REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° ConstanÈ›a Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
27.4° ConstanÈ›a Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

O afacere devine tot mai profitabilă în China după ce s-a constatat că în cimitire nu mai e niciun loc

O afacere devine tot mai profitabilă în China după ce s-a constatat că în cimitire nu mai e niciun loc

Valentina CAMARA 25 aprilie 2023 | 00:00 306

În China, cimitirele sunt supraaglomerate, iar autoritățile estimează că în 15 ani nu va mai fi niciun loc liber pentru înmormântări. În aceste condiÈ›ii, guvernul a început să ofere recompense financiare persoanelor care aleg să împrăștie cenuÈ™a rudelor pe mare sau să o îngroape în containere mici biodegradabile.

O afacere devine tot mai profitabila in China dupa ce s-a constatat ca in cimitire nu mai e niciun loc

Xiao Hu nu a crezut niciodată că va ajunge să aibă o afacere care să îi aducă profit de pe urma faptului că cimitirele din China au ajuns supraaglomerate. Ani de zile a lucrat în turism, oferind excursii cu barca turiÈ™tilor care vizitau Zhoushan, un arhipelag de pe coasta de est a Chinei continentale. În ultimii ani, clientela i s-a schimbat datorită faptului că este aproape de apă È™i de templele de pe Muntele Putou – unul dintre cei patru munÈ›i sacri ai budismului chinez, scrie The Guardian.

Prima dată când un client a întrebat dacă poate folosi o barcă pentru a împrăștia cenuÈ™a persoanei dragi în Marea Chinei de Est, Xiao Hu a refuzat. A simÈ›it că „nu este foarte plăcut să lucreze cu morÈ›ii”. Ulterior, un bărbat în vârstă a întrebat dacă „se poate face o înmormântare pe mare”. În faÈ›a acestor cereri tot mai numeroase, Xiao Hu a decis să încerce să îÈ™i regândească afacerea. AÈ™a că, în martie 2022, Xiao Hu È™i-a înfiinÈ›at propria companie pe fondul interesului în creÈ™tere pentru înmormântările pe mare.

În mod normal, iese pe mare de două sau trei ori pe săptămână, dar în perioadele aglomerate are chiar È™i 30 de ieÈ™iri pe lună, cu barca. După ce Jiang Zemin, fostul preÈ™edinte al Chinei, a ales să-È™i împrăștie cenuÈ™a în gura râului Yangtze în decembrie, cererile către compania lui Xiao Hu s-au triplat, spune ea.

Cei mai mulÈ›i chinezi nu sunt budiÈ™ti, aÈ™a că funeraliile cu înmormântare È™i piatră funerară reprezintă o parte importantă a ritualurilor după decesul unei persoane. Dar, în ultimii ani, urbanizarea rapidă È™i îmbătrânirea populaÈ›iei au făcut ca parcelele de morminte – în special în oraÈ™e – să fie tot mai greu de găsit, în timp ce preÈ›urile au crescut la peste 100.000 de yuani (14.550 de dolari). Autoritățile din Shanghai estimează, având în vedere tendinÈ›ele actuale, că spaÈ›iul disponibil în cimitire se va epuiza în 15 ani.

Având în vedere că cimitirele au ajuns supraaglomerate, guvernul a început să încurajeze oamenii să opteze pentru soluÈ›ii alternative. În 2021, rata de incinerare a ajuns la aproape 59%, în creÈ™tere față de 47% în 2015, potrivit Ministerului Afacerilor Civile. Dar urnele sunt adesea îngropate în morminte, aÈ™a că unele autorități locale au început să ofere recompense în bani persoanelor care aleg să împrăștie cenuÈ™a rudelor pe mare sau să o îngroape în containere mici biodegradabile.

Mass-media de stat a început, de asemenea, să popularizeze teoria că respectul față de o persoană trebuie arătat mai bine în viață. „O sută de închinări È™i venerări după moarte nu valorează nici cât jumătate de zi în care ai fost alături unei persoane cât era în viață”, se arăta într-un mesaj promovat în presă al unui tânăr căruia îi murise un părinte.

Aprilie este o lună deosebit de importantă pentru cinstirea morÈ›ilor. Este luna în care oamenii merg, prin tradiÈ›ie, la mormintele strămoÈ™ilor lor pentru a curăța pietrele funerare È™i pentru a aprinde lumânări. În Suzhou, un oraÈ™ de pe coasta de est a Chinei, biroul de afaceri civile a închiriat o navă pentru a duce pe mare 190 de oameni îndoliaÈ›i, pentru a participa la o înmormântare prin care È™i-au luat rămas bun de la 79 de persoane dragi, potrivit unui raport publicat de autoritățile locale. Fiecare familie participantă a primit câte 2.000 de yuani.

Pentru cei care aleg o companie precum cea a lui Xiao Hu pentru ceremonii pe mare, costurile pot ajunge la 10.000 de yuani. Dacă sunt mai mulÈ›i membri ai familiei care vor să fie prezenÈ›i, costul poate fi chiar dublu, dar chiar È™i aÈ™a este mult mai ieftin decât o înmormântare în cimitir, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436