu tot. Bine ca am telecomanda.
14
1
cum se pozează al naibii crocodil cu ochelari așa... de zici că e șef de cartel mexican....ține ochelarii ăia consacrați la ochi de zici că acum cumpără trump tower, dar el bagă combustibil de 150 lei la mașină de 100000 euro.
10
0
Albaneze crăcănate și albanezi crăcănați, năsoși și urecheați. Cum s-or f ute unii r*mâni sau r*mânce cu caricaturile astea, nu pot să-i înțeleg.
15
2
Deci nu le dispare brânza din sânge! Se duc la Ritz, se îmbracă scump și dansează hore țoparlanii și țoparlancele pe behăiturile lui’ Pindu și râgâie în limba aia stâlcită, urâta și metisată. Degeaba, ba. Degeaba vă făliți, tot ciobălăi si ciobălance crăpați și peste 1000 de ani. Poate să evolueze omenirea cat o evolua, maimuțele de machid0ni tot maimuțe crapă.
21
2
câtă ipocrizie pe socrul mic. afișează cu non-șalanță bogăție și când colo, el este o persoană care nu dă nici doi bani pe apropiați. noroc cu tatăl lui de i-a făcut ditamai palatul. hal de om zdruncinat la minte.
16
0
Păcat ca toate machele sunt năsoase...
14
1
Asa mama ...asa fiicà.....dintr o mama Cuwrva ce poate sa iasa
15
0
S a pricopsit bietul Ianis cu cuwrva asta de elena...
16
0
Un WC Elenuta....face o muwie ca la carte
13
0
Nu este rautate,asha este vazut Hagi socrul mare si fiul lui de majoritatea romanilor,iar tu prin ce declari eshti lafel ca cei care le luau apararea PSDishtilor lui Liviu Dragnea si a Veoricai Dancila care spuneau ca cei care ii critica pe Dragnea si Veo sunt ofticatzi pentru ca nu sunt ca ei,ei uite ca au venit alegerile si Livache impreuna cu Veorica lui au fost aruncati la Lada de gunoi a politici romaneshti de catre romani prin vot.
11
3
a bătut din pinteni palavoti să se facă nunta cât mai repede ca să nu piardă ginerele. știe bagabontul ce știe. fotbalist, tânăr cu lovele, îl lua valul cu femei și porma din carici mai punea mâna pe el.... golănit palavoti în chestii din astea. să vedem și cât rezistă relația, ca Ianis nu e lipitoare ca fii-su lui palavoti.
24
1
Doamne, cata rautate citesc aici. Asa sa le ajute D-zeu!
7
11
Casa din bucatzi de branza lipite intre ele cu aracet.
19
3
acu' e acu'. graurii talibani vor face din nunta asta ceva nemaiauzit, mai ales ca s-au incuscrit cu hagi. soacra mica cât nu vorbea ea în societate, sa vezi acum chiuituri și vocalize că e cuscră cu țal hagi
22
0
lălimea a aflat ca mireasa nu era fată mare la măritiș
24
2
multumesc alui de sus, ca in dobrogea, ne intelegem f bine toate etniile. casa de piatra.
9
9
GL 13 XUJ CT 23 SDN DB 14 AXO CT 16 ESR fac taxi fara acte in gara Mangalia si politia doarme iar lui unchiu i-au luat numerele ca el are acte. Romania...
5
2
Nu ne mai lăsați bai jurnaliștilor,slugoi,cu asa știri ,de vedeta asta care tocește băncile de rezerve prin europa? Dacă nu era tasu,știa cineva de printul de mucava?
25
0
CARE ESTE TARA VOASTRA MAI MACHIIDONILIR JEGOOSI CARE SCRIETI PE AICI?NU VEDETI CA VOI ALERGATI CA NISTE FRAAIERI DUPA BANI SI ALE VOASTRE NEVESTE SE ARD SI CU MUKANI SI CU TIGAANII? MACHIDOOANCELE SUNT CELE MAI COORVE. VOI SPUNETI ACESR LUCRU NU NOI .
20
6
Cand vreodata un mukan o sa faca nunta in stilul asta? Never! Hai la munca sarakiilor!
8
24
Daca voi mukanii spuneti ca traditiile aromane sunt T*****I, poate explicati de ce in Maramures se sparg in figuri osenii? In alta ordine de idei, armanii, turcii si T*****I nu-si trimit batranii la azil. Si nici nu-si foot copiii. Bah, uitati-va in PLM de unde va trageti si apoi sa debitati kkturi. Voi care stati in concubinaj toata viata si traiti in pacat, ati ajuns sa debitati prrostii.
8
26
Nicule, de ce respiri?
2
7
fără a ridica un pai de jos toată viața lui, Dida s-a lipit de cuscrii celebri și cu stare materiala bună. face ce face și iar a scăpat de muncă. și-a asigurat pensionarea. asta înseamnă să fii om cu har. pe vremuri dacă fii-sa dormea la prieten, Dida o castra, acum, Dida e modern. Se adaptează vremurilor actuale. Un părinte model cu mult fast și multă mocangeală. Sperăm să nu se roage și de Hagi ca darul de la socrii la masa mare să-l strige împreună pe banii lui Hagi. Felicitări Ciafura că n-ai căzut în capcana socrului mic-mocangiu.
25
0
a respecta TRADITIA e lux si opulenta??? dar ce ati fi vrut ca la voi romani sa vina lautarul sa intrebe de onoarea nasei sau cate amante are nasul???? duce-ti-va dracul cu comentarile voastre de invidiosi
8
21
Opulenta și p***t gust că la ghiftzi!
22
6
Who cares?
23
1
Țigănie maximă...exact la ca turci și țigani...la fel fac si ăia. Deci sa înțeleg că aromâni sunt țigani ..asa vorbesc bătrânii aromâni...
31
8
Astea sunt fix traditii albaneze.
31
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510